Alati i radionice

Aha... sliko si dobro nego ja nisam video da ima više slika već samo prvu. Još sad gledam na prvoj slici samo naziv sklopke. Reko, ma ovaj me lozi 100%. :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:
Inače na sklopki piše da je fabrički na 7,5 do 9,5. ko što sam rekao da bio trebalo da bude. Na boci piše da 11bar max radni pritisak a na 16.5 će proraditi sigurnosni ventil.
Nadrukao do 7 bar, rasteretni proradio. Samo sto duva oko 2 min. Ispusti malo vazduha nepunih 0.5 bara.
Ček jel isključila sklopka ili samo rasteretni ispustio?

Koji sraf od ovih metalnih se smanjuje? Na velikoj ili na maloj opruzi ?
Sklopku šteluješ na šrafu na velikoj opruzi. Narvano smanjuješ ka minusu. Okreni ga jedan krug pa vidi šta se dešava pa polako dok ne ubodeš da bude blizu 7,5 do 9,5.
Na ovom drugom šrafu se podešava razlika izmedju pristiska isključenja- uključenja. Ako je 2 bara ili blizu ko što si rekao da jeste njega ne diraš.

Jel to mast na šrafu velike opruge ili je bilo zapečaćeno? Jel si ti prvi vlasnik? Rekao bih da je neko to već čačkao.
 
https://ibb.co/DtxWzDH

Probaj za početak odvrni ovaj šraf pa očisti iznutra. Moguće da ti karike ne valjaju kad kazeš da ima ulja i u boci i na rasteretnom. Ili je sipano previše u glavu. Malo ulja vremenom mora biti e sad ne znam koliko je kod tebe.


https://ibb.co/9q7Z3Wb

Jel ovo oštećena izolacija? Te tanje zice idu na kondezator ili? Deluje mi da ih je neko prklještio poklopcem pošto nisu provučene kuda bi trebalo.
 
Данас пазарио нешто у вароши и свратио и у панчевачку "Линду", ону и Милоша Обреновића и видео три-четири плазма резача у рафовима где иду неки попусти (конкретно 10%), тако да, ако сам добро запамтио, ствар може да се купи за 18 'иљада.
 
Nije ostecena izolacija, sigurno je neko nesto cackao pre mene. Sigurno poklopac bio preko kablica.Nisam ni primetio.

Na srafu stoji fabricku mast, ulje sam mozda ja nasuo vise nego sto treba.

Kada sam menjao dihtung pozadi na poklopcu kade proveravo sam lufta nije bilo ni u klipnjacama ni u sklopu klip,karika cilindar. Na jednom je zamenjen fabricki sraf sto drzi cilndar na jednoj glavi.Ovako ulje neupusta nivo. Videcu to posle nekog vremena da li gura ili gubi ulje.

Pre je gurao ulje i na rasteretni ali verovatno sto je dihtung bio los pozadi pa sam ja nalivao ulja bilo me strah da nema malo.

Kupio sam ga polovnog, pogonio neku Hiliti masinu u nekom pogonu. Redovno je odrzavan, ima nalepnicu od servisa.

Ja sam iskljucio na prekidac sklopku. Ovako sama gasi na 11 bara.
 
Ja sam iskljucio na prekidac sklopku. Ovako sama gasi na 11 bara.
Ok, sklopku podesi ko sto sam napisao.
Predpostavljam da se rasteretni ukljucio kada si ti iskljucio sklopku?
Sa obzirom da je pritisak u boci pao nepovratni ne zatvara dobro. Odvrni sraf koji sam ti oblezio i ocisti lepo. To bi trebalo da resi stvar
 
Cackao sam danas podsevanja. Rastertni cas radi cas ne. Prvo sam samo malo udario minus na srafu. Odma je isklucivao na 10.5.
Posle sam jos odvio malo vise ali gasi na 10-10.2.

Ovde ovaj veliki sraf sto si obelezio da li je tu nepovratni ? Sme li se malo wd40 usuti na onu rupicu na rasteretnom ?

Pokusao sam veliki sraf da odvijem zakovao dobro, mora da pazim na cevi se mrdaju da ih nesjebem.
Pokusacu sutra opet, mrzi me da odvijam ove cevi do njega posle moram i sa njima da se peglam ima teflona na njima. Mozda su i one zakovale.
 
Cackao sam danas podsevanja. Rastertni cas radi cas ne. Prvo sam samo malo udario minus na srafu. Odma je isklucivao na 10.5.
Posle sam jos odvio malo vise ali gasi na 10-10.2.
Pa ebem ga Srbijanac odvrni ga još! :) Nećeš zajebati ništa i ako preteraš. Samo ga vratiš nazad ako si prešo 9,5. Koliko vidim na slici opruga je poprilično stegnuta i do dole ima dosta mesta.

Sme li se malo wd40 usuti na onu rupicu na rasteretnom ?
Sme. Naprskaj malo kroz te rupice pa probaj da ga aktiviraš i tako par puta.
Ovde ovaj veliki sraf sto si obelezio da li je tu nepovratni ?

Pokusao sam veliki sraf da odvijem zakovao dobro, mora da pazim na cevi se mrdaju da ih nesjebem.

Da tu je nepovratni. Mislim da ti zglavljuju i on i ovaj rastertni zbog tog ulja. Za taj nepovratni neka ti neko drzi kontru dole sa vilastim a ti sa okastm čukni malo , pusti će.
 
Poslednja izmena:
Odvio sam danas, u nepovratnom ima jedna opruga i gumica tvrda. Cisto je unutra.

Oborio pritsak na gasenju. Ide od 9.5-skoro 10. Ponovno paljenje 6.8-7.5. Varira, mrzelo me vise da se bakcem.

Nije se uklucivao rasteretni, dal sto sada gasi na manjem prtisku. Ustrcao mu malo wd i kod nepovratnog.
Neupusta vazduh nepovaratni kada se kompresor ugasi. Koliko nadruka tu ostaje.

Za ulje cu ispratiti da li gubi mnogo ili malo, ako gubi dosta ulja skidacu glave. Mada su cilindri bili kao novi bez riseva, nije bilo opiljaka u ulju...
 
Ein problem... muci me desna sekcija na ovoj elektronici za smer okretanja.. pre se desavalo da "zadrkce" , brzo na kratko naizmenicno ukljucuje i iskljucuje dok ne proradi... sada vec samo izbacuju osiguraci na tabli.. sada razmisljam nisam proveravao osigurace na strugu... inace jel mogu ja tu nesto sam da ucinim, da li je mehanicki problem, neka opruga u njemu, da li to ima novo da se kupi kao deo itd?

https://ibb.co/SynGmrL][/url]
 
Dio na slici je kontaktor, može se pronaći u svakoj većoj prodavnici elektro materijala. U principu to je daljinski upravljan prekidač koji kontrolišeš nekim manjim prekidačem ili tasterom da se nebi svi prekidači i pripadajući debeli kablovi vodili do komandne ploče.

Pošto si rekao da se prije dešavalo da ne okine na komandu prvo bi trebalo provjeriti da li su svi spojevi uredni, odnosno da li na kontaktima A1/A2 imaš signal kad daš odgovarajuću komandu.
 
Verovatno je samo kontaktor u pitanju.Treba ga skinuti,otvoriti i pregledati.Možeš ga probati kad ga skineš,samo staviš špulnu pod napon i videćeš šta se dešava.Samo probaš da li privlači elektro magnet,ne moraš stavljati snagu na kontakte.
 
Iz mog iskustva, najeftinije je promeniti kontaktor, jer kada počne da zeza, retko kada pomaže popravka jer su obično istrošeni i glavni i pomoćni kontakti.
Treba staviti ovakvu istu Iskru ali novu, i dobra stvar je da ih za sada ima po oglasima KP. Proveri samo da ti prodavac sigurno pošalje komandni napon 24V, jer su potpuno iste i za 48 i 110V.
 
Gde mu je ta spulna?
Otvoriš kontaktor i unutra je namotaj za elektro magnet.Hoće nekad malo da se pomeri i onda zna da tandrče.
Mirosti je u pravu,tu bi najbolja bila zamena.Čišćenje je samo privremeno rešenje.Umesto postojeće Iskre može ići bilo koji kontaktor te snageTreba samo obratiti pažnju koji pomoćni kontakti se koriste NO (normalno otvoreni) ili NC (normalno zatvoreni) i koji je napon za špulnu.
 
Ti iz Ade imaju original Iskre za strugove.. Mislim da sam i ja kupio od njih par puta..
Moraš skinuti svoju sklopku i proveriti sa prodavcem dali je odgovarajuća..
 
Ova Iskra izgleda da je ista ko tvoja. Ako jeste (a treba da jeste) onda imaš sa 2NO+2NC glavna kontakta napona do 660V (ova veličina moze da varira ), napon spulne ti je 220AC, i naznačena snaga od 25A. Ovi parametri bi trebalo da su dovoljni za kupovinu druge sklopke.

Mada pitam se nešto i pitam i kolege zašto mu izbacuje osigurač? Da li je to normalno kad zakaze kontaktor?
 
I ja se to pitam, u drugom smeru radi ok, cim probam da ukljucim preko problematicnog kontaktora, ne javi se ni malo, odmah izbaci osigurace, brinem se stavicu nov kontaktor a da i njega ne zeznem zbog neceg drugog.... sutra cu da skinem problematicni kontaktor i da koliko mogu propratim da jos nesto nije otislo, prvo osnovni prekidac za pokretanje kontaktora itd...
 
Pitanje ako neko zna.Zupcasta hidraulicna pumpa bez plocice na njoj,jel ima neki nacin da se sazna kapacitet-zapremina,mozda i radni pritisak ?.Jel ovi sto servisiraju pumpe mogu na nekoj masini odrediti njenu litrazu,zapreminu ,nekako .... ?.
 
Nazad
Vrh