Analiza zemljišta

odlicni su ti rezultati . Ljubek u to racunicu treba dodati i materije koje ce tek da predju u zemljisni rastvor a to je potencijalna plodnost zemljista iliti bogatstvo. Na osnovu zahteva za rast narednog useva vrsis kalkulaciju sta treba uneti pa se tek onda biraju formulacije.

rezerva+mineralizujuca sposobnost+ vestacko djubrivo = kolicina koja je potrebna narednom usevu.

Stim da se NE unose zalihe elemenata, vec samo tad kad je to neophodno odnosno potrebno biljci.

edit: osim kad je bas siromasno obezbedjeno sa nekim elementom, a onda se dodaje malo po malo a ne odjednom cela kolicina hraniva.

Zorane ima li rezultata za mikroelemente? :ppozdrav:

Kosmajac je napisao(la):
Da li sam dobro shvatio da ratarske kulture tokom godina pustoše fosfor.

Po analizi koju sam dobio P2O5 je 0.4mg/100g?

Malo mi je to nemoguće :sta:
mozda je 4 mg na 100 grama sto znaci da je siromasno obezbedjeno...
Zoran Kostović je napisao(la):
Nema, samo ovih 5 kategorija je obuhvaćeno analizom. Koliko je to uopšte bitno?
Za kukuruz je veoma bitan recimo Zn (cink) , za secernu repu bor(b) , suncokret
Povecano djubrenje sa Azotom i sa Fosforom moze da uzorkuje nedostatke nekih mikoelemenata jer veca je produkcija fermenata u biljci , a u te fermente ulaze neki od mikroelemenata u zavisnosti od biljke koja se gaji.
Kod secerne repe konkretno javlja se bolest srcasta trulez. kod kukuruza "metlicavost"...itd.

Ako djubris zemljiste stajnjakom onda je najverovatnije dobro obezbedjeno sa mikroelementima jer su granice deficit-suficit veoma uske.

Imam relativno veliku kolicinu stajnjaka kog izvlacim samo na moje parcele jer mi se desavalo da zakupodavci otkazu dogovor kada im dobro nadjubrim njive. Uvek ga iznosim tek kad odstoji bar dve godine na deponiji u dvoristu a u kolicini, kao mi kazemo, prikolica (jednoosovinka) na ar. Malo sam oduzio ali sam hteo reci da mikroelemenata ne bi trebalo da manjka.

PH je stvarno ko sto kaze ljubek idealna. Ima i jos jedna stvar na koju treba obratiti paznju , ponekad usled antagonizma izmedju elemenata (neki elementi vezu za sebe neke mikroelemente i jos neka jedinjenja ) grade tesko rastvorljive oblike koji nisu dostupni biljci , jer iako mikroelemenata ima u zemljistu oni nisu dostupni biljci i tad se nadomescuju sa helatnim kompleksima ili mineralnim djbrivima folijarno , ali otom potom :ppozdrav: . Svima preporucujem da kupe atlas simptoma nedostataka elemenata i atlas bolesti da bi na vreme mogli da uoce nedostatak ili bolest i da reaguju na vreme.

To je odličan pristup Dragane ::svaka cast::

Čudi me da imaš tako malo humusa kad stavljaš prikolicu na ar?? Veći procenat humusa smanjuje mogućnost disbalansa tj. antagonizma izmedju nekih elemenata što reče Dragan

zasto stajnjak ? zato sto u sebi sadrzi fulvo i humiske kiseline koje deluju kao helatni kompleks i za sebe vezu metalne mikroelemente . Helatne komplekse biljke lako usvajaju.

Vezano za atlas koji je pomenio Dragan ->>> g-din Bogdan Garelejić je na sajtu savetodavne službe Vojvodine još pre 1-2 godine postavio deo slika iz tog (ili nekog sličnog atlasa) koje su toliko upečatljive, da je dovoljno jedno vidjenje da bi se zapamtile i prepoznale terenski, na prvi pogled. Nemam sada vremena da potražim link, ali ga ima na navedenom sajtu u delu FORUM ili se slobodno obratite Bogdanu, nema kome nije pomogao...

dzionik je napisao(la):
To je odličan pristup Dragane ::svaka cast::

Čudi me da imaš tako malo humusa kad stavljaš prikolicu na ar?? Veći procenat humusa smanjuje mogućnost disbalansa tj. antagonizma izmedju nekih elemenata što reče Dragan
U nekadašnjoj teoriji dok sam ja išao na predavanja na drž fakultetu piše da su nemačkoj postavili ogled na kome su redovno dozirali stajnjak u propisanim količinama svake 4 godine i nivo humusa
je za neverovatnih 40 godina porastao samo za 1 %.
To znači da je gubitak humusne komponente u zemljištu težak udarac za plodnost i kvalitet a isto tako i težak postupak vraćenja humusne komponente klasičnim putem(stajnjak bio masa)
jedino neznam kako hemija uspeva da to nadoknadi pošto u ponudi ima čitav niz preparata koji utiču na povećanje humusa u zemljištu(ako to nije alhemija)??

To sad zavisi od mnogo drugih stvari počev od načina obrade, oranje svakako ne pridonosi povećanju humusa.
Definitivno je alhemija :)

Испостити тло може се очас посла,а повећати проценат хумуса у том истом тлу је скоро исто као "родити мечку".
Оно што нећете наћи у извештајима је да се ипак успева у настојањима да се % хумуса може повећати .Но то је Сизифов ,дугорочан и обавезан и сталан посао.Свима Вама који имате стајњак препоручујем прављење квалитетног компоста,који ће те када сазри растурути по тлу и одмах по растурању и умешати у то исто тло.Јесте "сломивратија" али исправан начин уношења хране за биљке у тло.И не мора да се чека ,како је Љубек написао, 40 година.
Ни Швабе нису наивне,понеки пут и они забашуре добре резултате.Сва срећа па увек има инсајдера.

Постоје много начина да се уради анализа тла и анализа минерала у листу или целој биљци.
Једна од простијих метода је колориметријска уз помоћ већ припремљених папирних трачица
натопљених хемијским реагенсима.После одеђеног поступка једноставно се на скали прочита резултат.Тачност може бити за макро елементе и 0,1 а за микроелементе и 0,01.
Свако пољопривредно газдинство које4 обрађује више стотина хектара земље треба имати овакве уређаје и имати обученог радника за овај посао.
Скупља метода је имати апарат за колориметријско испитивање а најскупља и најтачнија метода је фотометријска.
Пре неколико дана је демонстрирана и Канади 5 генерација преносних електронских фотометара ,нова генерација колориметара .Цене нису објављене,а да је најава била да треба бити доступан сваком фармеру великом и малом

Kod Polj. Stručnih Službi analize su besplatne. Najbolje je da se radi iza pšenice na strnjištu ili posle ugarenja a na kukuruzu i suncokretu ili soji u septembru pre ili posle žetve a kod kukuruza ako se ima vremena ući pre berbe. Neophodno je imati na umu da se analiza ne može readiti za manje od 6 meseci ako ste u proleće uneli NPK (najčešće kod naših paora, valjda ih navikli trgovci ::namigivanje:spavam:. Najvažnije je da služba bude ažurna i da za kratko vreme do 2 nedelje, dobijete rezultate. Naravno tu su i preporuke koje se mogu korigovati, tj. potrebna je korekcija. Zato ašov u ruke i posle žetve pšenice u pohode.
Gariša. :ppozdrav:
P.S. napravite šemu uzorkovanja jer ako se ne vratite na isto mesto za 4 godine "džabe ste krečili".

MOMOSARIC je napisao(la):
E i tu bi dobrodošao GPRS , jer bez toga jako je teško ponoviti tačku u bar 30cm. Biće i toga za desetak godina.
Pre dve godine sam radio uzorkovanje nekoliko parcela.Pošto sam koristio Viktorijin MAP oni su poslali njihovo vozilo za uzorkovanje i tada su sva mesta gde je uzet uzorak obeležili sa GPRS.

Nazad
Vrh