Alati i radionice

Prepravljaju verovatno jer im je lakse da rade 1 rukom ,za pusku,ako je perac 150+ bara,treba ti 2 ruke.Mada mene ne zanima za sta ga oni koriste,hteo sam samo pokazati da ti kratki pistolji se koriste uveliko i nema problema sa drzanjem u ruci.Ima i jedan poljoprivrednik amerikanac isto je koristio u nekom njegovom videu dok je prao neku masinu taj kratki pistolj,samo mi se ne trazi koji je to tacno bio video u pitanju.

Danas baš prao jedan traktor i pomisli da je taj kratki pistolj , pa nebi me veš mašina oprala .
Nego bila vrućina ,onako , od zeze okrenem perač uvis i osvježi fino , a neki dan prao drugi traktor po najvećoj vrućini , možda je bilo 35 u ladu , i isto okrenem perač uvis . Moš držati kolko oćeš ,ni kapljica nepada , sve ode u nebesa.

Zanimljiv efekat. Sitne kapljice i velika temperatura, sve ispari pre nego što padne. I rashladi jer mu treba energija da pređe iz tečnog u gasovito stanje. Na tu foru rade i one prskalice po baštama kafića.
Ne znam zašto vrela voda ispari kada se baci iz šerpe, a napolju je mnogo hladno?

"Zašto vrela voda ispari na hladnoći?
Kada bacite vrelu vodu iz šerpe po veoma hladnom vremenu, ona ne isparava u tradicionalnom smislu, već dolazi do pojave koja se zove flashing ili flash evaporation, što na srpskom možemo nazvati trenutnim isparavanjem ili naglim pretvaranjem u paru. Evo zašto se to dešava:
1. Ogromna temperaturna razlika
Vrela voda je na temperaturi blizu tačke ključanja (100°C), dok je vazduh izuzetno hladan, često ispod nule. Kada se ova vrela voda izloži tako hladnom vazduhu, dolazi do ekstremno brze razmene toplote.
2. Mali kapljice i velika površina
Kada se voda baci iz šerpe, ona se raspada na sitne kapljice. Ove kapljice imaju veliku ukupnu površinu u odnosu na svoju zapreminu. Što je veća površina izložena hladnom vazduhu, to je brža razmena toplote.
3. Sublimacija i kondenzacija
Iako je temperatura vode visoka, okolni vazduh je toliko hladan i često suv da se vrelim kapljicama oduzima toplota izuzetno brzo. Voda se odmah pretvara u paru (vodenu paru), ali se ta para, zbog niske temperature vazduha, odmah kondenzuje u sićušne kristale leda ili mikroskopske kapljice vode koje izgledaju kao oblak ili magla. Zato to izgleda kao da voda "ispari", ali zapravo se pretvara u sitne čestice leda ili vode koje se raspršuju u vazduhu.
4. Efekat prehlade (supercooling)
Nekada voda može ostati tečna i na temperaturama ispod 0°C (supercooling), ali kada se baci u vazduh, izloženost hladnim česticama ili nečistoćama u vazduhu momentalno izaziva smrzavanje.
Ukratko, nije reč o tipičnom isparavanju kao kada voda polako ključa, već o munjevitom prelazu iz tečnog u gasovito stanje, praćenom trenutnom kondenzacijom u vidljive čestice (ledene kristale ili kapljice magle) zbog drastične temperaturne razlike. Ovaj fenomen je najizraženiji kada su temperature vazduha veoma niske, obično ispod -20°C."

Izvor: Google Gemini

Je l' ima negde kod nas (ili aliexpress) da se kupe ovakva klešta, al' da je neka budžetna varijanta?

4901-0620-Valve-Pliers-1.jpg

Moze da se napravi od obicnih seger klesta,zakrivis spiceve kako ti odgovara.Jedna seger klesta sam prepravljao pre 2-3 godine.

А клешта за оне Имт осигураче, никад нисам нашао ни слично, нешто сам импровизовао ал није то то.

Poslato sa ABR-LX1 pomoću Tapatoka

Mislim da se na vecini hobi puromata kako ih zoves to ni ne popravlja, postoje ali vrlo rjetki ali u njih ide ulje u pumpu i imaju mesinganu vise cilindricnu pumpu.

Ti ventili su nabijeni u rupu tako da o-ring na njima verovatno sedne u žljeb u rupi. Ako i nema žljeba može kamenac da ih zaglavi. Ne ispadaju baš tako lako. Mislim, nisam ih nikad vadio ali sam gledao puno klipova i nekad se ljudi prilično namuče da ih izvade. Imam puromat sa mesinganom glavom i uljem u pumpi.

trazis alat unapred?
otvori pumpu lako se vade ventili a ne moras ni da ih vadis ako je opruga na njima dobra a to se vidi cim se otviru

Realno, takve lažne baterije (i uopšte stvari), teško je kupiti od zvaničnih distributera i ozbiljnih prodavnica.
Drugo je kupovna sa kineskih sajtova vani, ili sličnih kupujem prodajem kod nas.
Pa još i jeftinije.

Tako da, dobro je znati.
A i da se ne zna, ili istražiti, ili naučiti na teži način.

Koristim litijum jonske baterije odavno. Ima onih pojedinačnih (na komad) koje rade, ali kada se otvore, unutra je manja baterija, a pesak kao ispuna prostora.

Naravno, ok su kineske baterije, ali ozbiljnih proizvođača.
Mnogi renomirani brendovi su upravo kineski.

Nazad
Vrh