Aronia melanocarpa

@ future... Da li je kasno sada za sadnice iz reznica da ih proizvedem ....trebale bi mi za zivu ogradu ako je pametno.....

nije kasno , samo pozuri, vidim kod tebe jos ima malo lista. samo zaljevaj da bude vlazno pa ce pustit korijen.

a na ovoj zadnjoj slici sto je ono s desne strane - maline ??

ja cijelo vrijeme mislio aronija :osmeh: kad ono sipak. to zivicu radis prema cesti od aronije ?? ako da, onda sadi gusce, neki kazu na pola metra pa cak i manje ako zelis zivicu za par godina.

---------- Poruka napisana u 21:45 ---------- Prethodna poruka je at 17:38 ----------

306375_251739534883946_138016919589542_764637_479709826_n.jpg

kod mene zima i magla, i i inje koje je palo po granama

@elsale ...:ppozdrav: i HVALA

Da malina pol.a i miker .... sto se tice zivice uz cestu dvoumim se za rastojanje od 0.4 ili 0.5 m ....organiuzovao bih dobru prehranu i dobar zaliv...?

da li bobice aronije imaju u sebi puno semenki? Sadio sam nesto za sta su mi rekli da je aronija ili ogrozd nije covek bio siguran ali sadnica nema veze sa izlgedom aronije, sadi se iz semena pa se rasadi ima velike listove zimzena je biljka ali je plod slican kao kod aronije ima bele cvetove, plodovi radjaju u vezicama boja im je izmedju lhubicaste i neke tamnije plave i imaju mnoogo semenki ukus im je nikakav ali zato akda se napravi sok od njih i limuna bez ikakvih konzervanasa moze da stoji u frizderu 6 meseci da se ne pokvari .

Ako dozvoljavate da se i ja umešam, ne znam za aroniju ali, po analogiji sa borovnicom, u prvih 3-5 godina samo blaga rezidba, ukloniti osušene ili izuzetno slabe lastare. Odmah po sadnji nije loše skratiti grančice a kada krenu pupoljci, ukloniti ih (samo u prvoj godini po sadnji). Pazite sa veštakom, borovnica (pa verovatno i vrlo slična joj aronija) je vrlo osetljiva na nitrite i soli a koristi vrlo malo kalijuma. Ako je u pitanju manji broj žbunova, najbolje đubrivo je mešavina komposta i glistenjaka u odnosu 50-50.

Kod formiranja žbuna i orezivanja svake godine ostavljati najjače lastare i voditi računa da ih u središtu ne bude previše zbog mogućnosti provetravanja. Kad se orezuje, lastar se uklanja ceo (do zemlje).

.....imas :ppozdrav: za ovo receno, :osmeh:
pozzz

---------- Poruka napisana u 17:16 ---------- Prethodna poruka je at 17:04 ----------

Pozdrav ..... evo ja se ovako organizovao na 1-petini svog dvorista ..? da li je dobro ili ne..? Pitam iskusne kako je naj bolje da se organizujem da od ovih sadnica ima ih 300 kom da dobijem jos 300 i da postavim kao zivu ogradu......?. Na kom rastojanju bi bilo naj optimalnije za sadnice i za zivu ogradu ,da bi lepo izgledalo ,lase odrzavalo a i da rod mnoogo ne omane,,,
svaka cast. predivno.
sve najbolje, pozdrav

---------- Poruka napisana u 17:32 ---------- Prethodna poruka je at 17:16 ----------

...prijatelju, svaka cast, prelepo, nemam reci......:bravo:
:ppozdrav:

Poslednja izmena od urednika:
Vidim da se razumete oko aronije.ja sam zasadio oko 30 ari aronije sad u novembru.zanima me da li joj nesto treba ili da cekam prolece.Hvala vam

Jeli neko gledao kod Zaharija priču o aroniji, bilo je direktor Next sokova, cena aronije na veliko ispod eura, oni bi bili zainteresovani ako bi imao ko da im isporuči minimum 50 tona, ne isplati im se ispod te količine.

Ja sam juče posadio aroniju. Svega osam komada, ali svaka je bila u korenu umotana u streč foliju, unutra puna komposta. Profesionalno odrađeno, korenov sistem izvanredan.

Aronija nije zahteva uopste,samo je bitno da se djubri i imacemo lepe prihode,a izmedju ostalog da se zaliva.hteo sam da pitam da li moramo da djubrimo u toku vegetacije da sa djubrivom npk 8:16;24 ili mozemo koristiti stajsko djubrivo...a sistem za navodnjavanje imam kap po kap...

Pa vestacka djubriva ... ne upotrebljavaju se u organskoj proizvodnji, ako je uzgajate za sebe i ako ste je zbog njenih nutritivnih vrednosti kupili, vestaci su suvisni.

Ja imam par sadnica aronije, tako da sam ih sadio izmedju (ali u redu) sadnica sljiva.
Rekli su mi da se moze kalemiti na drvo jarebika - slicno lesniku, raste ko drvo i plodonosi bolje.

aronija

@futurefarming
Prijatelju ostao sam ti dužan informaciju za humus. 10 din. po litru je,a treba ti po sadnici 2 litra.

imam i ja aroniju, tacnije tri komada, sad im je godina kako su kod mene.Dosta sporo raste.A pitanje koje imam je , posto sam negde procitao, treba li da se okopava ili kao sto sam citao, ne okopava se, vec se malcira borovim iglicama recimo.
A citat sam stavio jer me interesuje kakva je racunica djubrenjem svih vrsta voca u odnosu na stajnjak.Stajnjaka ima sve manje , pa se cisto pitam da li je stvarno jeftinije bacati humus, i zna li neko koja je preporuka kolicina za sljive u punom rodu recimo.

Nazad
Vrh