Aronia melanocarpa

Тамо гдје из земље избијају младице не треба окопавати већ плијевити корове. Мало даље од биљке треба вршити плитко окопавање. Борове иглице закисељавају земљише и користе се углавном за узгој боровнице. Сијено или слама добро застиру земљиште, али им је мана појава глодара.

Postovanje narode.

Molim za par informacija. Gde bih mogao kupiti sadnice Aronije?

Ja ću sada posaditi 2, 3 komada, imaš u rasadniku Radmilovac na Smederevskom putu, cena je 380 dinara, ne znam koja je godina, oni obično ništa od voća ne prodaju jednogodišnje...

Dobro veče svima .Interesuje me dali država daje subvencije za podizanje zasada aronije,pitam zato što nisam našao ništa iako u uredbi stoji " Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o korišćenju podsticajnih sredstava za podizanje proizvodnih zasada voćaka, vinove loze i hmelja, koju je pripremilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji s udruženjima voćara, vinogradara i rasadničara. Minimalna površina za subvencionisanje je 0,3 hektara za drvenaste voćne vrste, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede. Zahteve za podsticajna sredstva mogu podneti fizička lica, preduzetnici, privredna društva, škole, fakulteti, instituti, manastiri ... odnosno svi koji podižu voćnjake, vinograd i hmeljarnike":ppozdrav:

Ajoj, al su krenuli sa aronijom.Ovde na kraljevackoj pijaci po svim poljo apotekama ima sadnica po 300 dinara.moc televizije je zaista ogromna.

marketing je cudo, ista stvar kao i sa brusnicom ,rasadnicari pokusavaju da uzmu kajmak,

istina... aronija se uopste tesko ne razmnozava kao i ribizle, a cena sadnice ribizle je 50-100 din.

Ja danas kupih 2 sadnice po 380 dinara, koja prevara za biljku koja se tako lako rasađuje al aj sad...mora se početi od nečega :osmeh:

Nego, sorta je neka Nero, pa me zanima jel Aronia melanocarpa ime biljke, pa sorta Nero, ili sam ja kupio Aronia nero, ako me razumete.. :)

Drustvo zasadio sam neku aroniju , dobio sam je ... ali je izuzeto mala mozda 15cm prutic, i posadio sam je ...sta mislite da li ce uspeti ? posto je bas mala , i kako da provalim koja je sorta? tnx :D

pa tako je to sa cenama.U pocetku ko pod krv, a onda mozes da nadjes i kraj puta.Tako sam pitao za sadnice crne maline/200 dinara komad.Preterano.
Sta te briga za sortu, samo nek pocne da radja, ali nemoj da te obeshrabri, u pocetku dosta se sporo razvija(bar u mom slucaju).

Drustvo zasadio sam neku aroniju , dobio sam je ... ali je izuzeto mala mozda 15cm prutic, i posadio sam je ...sta mislite da li ce uspeti ? posto je bas mala , i kako da provalim koja je sorta? tnx :D
mislim da neces imati problem sa primanjem, inace zbunovi se lako primaju, zakorenjavaju, a za sortu ti ne znam rec jer sam i ja imao slabe sadnice evo druga godina tek su 30-ak cm al su se sve primile

Evo kako izgledaju moje sadnice, ako se ovo ne primi, onda stvarno... :haha:

Malo je korenje krivo jer je bilo savijeno na gore i omotano celofanom u nekoj piljevini šta li...tu sam piljevinu otresao dobro da ne bi uhvatila trulež korenje šta znam...

oktopod, ne treba otresati supstrat iz rasadnika, ne samo što štiti koren nego ima tu i korisnih stvari kao što su korisne mikorize i bakterije. Koren bih orezao (a možeš i te cvetne pupoljke), stimuliše rast i bolje će se primiti sadnica.

Nije tajna stefanvoce, kupio sam ih u rasadniku Radmilovac, kod hotela Radmilovac tačnije, na Smederevskom putu, između Kaluđerice i Vinče, Leštana...sorta je Nero, cena 380 dinara. Proizvođač je Superior, Velika Plana, Bulevar Oslobođenja 12.

futureframing, meni se činilo kao da je neka piljevina u pitanju pa sam se bojao da ne dođe do truljenja iste što bi se onda proširilo na koren...nadam se da nije velika šteta što sam otresao.. :(
koren nisam orezao a mislim da bi trebalo samo da ga capnem na ovoj krivini? Koji su to pupoljci koje bi trebalo da orežem, ako možeš da downloaduješ sliku pa u paintu crticama secneš pa okačiš bio bih ti zahvalan :) i korenje gde bi capnuo..
ionako treba da ih presadim, mesto mi je delovalo dobro ali mi je majka skrenula pažnju da je blizu ulice, ap izduvni gasovi, bacanje soli na sve strane po ulici zimi...

Koliko je meni poznato rak korena je bakterioza a piljevinu razgrađuju gljivice (mikoze, uslovno rečeno) tako da ne brineš. :)

Tu ga redni na krivini, možeš i kraće a cvetni su ti na samom vrhu grančica ali slobodno skrati i više, literatura kaže orezati do 1/3 dužine lastara/letorasta.

Oktopod,sadnicu koju si kupio,ako sada posadis,naredne godine ces imati rod.Sadnica je stara sigurno 2-3 godine i dolazi na rod.Ne trebas rezati nikakve grane,jer rod dolazi po citavim granama izmedju listova se formiraju cvjetovi koji se svi oplode i daju plodove.Orezivanje treba raditi poslije nekoliko godina.Inace voli vodu i sunce,a ne voli korov i veoma brzo raste.Ukoliko bude imala dovoljno vode i djubriva zna pustiti nove lastare u godini od oko 70-80 cm.

OK, hvala svima, ovo za trulež sam se vodio jednom rečenicom iz literature vezano za vađenje kočića i starog voća koja kaže da ne sme deo kočića da ostane u zemlji, odnosno staro korenje, jer kad krene da truli, ta trulež se prenosi na koren sadnice, a pošto je meni ovo delovalo kao piljevina tj drvo koje treba samo da drži vlagu ja odlučih da otresem :osmeh:

A inače na papiriću piše da je sadnica stara 1 godinu...

Ja iskreno ne bih tu ništa orezivao pa ću videti sledeće godine šta će da se dešava...samo ću koren da prekratim malo :ppozdrav:

dado druže, rano je i misliti o rodu, treba prvo raditi na habitusu biljke i stimulisati rast. Neću da mudrujem mnogo ali novija, strana iskustva idu u pravcu intenziviranja rezidbe kod grmolikog jagodičastog voća. U svakom slučaju, može se probati, praksa je praksa.

Pozdrav za sve aronijaše. :ppozdrav:

A znači kako ja da orežem onda? da recnem svaki rodni pupoljak ne razumem? :sta:

Nazad
Vrh