Arenda- pravila, obicaji....

oldtimer

Član
Učlanjen(a)
16 Sep 2008
Poruka
2.395
Kako ugovarate arendu?
Ja sam ugovorio za 800kg, 400 kg psenice, i 400 kg kukuruza. Malo sam pogresio, nisam precizirao za kukuruz, kad se daje, i malo me bune troskovi susenja... Zato me zanimaju iskustva, dogovori, obicaji, kako se to radi u vasem kraju?

Matić

Super Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
23 Apr 2009
Poruka
40.970
700 kg pšenice po k.j.Po završetku žetve koja je trenutna cena na tržištu puta 700kg i to je to.

oldtimer

Član
Učlanjen(a)
16 Sep 2008
Poruka
2.395
Ma ja nisam precizirao kukuruz, kad d ga dajem....ja bih sad malo kalkulisao ::lose:: cekao bih koji dan da se osusi, da mi budu manji troskovi susenja, a gazde me presinguju da vrsem :udri:
zato me zanima kako se to radi u drugim krajevima

tomica

Član
Učlanjen(a)
9 Apr 2009
Poruka
302
zito 700 ili 800 kg po jutru posle zetve a kuruze je nekad moj otac radio sa gazdama mrvljenje u maju kad se osuse ili majska cena pa sve je to stvar dogovora

mucobieno

Član
Učlanjen(a)
3 Dec 2008
Poruka
4.389
kod nas u kraju se to uglavnom resava financijski, i to pare u napred, i sad do nove godine placamo zakup za sledecu...

bojcetic

Član
Učlanjen(a)
14 Jan 2009
Poruka
15.514
2-2.5t mc klipa kukuruza nakon branja sa njive odmah kod vlasnika parecele u cardak se skladisti. Radnici za utovar o trosku zakupca. 0.8-1t psenice cena trzisna u nakon zetve. Sve vise zakupodavci traze 180-200 e/kj. Neki dobiju te pare, a neki malo manje. Prosek oko 160 e/kj. Najvise se ugovara na period od 3 ili 5 godina. Vecina arenda se zavrsi tako, sto zakupac po isteku ugovora ili produzi ugovor ili kupi parcelu.

zorancile

Banned
Učlanjen(a)
16 Mar 2010
Poruka
3.141
Mislim da je bolje za zakupca da je arenda u robi, ali se to kod nas sve redje radi, svi bi keš.

cukaneca

Banned
Učlanjen(a)
21 Sep 2008
Poruka
2.090
Cena zakupa njiva kod mene je oko 1e po aru. Mada se javljaju i ponude 'uzmi samo i radi da ne stoji'.

baca

Član
Učlanjen(a)
2 Okt 2009
Poruka
436
Kod nas je obično u evrima 70-120e. Sve zavisi od udaljenosti od sela i kvaliteta zemlje. Ovako niska cena arende je zato što nemamo većih parcela, većina je oko 1ha.

goxy

Član
Učlanjen(a)
10 Mar 2010
Poruka
182
koliko cujem iduce godine ce biti oko 50-60 susara vise,to znaci oko 400-500kj duvana vise. e zbog tih cena ni ne radim arandu

Matić

Super Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
23 Apr 2009
Poruka
40.970
Zbilja kod vas duvana i duvana.Od Popinaca do vas sam video baš dosta parcela.Mi smo jedne godine radili duvan i popušili samo tako :haha: .Biljka koja zahteva ogroman posao oko nje.

krivi021

Novajlija
Učlanjen(a)
7 Nov 2010
Poruka
10
i kako dogovarati za sledeću godinu?oće biti subvencija?koliko da dam po Kj u metrima ako meni ide subvencija odnosno ako mi neide?ili da se zakucam za cenu u €.Ima li predloga ili primera kako se ko dogovarao.Pozdrav iz Srema:ppozdrav:

milan971

Član
Učlanjen(a)
2 Jun 2011
Poruka
4.579
Kod nas je zakup iskljucivo u novcu cene se krecu od 150-350e zavisno od kvaliteta zemlje uadljenosti itd.Ovde cenu dizu povrtari isplata je uglavnom unapred.

Vrh