Arpadžik i luk

Danas se malo okopavao luk,posle podne kad je malo prosusilo!Zlo jedno koliko je trava izrasla a luk NE,nista posebno!Mislim da ce tek za 1 maj da bude za trziste,a u stvari tada je i najbolje...Sutra nastavak i zavrsetak posla,ako kisa ne prekine!

Prskate bez ikakve potrebe.Idete po apotekama a oni da bi prodali savetuju da prskate sto vise....Ako nesto ne znate pitajte.
A ti vico kad si tako pametan molim te reci mi nesto o plamenjaci,za pocetak koji su uslovi da bi se pojavila???
sunce i kisa kao i sto je bilo kod nas par puta ovog proleca. a ima se sredstava koja nisu otrovna ni pribliznokao ova sad [ plavi kamen] ako vec znas sta je to. i najbolje sredstvo samo jako tesko pronaci sada. mi ga sejemo u lukovicama u septembru da bi stigao ranije. sa cenom kad krene kilavo vecinom tako i ostane. jednostavno slabo ide uopste mladi luk ove godine bar dosad.kod nas mnogo crv napada a i skoro svako domacinstvo sadi luk. da se odbrani od njega je tesko i to niko nece da plati . znaci mora se prskati. samo da mi neko napise sta se samo neprsce sad .sta sve pojedemo a jos i neznamo sta je unutra. sta da se kaze za uvoznu robu

cuj varira od 10 -15din. najcesce je vezica oko 12-13 ali zavisi i koliko se dotera luka i koji je dan i kakvo vreme. ja sam prodao sav pre 10 dana ali znam informacije u NS zato sto mi drug ima jos a pomazemo se. bilo je kad zaglavi pijaca i po 6-8 din. propast sta da ti kazem drugo. a celo vreme je dosada tako vec vise od mesec i po. dao bog da bude bolja cena.

Ja bio danas pre podne na kvantasu, cena mladog luka od 15-20 din, zavisno od kvaliteta. Vecina luka je sa delimicno ostecenim listovima, malo uvenulim i taj je jeftiniji. Dobrog kvaliteta je 20din. E sad koliko ga oni placaju ne znam, verovatno oko 12-13 din.

racunaj da je razlika kod piljara u nabavci i prodaji bar 5din. obicno je tako a nekad i duplo. cekaju da se nekom smrkne pa ga ucenjuju. ako je kod piljara na kvantasu 15-20 oni ga kupuju najvise po 10-15.za isti taj luk. nekad kazem je i veca razlika. ponuda potraznja je sve . pricao sam sa mnogim piljarima i svud prodaja slabo ide. oskudacija para sto rekli

Ta cena sto pisete 10-15-20din na koju jedinicu mere se to odnosi? Nemam iskustvo u kupovini jer imamo luk svoje proizvodnje za nase potrebe.

Imam problem sa mladim lukom,poceo je da poleze i vrhovi su pozuteli i poceli da se suse,u jednom plasteniku je za dva dana zahvatilo skoro sva pera na lukovici,postavicu sliku kasnije,ja sumnjam na plamenjacu,a i agril je bio prebacen preko luka do pre 7 dana

Juče predveče smo uspeli da posejemo arpadžik.Parcela je jesenas sprmljena sa setvospremačem i do sada nije ništa rađeno, zbog vremenskih prilika.Gornji sloj je suv i ima koru od oko 1 cm a dole je tvrdo i vlažno.
Ovo je prvi put, od kad se bavim ovom proizvodnjom ,da sejem 12 IV .

Radim vec 2-3 dana...dajem ga kuci kupcu iz BG
287oh0n.jpg
Majski srebrnjak iz arpadzika sa otvorenog bez navodnjavanja!

Meni je ostalo jos nekih 650-700 veza sto ce otici za praznike sad i zavrsio sam za ovu godinu, po koliko mu prodajes, ako nije tajna? :osmeh:

Da li kod vas ima bikova, kod mene katastrofa, sve sami bikovi, ne znam od cega to zavisi da li od semena ili od godine?

Ima gde da nema...Ove godine najvise!Izgleda da je takva godina...Prve 2 godine sam imao,ali po neki,ovo sad je neverovatno!Zalamamo ga i teraj,kad bi sve odbacio,ne bih ga ni radio!Mladi luk jos 7-8 dana najvise ce da ide,posle idu krastavac i paradajz i nece ga niko!Sinoc i danas spremio novih 2.000 veza imam jos 10.000 otprilike koje se nadam da cu u toku sledece nedelje isporuciti i kraj za ovu godinu!

Mi tek poceli, sporo raste, a bikova svugde-skoro svaki,prodao par hiljada pusli, ima ga jos dosta, imam neke nakupce u novom sadu, kazu nek malo jos poraste pa da radimo, oni ce ga kao progurati na kvantasu, zasad daju oko 10 din ako je dobar. Bio sam za prvi maj, izneli ljudi luk visok skoro metar( vec prerastao), ovaj moj bio jedva do kolena, kazu sitan je jos ali su ga uzeli i zainteresovani su za saradnju, uzimaju oko 4000 pusli u turi ako se dogovorimo. Vec su zvali, ali smo se dogovorili posle uskrsa dok jos malo poraste, mogao bih da nakupim i sada ali bi morao da prebiram ceo dan i vise, ovako ako sacekam nadam se da cu brati redom...

Pozdrav jel moze neko da mi objasni nacin primjene "goala" u luku.Citala sam po netu ali mi nije bas najjasnije.Luk je sadjen masinski i nije jos sav iznikao ali zato trava jeste slatkovine ima najvise.

Ima gde da nema...Ove godine najvise!Izgleda da je takva godina...Prve 2 godine sam imao,ali po neki,ovo sad je neverovatno!Zalamamo ga i teraj,kad bi sve odbacio,ne bih ga ni radio!Mladi luk jos 7-8 dana najvise ce da ide,posle idu krastavac i paradajz i nece ga niko!Sinoc i danas spremio novih 2.000 veza imam jos 10.000 otprilike koje se nadam da cu u toku sledece nedelje isporuciti i kraj za ovu godinu!
Koliko mozete da spremite na dan(8 sati) pusli po coveku, ako nije tajna? Mi doveli deset zena da rade, one spakovale 1140 pusli za 6 sati, sto je za mene bilo katastrofa, to je 17 pusli na sat, i bili smo u minusu, kazu nisu to nikad radile sutra ce brze. Sutra spakovale njih 10 za 8 sati 2700 pusli, samo ciscenje, mi smo vezivali gumicama, to je znaci oko 35 pusli na sat. E sad ne znam da li je to dovoljno, kad racunam ulog i njih platim zarada je jako mala ili skoro nikakva.

Nazad
Vrh