Alati i radionice

Prepravljaju verovatno jer im je lakse da rade 1 rukom ,za pusku,ako je perac 150+ bara,treba ti 2 ruke.Mada mene ne zanima za sta ga oni koriste,hteo sam samo pokazati da ti kratki pistolji se koriste uveliko i nema problema sa drzanjem u ruci.Ima i jedan poljoprivrednik amerikanac isto je koristio u nekom njegovom videu dok je prao neku masinu taj kratki pistolj,samo mi se ne trazi koji je to tacno bio video u pitanju.

Danas baš prao jedan traktor i pomisli da je taj kratki pistolj , pa nebi me veš mašina oprala .
Nego bila vrućina ,onako , od zeze okrenem perač uvis i osvježi fino , a neki dan prao drugi traktor po najvećoj vrućini , možda je bilo 35 u ladu , i isto okrenem perač uvis . Moš držati kolko oćeš ,ni kapljica nepada , sve ode u nebesa.

Zanimljiv efekat. Sitne kapljice i velika temperatura, sve ispari pre nego što padne. I rashladi jer mu treba energija da pređe iz tečnog u gasovito stanje. Na tu foru rade i one prskalice po baštama kafića.
Ne znam zašto vrela voda ispari kada se baci iz šerpe, a napolju je mnogo hladno?

"Zašto vrela voda ispari na hladnoći?
Kada bacite vrelu vodu iz šerpe po veoma hladnom vremenu, ona ne isparava u tradicionalnom smislu, već dolazi do pojave koja se zove flashing ili flash evaporation, što na srpskom možemo nazvati trenutnim isparavanjem ili naglim pretvaranjem u paru. Evo zašto se to dešava:
1. Ogromna temperaturna razlika
Vrela voda je na temperaturi blizu tačke ključanja (100°C), dok je vazduh izuzetno hladan, često ispod nule. Kada se ova vrela voda izloži tako hladnom vazduhu, dolazi do ekstremno brze razmene toplote.
2. Mali kapljice i velika površina
Kada se voda baci iz šerpe, ona se raspada na sitne kapljice. Ove kapljice imaju veliku ukupnu površinu u odnosu na svoju zapreminu. Što je veća površina izložena hladnom vazduhu, to je brža razmena toplote.
3. Sublimacija i kondenzacija
Iako je temperatura vode visoka, okolni vazduh je toliko hladan i često suv da se vrelim kapljicama oduzima toplota izuzetno brzo. Voda se odmah pretvara u paru (vodenu paru), ali se ta para, zbog niske temperature vazduha, odmah kondenzuje u sićušne kristale leda ili mikroskopske kapljice vode koje izgledaju kao oblak ili magla. Zato to izgleda kao da voda "ispari", ali zapravo se pretvara u sitne čestice leda ili vode koje se raspršuju u vazduhu.
4. Efekat prehlade (supercooling)
Nekada voda može ostati tečna i na temperaturama ispod 0°C (supercooling), ali kada se baci u vazduh, izloženost hladnim česticama ili nečistoćama u vazduhu momentalno izaziva smrzavanje.
Ukratko, nije reč o tipičnom isparavanju kao kada voda polako ključa, već o munjevitom prelazu iz tečnog u gasovito stanje, praćenom trenutnom kondenzacijom u vidljive čestice (ledene kristale ili kapljice magle) zbog drastične temperaturne razlike. Ovaj fenomen je najizraženiji kada su temperature vazduha veoma niske, obično ispod -20°C."

Izvor: Google Gemini

Je l' ima negde kod nas (ili aliexpress) da se kupe ovakva klešta, al' da je neka budžetna varijanta?

4901-0620-Valve-Pliers-1.jpg

Da li su to seger, ili neka druga imam neka stara kvalitetna klesta nesto slicno tome pojma nemam cemu sluze?

Moze da se napravi od obicnih seger klesta,zakrivis spiceve kako ti odgovara.Jedna seger klesta sam prepravljao pre 2-3 godine.

А клешта за оне Имт осигураче, никад нисам нашао ни слично, нешто сам импровизовао ал није то то.

Poslato sa ABR-LX1 pomoću Tapatoka

Mislim da se na vecini hobi puromata kako ih zoves to ni ne popravlja, postoje ali vrlo rjetki ali u njih ide ulje u pumpu i imaju mesinganu vise cilindricnu pumpu.

Ti ventili su nabijeni u rupu tako da o-ring na njima verovatno sedne u žljeb u rupi. Ako i nema žljeba može kamenac da ih zaglavi. Ne ispadaju baš tako lako. Mislim, nisam ih nikad vadio ali sam gledao puno klipova i nekad se ljudi prilično namuče da ih izvade. Imam puromat sa mesinganom glavom i uljem u pumpi.

trazis alat unapred?
otvori pumpu lako se vade ventili a ne moras ni da ih vadis ako je opruga na njima dobra a to se vidi cim se otviru

Realno, takve lažne baterije (i uopšte stvari), teško je kupiti od zvaničnih distributera i ozbiljnih prodavnica.
Drugo je kupovna sa kineskih sajtova vani, ili sličnih kupujem prodajem kod nas.
Pa još i jeftinije.

Tako da, dobro je znati.
A i da se ne zna, ili istražiti, ili naučiti na teži način.

Koristim litijum jonske baterije odavno. Ima onih pojedinačnih (na komad) koje rade, ali kada se otvore, unutra je manja baterija, a pesak kao ispuna prostora.

Naravno, ok su kineske baterije, ali ozbiljnih proizvođača.
Mnogi renomirani brendovi su upravo kineski.

Nazad
Vrh