Arenda- pravila, obicaji....

Ja pozajmi samo onoliko koliko mogu da prezalim .
Davati veće sume u 4 oka na reč je gotov poziv na gubitak tog novca a i prijatelja ( pošto tako nešto mogu tražiti samo prijatelji , rodjaci , poznanici ....... )
Uostalom , skoro sve banke daju keš kredite od milion pa naviše , bez ziranata ( dovoljno je da si bilo gde zaposlen ) pa brate pozajmljuj sam od sebe .

Pitanje vlasništva nad kućom. Jedan je morao da ide iz kuće, nauzimao se para od ljudi i ode kuća. A počelo sa par hiljada evra i za desetak godina plaćanja kamata naraslo na 30 hiljada jednom plus 15 hiljada još dvojici. Platio je sigurno još toliko.

Kod nas prodaju dvojica ljudi zemlju. 1 prodaje 4.7 jutra u 2 komada a drugi 12 jutara u 3 komada. Htjeli su 10 000 medjutim dobijaju, 7 do 8 000 i sad neznaju dal ce je prodati.
Cijena od 7do8 000 je bila prije 2 3 godine i tad je bilo bar 10 zainteresiranih za kupovinom. Sad po ovoj cijeni mozda 1 2 da plate tu cijenu i to se jako razmisljaju hoce li uopce jer svi ocekujemo pad cijene zemlje i na 6000 do 6500 eura uskoro. Tko je u pravu vidjet cemo

Mene pre par dana zvala jedna baba od koje radim jedan lanac, i trazi 330 evra i pola subvencija sl god. Inace radim tu njivu godinama. Rekao sam joj da od toga nema nista i da mogu da joj platim 300 evra i moje cele subvencije, kaze da razmisli, zove danas i kaze da je nasla nekog za 330 i pola pola.
Reko sa srecom i dovidjenja. Nit je neka velika njiva nit je neka zarada, stvarno nismo normalni ko to uzima i placa stvarno nema digitron u ruke.

Neka neka... Samo neka plaćaju. Zvaće te ona za 2 godine da ti nudi za 250 i 200 i sve subvencije tebi... A ti onda ponudi 150...

Sent from my SM-A546E using Tapatalk
Nema od toga nista, daj Boze da si u pravu ali moje licno misljenje da ne....te price se vrte godinama i uvek ima taj neko ko ce da grune veliku lovu suludo

Ne znam šta bih rekao. Znam samo da je ove godine pinuda zemlje jako velika. Manje gazde sa tipa 4-5-7-8 jutara zemlje odustaju od rada. A ima i dobrih poljoprivrednika koji su odustali od sve arende... Ponuda je velika...

Sent from my SM-A546E using Tapatalk

Potpino si kolega u pravu... Mnogi prodaju mehanizaciju i prodaju zemlju nece vise da se bave poljoprivredom. Okrecu se nekim drugim poslovima. Mislim da ce zemlje biti kao pre 20+god,ima ljudi da vuku za rukave za zakup. To je moje misljenje

Mene pre par dana zvala jedna baba od koje radim jedan lanac, i trazi 330 evra i pola subvencija sl god. Inace radim tu njivu godinama. Rekao sam joj da od toga nema nista i da mogu da joj platim 300 evra i moje cele subvencije, kaze da razmisli, zove danas i kaze da je nasla nekog za 330 i pola pola.
Reko sa srecom i dovidjenja. Nit je neka velika njiva nit je neka zarada, stvarno nismo normalni ko to uzima i placa stvarno nema digitron u ruke.
Ovdje nekih 10 do 30 km dalje od mene ima par slucajeva gdje su platili godinu dvije unaprijed a zadnje 2 godine nisu platili pa je takva zemlja dosla "na trziste".
Ima jos ovdje budalasa koji placaju, enormne arende da uhvate novih 50 70 jutara zemlje a prinosi u bunaru jer ne stignu kvalitetno uradit. Sad su se dosjetili isto tako raditi kombajniranje ispod cijene kako bi uhvatili nove musterije. Mi im se samo smijemo i pitamo jel zarade 10 ili 15 eura po jutru na uslugama vrsenja a arendu samo neka drze tako visoko nakupit ce jos nagodinu novih 100 jutara i bit cete najveci obradjivaci samo sto je problem sto necete tada imati nista u dzepu....
Evo zadnja informacija oko prodaje zemlje, jedan covjek je ponudio 12 jutara zemlje u 3 komadai trazio je prvo 10 000 eura po jutru da na kraju nikog ne moze naci ni da mu 7500 plati pa je odusto od prodaje.

Prošle jeseni u selu blizu mog se prodavalo oko 40 jutara, ali par vlasnika. Prvo su tražili 15000, pa 12000, spustili na 10000, mislim da se nešto prodalo po 8000. A cena arende se prošle godine odrzala kod nas na 250-300e, verovatno zbog dobrog roda soje, jedino to mi je logika, jer su na suncokretu i kukuruzu svi izduvali zbog polegnutih useva od oluje.

Poslednja izmena:
Koliko je "jak" ugovor potpisan kod notara?
Da li vlasnik moze ako oce da da drugome zemlju u arendu i ako ima sa mnom ugovor na 10god? Ili da dize arendu?

Nazad
Vrh