Analiza zemljišta

Samo parcele koje ste naveli u gazdinstvu. Ja planiram da uradim analizu i da djubrim 20% jacom dozom od preporucene. Izbacujem sve domace proizvodjace djubriva. Azohem sam davno otpisao, ali cu i Fertil. Iskljucivo ruska djubriva, belaruska (7-20-30) i Kutina-Linzer. Urea iskljucivo Ruska ili Kutina, ove nase brljotine me ne zanimaju. Jos jednom da pitam i u ovoj temi. Da li je neko radio analizu Fertilovih djubriva? Narocito me zanima 9-15-15 i 5-16-24. Imam ogled na repi, gde UOPSTE nisam bacao 5-16-24 jedno 20m duzine i u sirinu 9m. Repa se minimalno razlikuje u odnosu na tamo gde ima djubriva. Potom ogled na kukuruzu gde je 9-15-15 baceno i gde nije uopste baceno isto razlika minimalna tokom citave godine sam pratio. Da moje sumnje budu potvrdjene, kod prijatelja posle skidanja psenice radjena analiza, ogroman nedostatak kalijuma, a pred usev secerna repa koja je dobila 300kg 8-16-24 po kj! Zbog svega ovoga prelazim na 3x16 rusko, 3x15 linzer, 7-20-30 belarusko, kao i ureu rusku!

Da li možeš da postaviš sliku sonde? Planiram da napravim jednu.
Nemoj samo kad pravis da iskomplikujes kao ja :D ...a i imas u ovoj temi na prethodnim stranicama(mislim da je strana 21) neko je vec postavljao slike sonde.
Ili samo kucaj na google ''analiza zemljista'' i pogledaj slike ili ''soil sampling probe''

Juce je bio kod mene savetodavac iz pss, ponovo krecu sa besplatnim analizama zemljista.
Broj uzoraka nije ogranicen.
Pre desetak dana sam svraćao u zavod za poljoprivredu u Šapcu i pitao za analizu zemljišta. Kažu da besplatno mogu tek za tri godine jer sam prošle godine iskoristio to pravo. Nema veze to što sam radio samo jednom a gazdinstvo je registrovano već više godina. Znači za registrovana domaćinstva besplatno tek svake četvrte godine. Ne znam da li se to možda razlikuje u drugim opštinama?
Inače prošle godine sam dobio samo osnovno u analizi, Ph, humus, N, P, K.

@velja, nema problema, sutra cu postaviti sliku :)

@vulkan valjda je logicno da se i radi svake cetvrte god analiza, posto ova vazi 3 god u napred, tj savetuju za naredne 3 god...bar tako pise

Vulkan!
Ja radim skoro svake godine, koju parcelu kako, ali vecim delom svaku parcelu uradim svakih 2-3 godine, i pratim promene.
To je ta osnovna analiza ph,humus,N,P,K.
Mislim da analize finansira pokrajina, pa se odnosi samo za teritoriju Vojvodine.

Pa hteo sam da ponovim i vidim razliku od prošle godine, smatram to veoma korisnim, ali neće moći. Da plaćam ne mogu, fali para za razne stvari.

@Milos
Idem sa jacom dozom iz 2 razloga. Zato sto mislim da kradu na aktivnoj materiji u vestacima i drugi razlog, moguce da sam zalomio nesrecni uzorak i da u uzorak prikazuje bolje stanje nego sto zaista jeste.

Za obavestenje ne znam, ali je bio kod mene prosle nedelje savetodavac i pss B.Topola da mi javi, posto sam radio analize i proteklih godina.

Jel moze uzorak zemlje s njive da "izvetri" ili da mu se znacajno promene vazni parametri ako je dugo stojao u kesici pre nego sto je poslat na analizu (7-8 meseci)?

sem ako nije bio tik pored furune ne moze... :osmeh: Salim se, naravno... ne moze izvetriti. Ono sto Vama treba da se analizira su N,P,K humus, pH vrednost... Azot i humus mogu biti razoreni jedino visokom temperaturom, i obicno se to radi na 450 stepeni C. Sumnjam da ste vi tako negde gurali Vas uzorak zemljista. Samo napred, nosite na analizu :ppozdrav:

p.s. Jedina stvar koja se namece je to da taj uzorak oslikava stanje u Vasem zemljistu pre 7 meseci, tj pre ovogodisnje vegetacije ako ne gresim... Ako ste ove godine djubrili i izvlacili neki prinos sa te povrsine valjalo bi novi uzorak uzeti, radi dobijanja trenutnog stanja, ne?

Moze li neko da mi objasni sta je to osnovna analiza? Jel' to N,P,K i pH? I dal' se uz rezultat dobija i tabelarno ili kako vec predlog za djubrenje u zavisnosti od kulture za narednu setvu ili i u narednih 2,3 ili koliko vec godina?

N,P,K,ph,humus% i kalcijum karbonat.Dobijas preporuku djubrenja za narednih 4 god, ako si naveo plan setve.

Nazad
Vrh