Analiza zemljišta

Vecina rezultata su mi relativno slicni ovom ispod, interesuje me kolika je optimalna vrednost CaCo3 i da li ovaj od oko 1 treba popravljati?

Dubina - 0-30
pH - kcl 6.85, H20 7.97
CaCo3 - 0.9
Humus - 2.5
Azot - 0.11
P2o5 - 25.4
K2o - 20.6
Vlaga - 4.52

Imas extra zemljiste, nista ne diraj.Koliko bi ljudi juzno od Save i Dunava pozelelo ovakvu analizu............

Evo juče sam dobio rezultate od analize sa dve parcele pa da sa vama podelim:
Parcela 1: Parcela 2:
Vlaga 3,56 % 3,53%
pH u vodi 6,53 6,32
pH u KCl 5,40 4,96
Ukupni azot 0,230% 0,201
Organski C 2,08 % 1,86
Humus 3,59 % 3,21
C/N odnos 9,0/1 9,2/1
Lako pristupačni P (P2O5) >100,0 mg/100g 22,0
Lako pristupačni K (K2O) 46,2 mg/100g 37,9

Nema korišćenja mešanog bar dve naredne godine i N isključivo u obliku KAN-a.
Čekam vaše komentare i kako bi vi postupali sa ovakvim zemljištem. Generalno na ovim parcelama idu naizmenično kukuruz i pšenica. Konkretno na parcelu 1 će ići kukuruz na parcelu 2 pšenica.

Dobro ti je zemljište. Prve godine samo KAN a posle malo mešanog sa naglaskom na P i naravno KAN.

Vlada015 znam da treba prvo da se sredi kiselost. Ali koliko sam se raspitivao jako je teško da se nadje kreč. A i da ga nađem treba da se meša sa stajskim djubrivom kojeg kod mene u kraju je jako jako teško naći, a i ako ga negde ima taj vlasnik sigurno neće da ga proda.
Što se tiče situracionog mulja u razgovoru sa ljudima koji su ga koristili nisu baš zadovoljni. Slabi rezultati se postižu.
AcaRaic naravno da samo može samo KAN. A ovo mešano sa naglaskom na P može jedino na parcelu 2. Mada kada sam upoređivao rezultat iste zemlje iz 2019 godine na toj parceli se nije smanjilo stanje ni za P ni za K. Veoma mala količina. Tako da sigurno naredne 3 godine ništa od mešanog pa ću raditi opet analizu da vidim kakvo je stanje.

N_emanja radio sam je kod ovih iz Agrounika. I pre 3 god isto kod njih. Kao i u januaru ove god N-min. Sa preporukom za djubrenje je bila analiza.

Da li postoji jos tema za analizu? Zadnji post ovde je 2022 bio.
U nastavku nasa analiza. Nismo do sada radili pa mi je potrebna pomoc oko tumacenja. Da li postoje neke granicne vrednosti da uporedim sam?
Da li nam je mala kolicina azota? Kako stoji fosfor i kalijum?
Predusev psenica, postusev 2025 kukuruz

U nastavku nasa analiza. Nismo do sada radili pa mi je potrebna pomoc oko tumacenja. Da li postoje neke granicne vrednosti da uporedim sam?
Zemljiste je humozno, slabo alkalno po KCl-u, Azota nema sto je i prirodno jer se trosi i ispira tokom vegetacije,optimalno snabdeveno sa fosforom i kalijumom (10,01-15,00 - srednje snabdeveno ; 15,01-25,00 - optimum ; 25,01-50,00 Visoko snabdeveno )
Potrebno je dodati sva 3 osnovna elementa prema zahtevima buduce kulture u minimalnoj količini koja biljka iznosi tokom vegetacije, ili cak dodati nesto vecu kolicinu zarad povecavanja depoa... ko je jel u mogucnosti na ovaj rod i ove cene merkantile ;)

Ovo je ok samo dodaji đubriva sa više fosfora u odnosu na kalijum tipa 6-24-12.

Ova zemlja rađa!!!

Zdravo ljudi!Nov sam ovde,pročito sam uglavnom celu temu i stigla mi je analiza zemljišta.
Ph(h2o)-5.61
Ph(Kcl)-4.74
Humus-2.61
Azot-0.144% m/m
Kalijum-19.4
Fosfor-5.7
C/N-10.6/1
organski ugljenik-1.53
sadržaj karbonata<0.1

Mislio sam sejati povrće tipa krompir,paradajz,papriku,cveklu,tikvice,pasulj,luk,kupus i nešto maline.Za početak manja bašta za svoje potrebe,a kasnije možda i nešto više.Zanima me mišljenje,kako i sa čime đubriti?Pokušao sam naći na internetu podatke koliko zapravo kisela zemlja smanjuje prinose,ali podaci se mogu naći samo za neke ratarske biljke.Ovde u ovom kraju nema leba od ratarastva iako mnogi gaje pšenicu i kukuruz da im njive ne zarastu i da time hrane stoku,iako je to upitno isplati li se bolje kupovat koncentrat,jer prinosi su do 4t po hektaru za pšenicu i do 5t za kukuruz.Jedino suncokret kolko tolko ide od ratarskih kultura,ali i tu otkupne cene padaju,a troškovi rastu pa je i to na nekoj granici isplativosti.

Nazad
Vrh