Danas sa imao baš zanimljiv doživljaj u vezi mjerenja. Naime, neki likovi su nešto napravili po crtežu i kupac nije htio da prihvati jer mjera nije dobra - tolerancija data na crtežu nije ispoštovana. Bilo je tu ubjedjivanja sa jedne i sa druge strane i na kraju su se dohvatili mikrometra. Kupac izmjeri i ne valja. Prodavac (inače "inženjer") izmjeri i sve u redu. Kupac ugradi dio, ono ne valja i klima se. Na kraju pozovu mene da presudim, inače su jako velike pare u pitanju. Ponesem mikrometar i etalon (nemam svoje ali sam pozajmio od prijatelja koji ima vrh kvalitet, sve Mitutoyo). Uzmem mikrometar od kupca u etalon, dobar. Uzmem mikrometar od prodavca u etalon, dobar. Uzmem svoj mikrometar u etalon, dobar.
Krenem da mjerim, ne valja. Toleracija premašena za 0,035 do 0,055mm, dakle preko granične mjere. Prodavac krene da galami, kao nemaš ti pojma, daj ovamo. Uze lik mikrometar i krenu da steže. Gledam u njega, kontam zeza se. Znate da mikrometri imaju "krckalicu" koja onemogućava stezanje preko mjere. Lola uzeo i stegao mikrometar i dobio "ispravnu" mjeru tako što je bukvalno deformisao mikrometar. Kada sam mu objasni da se to ne radi tako, krenuo da tvrdi da tolerancija nije pravilno definisana jer je napisana u formatu mjera pa gornje odstuopanje i donje odstupanje i da mora da bude napisano mjera i tolerantno polje (npr h8). Iz džepa izvadim tehnički priručnik i pokažem mu da je to samo jedan od dopuštenih načina označavanja tolerancija po DIN-u. Kada mu ni to nije prošlo počeo je da ubijedjuje kupca i mene da tolerancija sa crteža u stvari pogrešna i da tu treba druga tolerancija. Opet mu objasnim da nije njegovo da određuje koja tolerancija je ispravna već da uradi onako kako piše na crtežu.
Na kraju, kada sam mu predočio da je napravio dio konusan iako ej dužina obrade samo 15mm (na samo 15mm dobio je tri različite mjere, svaku preko tolerancije) priznao je da mašina (CNC strug) ima zazor na glavnom vratilu...Sve ovo ej trajalo dobra tri sata. Ajd što se pravi da nešto zna a pojma nema već je ladno pokušao da prevari kupca tako što je pritezao mikrometar kako bi slagao mjeru. Ne znam šta su dogovorili, na kraju sam otišao.