Arpadžik i luk

Koliko mozete da spremite na dan(8 sati) pusli po coveku, ako nije tajna? Mi doveli deset zena da rade, one spakovale 1140 pusli za 6 sati, sto je za mene bilo katastrofa, to je 17 pusli na sat, i bili smo u minusu, kazu nisu to nikad radile sutra ce brze. Sutra spakovale njih 10 za 8 sati 2700 pusli, samo ciscenje, mi smo vezivali gumicama, to je znaci oko 35 pusli na sat. E sad ne znam da li je to dovoljno, kad racunam ulog i njih platim zarada je jako mala ili skoro nikakva.
Kod mene su zene 4 sata ocistile i spakovale 1800 veza 2 su cistile i 5 je vezivalo.Cupanje i pranje nisu radili .To me kostalo 7puta 4 sata puta 130 din na sat =3150 din a za luk sam dobio 27000 tako da je to ok ulog.

To je vec nesto, ja placam 150 din na sat, isto tako ne rade cupanje i pranje samo ciste, dobice normu oko 350 pusli minamalno po osobi na dan, pa ako hoce da rade tako ako nece nikom nista, luk je od 10 do 12 din, pa je racunica jasna.

Koliko mozete da spremite na dan(8 sati) pusli po coveku, ako nije tajna? Mi doveli deset zena da rade, one spakovale 1140 pusli za 6 sati, sto je za mene bilo katastrofa, to je 17 pusli na sat, i bili smo u minusu, kazu nisu to nikad radile sutra ce brze. Sutra spakovale njih 10 za 8 sati 2700 pusli, samo ciscenje, mi smo vezivali gumicama, to je znaci oko 35 pusli na sat. E sad ne znam da li je to dovoljno, kad racunam ulog i njih platim zarada je jako mala ili skoro nikakva.[/QUOTEK
Kod mene su zene 4 sata ocistile i spakovale 1800 veza 2 su cistile i 5 je vezivalo.Cupanje i pranje nisu radili .To me kostalo 7puta 4 sata puta 130 din na sat =3150 din a za luk sam dobio 27000 tako da je to ok ulog.
Nas 5 ujutru nacupamo i spremimo,tj.ocistimo,izgumicamo,operemo i spakujemo 80-ak kesa x30 vezica od 4 kom. znaci oko 2400 vezica Uglavnom rano se cupa i u 5-6 popodne sve bude gotovo i spremno! Znaci u proseku za 10-ak sati svako moze ili bi trebalo da odradi 500 vezica sam,tj.ocisti,izgumica,opere i spakuje!Tih tvojih 10-ak zena bi trebalo minimum za 6 sati da urade,ako samo ciste isto toliko,otprilike znaci oko 500 veza svaka!

Radili smo celu proslu nedelju; 12 zena po 8 sati, nas troje iz kuce, ponekad naidje drustvo pa pripomognu koji sat, znaci zene ceka nacupan luk oko 8 ujutro, ciste do 16 mi u medjuvremenu vezivamo u pusle i buntove,peremo i ostanemo posle njih jos 6 sati a nekad i do ponoci. Kad spakujemo bude od 3200 do 3400 veza, znaci malo vise su cistile nego u pocetku. Kad platim njih i uracunam ulog nemam skoro nikakve zarade. Dobijam od 10-12 din po pusli. Vise mi se isplati da spakujemo mi sami koliko mozemo i prodajemo na pijaci.Postavio bih neke slike ali ne znam kako se to radi.

cena luku je zaista premala da bi se placali radnici.a ako oni nemogu da ostvare normu da se moze zaraditi bar duplo onda se nema racunica ni drzati ih. nas troje je spremalo za dva dana da kazem po 25 buntova .to je 750 vezica po 5kom. i to da kazem laganice sa po 8 sati dnevno . prema tome zene sto umesto da ciste i rade sto im posao vode abrove kapija.ili po normi pa nek misli koliko ce zaraditi

Radili smo celu proslu nedelju; 12 zena po 8 sati, nas troje iz kuce, ponekad naidje drustvo pa pripomognu koji sat, znaci zene ceka nacupan luk oko 8 ujutro, ciste do 16 mi u medjuvremenu vezivamo u pusle i buntove,peremo i ostanemo posle njih jos 6 sati a nekad i do ponoci. Kad spakujemo bude od 3200 do 3400 veza, znaci malo vise su cistile nego u pocetku. Kad platim njih i uracunam ulog nemam skoro nikakve zarade. Dobijam od 10-12 din po pusli. Vise mi se isplati da spakujemo mi sami koliko mozemo i prodajemo na pijaci.Postavio bih neke slike ali ne znam kako se to radi.
Iz tog razloga sam smanjio proizvodnju u odnosu na proslu i pretproslu godinu i sejem samo onoliko koliko sami mozemo da uradimo!Imao sam 3-4 dana po par sati pomoc iz komsiluka ali 99,9% sve odradjujemo sami i onda imas dobru dnevnicu za svakog clana porodice koji radi!Ja sam moj rasturio po 9 i 8 dinara zadnju turu od 3.000 veza sam castio coveka koji mi trecu godinu dolazi po robu i odvlaci je dao sam mu po 7 din.vezu da dodje i sledece godine!Sa 240 kg arpadzika pobodenih imao sam 750 bunteva po 30 vezica ili ti 22.500 vezica...Opet sa 23-24 ara uzmes 1.500 eura cisto,nije malo ali je posao krvnicki kada radis sve sam!Od 5 ujutru do 6-7 uvece a nekad nas i ponoc uhvati!Ali rekao sam vam koliko moze da se uradi,prosle godine nas 7-oro je za 2 dana spremilo 230 bunteva ili ti blizu 7.000 veza sto nije malo priznacete...p.s Za losu cenu luku,tj.malu cenu najvise idu zasluge Trstenicanima i Leskovcanima koji guraju mladi luk po 6-7 dinara na kvantasu svake godine i dokle god oni imaju interes da ga prodaju po toj ceni,nas luk ce biti jeftin!Realno kada bi bio 12-13 dinara,isplatilo bi se i platiti nekog da olaksas sebi posao,ovako dok sve platis,nista ne zaradis!

Trstenik i Leskovac ce gurati po uvek nizoj ceni nego Vojvodina, jer je cena radne snage tamo jos manja.
Sa porastom nezaposlenosti i opstom nemasinom, mislim da ce cena samo padati...

Trstenik i Leskovac ce gurati po uvek nizoj ceni nego Vojvodina, jer je cena radne snage tamo jos manja.
Sa porastom nezaposlenosti i opstom nemasinom, mislim da ce cena samo padati...

Vranje, Pirot, Aleksinac....
Ne samo to, za sve je tako, tamo se i skromnije zivi, manji promet, manje posla...naravno nisu oni ljudi krivi, opet je kriva drzava, ali ajd' to je sad vec neka druga tema.

Mi sa 500kg arpadzika izvukli nesto vise od 30 000 veza, pola bacili ili ostavili u njivi. Zaradili jako malo, a puno se naradili. Zakljucak je saditi oko pola jutra koliko mozez sam da spremis.

Ima li neko sortu crnog luka..mislim da je neka Ruska sorta sadila se kao krompir u kucice?mogla je dugo da se cuva..hvala

Ove godine će biti manje roda arpadžika , bar kod nas.
Kasna setva ,dug period bez kiše u fazi nicanja ,vrućine krajem maja .Kad se sve sabere ,rezultat je, sitnije i neujednačene glavice .Sledeće nedelje se vadi.

@Kiraj jel ste izvadili Srebrnjak kako ti se cini?!Hoce li biti dobre robe za stalne kupce...Ovo na slikama bas sitno deluje,valjda se malo popravio od onih kisa koje ste vi dobili vise od nas...

Savo ,normalno da će biti robe za stalnu mušteriju.Za kraj meseca imamo dogovorenu isporuku .

Da li ima neko iskustva sa sadnjom srebrenca iz rasada,i ako ima koji su rokovi za setvu semena a koji za rasadjivanje?

Nazad
Vrh