Arenda- pravila, obicaji....

Koliko je "jak" ugovor potpisan kod notara?
Da li vlasnik moze ako oce da da drugome zemlju u arendu i ako ima sa mnom ugovor na 10god? Ili da dize arendu?
Ne moze da podize arendu za toliko god koliko je napisano. Ne moze da da drugom ako je placeno sve kako je napisano u ugovoru.
Kod mene ima samo jedna stvar da mogu da je prodaju za vecito ako hoce ali prvo meni da ponude. Placanje za godinu unapred.

Kao sto kaze @Boderlica , subvencije idu onom koji obradjuje zemlju. Ti trenutno imas pravo na papiru, kao i vlasnici zemlje koji je daju drugom u arendu, a uzimaju subvencije. E sad problem nastaje kada to neko pravo ospori i pocne se sa utvrdjivanjem ko je zaista tu zemlju obradjivao. Tu ces naravno izgubiti i onda platiti kaznu, sud i otici u pasivu 5 godina.

Ja sam imao slicnu situaciju za neku manju parcelu, ali posto sam mu davao pare na ruke za arendu i ugovor je isticao za 2 godine nisam hteo da se natezem po sudovima. Najbolje ti se posavetuj sa nekim dobrim advokatom koji ima veze u sudu, u Srbiji je to najvaznije u celoj prici.

A to obično ide tako, bez neke priznanice i onda, eto problema. Kod nas je još neki odnos : znam čoveka, neće valda tako...
A u stvari, sve je to poslovan odnos i kao i svaki drugi bi trebao biti regulisan sa " nekim papirom" što bi naša stara poslovica rekla" čist račun duga ljubav". Ovako kad spomeneš da se neki papir potpiše, odmah ono čuđenje, vređanje i rečenica " pa jel ti meni ne veruješ"?

Danas uradio sto nisam verovao pre 2 godine da ce biti.
Arenda koju sam radio par godina hteo da platim coveku kao pre iako je bila nepovoljna,ali je uz mene i imam lepo parce. Kad sam hteo da olatim kaze promenile se stvari sad je skuplje.
Danas orali moju zemlju kad dolazi da pita jel radim i njegovo, reko za koje oare ? Kaze iste,a reko promenilo se sad je pala arenda.
Proslo je sigurno 1.5 mesec mozda i 2 nije nasao nikog.

Tako je kolega dogovorio neko parče zemlje (na večito) i dok je došao kući zvoni mu telefon i kaže čovek predomislio sam se, malo sam tražio sad je cena 7000e tj 1000e/kj više. Ovaj šizne, vrati se nazad i kaže znate šta, i ja sam se predomislio sad vam ne nudim ni prvobitnu cenu. Čovek iznenađeno pogleda i pita pa koliko daješ kaže ovaj 5500. Kad viče žena iz pozadine DOGOVORENO!

Kad resis da ne moras svako parce da uzmes i sa svakim da se natezes krene ti lakse u zivotu.
Tu sam u 2 njive nakupio 10kj samo 1 ima izmedju. Iza te njive ide medja i stvarno je imao najvecu cenu 260e/kj bez papira i sad mi bilo muka toliko dati,ali reko rec sam dao. Hvala mu.

Ево код нас сви спомињу 1000кг/кј аренду наводно неки договор да се не даје преко тога и субвенције обавезно арендашу. Ко се ским договарао и када нисам у току али колико чујем јако доста земље се нуди у аренду. И то лепи комади пре неки дан другару нудили у Србобрански атар 70ха на старом сегединцу. 350е/ха и субвенције њему. Одустао јер му далеко, а нема велики трактор има 577 каже за мене је то велико.

Ево код нас сви спомињу 1000кг/кј аренду наводно неки договор да се не даје преко тога и субвенције обавезно арендашу. Ко се ским договарао и када нисам у току али колико чујем јако доста земље се нуди у аренду. И то лепи комади пре неки дан другару нудили у Србобрански атар 70ха на старом сегединцу. 350е/ха и субвенције њему. Одустао јер му далеко, а нема велики трактор има 577 каже за мене је то велико.
E kad su nudili 70 hektara tom što ima 577 stvarno je došlo zadnje vreme.

Nazad
Vrh