Alati i radionice

Juče sam na pijaci kupio polovnu stariju Akumulatorsku šrafilicu (busilicu) Bosch PSR 10,8 LI sa punjačem. Baterija u toj šrafilici nije spoljna (ne može da se razdvoji od šrafilice), već je u ručki šrafilice na čijem kraju su kontakti za punjač. Ima tri komada Li Ion 18650 baterije i gotove su pa ih moram zameniti. Da li imate neku preporuku gde da uzmem te baterije (na KP)?
I još nešto, radi se o zelenom Boschu, znam da je to hobi varijanta za razliku od plavog Boscha koji je profi alat. Ali me interesuje u čemu su razlike, da li su svi sklopovi baš različiti (npr. drugačija konstrukcija reduktora), da li je razlika u kvalitetu materijala, ili su hobi varijante sa siromašnijom opremom?
 
A што је не раскупусаш прво, мало прелопаташ Нет, да видиш какву варијанту 18650 батерија има, са којим пражњењем, да л' има неки додатни PCB на батеријама и шта већ све ту може да буде...
 
@dukej , ne mozes staviti bilo koje baterije u busilicu , u alate idu 18650 koje trpe jako veliku amperazu, najbolje otvori alat i nadji kapacitet i jacinu koliko ampera te baterije trpe. Recimo u laptop ugradjuju 5A , 8A ili moguce i 10A struju praznjenja , dok u buzilice i alat idu min 15A pa do 30A praznjenja , nije to kapacitet baterije , koji moze biti od 1Ah do 3Ah.

Takve bateruie neces naci po oglasima jer su to jeftine kopije skupih 18650 baterija za alate , na kojima je natpis da su samsung ili LG ili SONY ali nista od toga.

Recimo u manje busilice su ugradjivali samsung INR18650-15L , u malo bolje makita baterije idu vec skuplje , samsung INR 18650-15U.
Ugradjivali su i druge ali u 99% je samsung , tek sada je poceo LG i soni da prave dovoljno jake 18650 baterije.

Najbolje ti je da ako si u mogucnosti kupis od stvarno pravog dobavljaca baterije ili da im izmjeris kapacitet i izmjeris unutrasnji otpor baterije.

Ove skupe baterije ako praznis sa strujama 15-20A se ne griju ili jako malo , dok jeftine kopije prokljucaju ako uopste i mogu da daju takvu struju , ako baterija ne moze da da odgovarajucu struju busilica ili odvijac ti je beskoristan.
 
Koliko se moze vidjeti sa slike to su samsung INR18650 13P , to su 1300mA i 18A struja praznjenja. Mozes staviti 20A a mozes i veci kapacitet baterije ali onda je to puno skuplje , najbolje ako mozes da kupis vec sa punktiranim listicima , jer ako ih lemis te baterije ne vole da se pregrevaju.
Pokusaj prvo ove tvoje da ozivis punjenjem ali ne punjacem vec rucno , najbolje vani.


Alat sa kojim mozes da rasklopis busilicu ti je TTrox ili toroks sa rupom.
Baterija je unutra 15A ne 18A kako sam gore napisao.
 
Poslednja izmena:
Rasklopio sam i video sam jedan problem, otklonio sam ga pa ću sad videti hoće li se napuniti baterije. Kontakt za spoj sa punjačem u ručici se uvukao minimalno unutra i izgleda da šrafilica nije uopšte imala spoj sa punjačem. Taj kontakt se naslanja na neki stubić koji ne dozvoljava da se kontakt uvuče u telo ručice. Međutim izgleda da se taj limić malo iskrivio pa je otišao sa zadnje strane tog stubića. Ja sam sad to ispravio kleštima i namestio kako treba da bude, stavio na punjač i sad vidim da trepće led na šrafilici što znači da sad ima kontakt sa punjačem. Sad ostaje samo da se vidi koliko ima još života u tim baterijama kad se napune, ipak je to stara šrafilica.
 
Današnja "zabava"....
Smislio sam i napravio prihvat za burgije, tako da ovaj moj odvijač sada mogu da koristim i kao bušilicu....
Pošto ima 3 stepena "čekića" i 3 stepena brzina, dosta lako odrađuje novu opciju...
Materijal, stezna glava sa navojem sa stare "pijačarske" bušilice, jedna gedora 19 koja se delimično "potrošila"...
Izbušio sam gedoru na kraju gde nailazi na prihvat odvijača, i čeličnim štiftom 4mm pričvrstio, kako ste mi sugerisali da treba da bude, a osiguranje štifta je parče unutrašnje gume od bicikla....
Naravno, odmah isprobano, komšija mi već neko vreme kuka da mu svinje podignu vrata od svinjca i pobegnu, pa sam izbušio "novom" aku bušilicom, po rupu na svakoj šarki, burgijom 6.5mm i obezbedio komadom armature 6mm....
Komšija je samo gledao sa strane i čudio se šta sam opet izmislio...
Jesam Tesla ili nisam ?! 😉 😎

 
Dobra ideja za futer.
A ovo što se tiče šarki na vrata što svinje podignu pa ih otvore, zavisno od tipa šarki, ja sam npr sličan problem imao pa sam umjesto original pinova ubacio vijke M8, stavio matice sa plastičnim osiguranjem i nema šanse da ih rastave. A može i varijanta da se, ukoliko prolaze kroz šarku skroz dolje pinovi oni se na izlazu probuše i ubaci komad elektrode, jake žice.. Ako su šarke dvodjelne pa muški dio ide na okvir a ženski na vrata ja sam tada samo na jednoj od 3 zamjenio pozicije tako da 2 drže vrata da ne spadaju a ova treća je osiguranje da ih ne mogu podignuti.
 
Nakon jedno dva sata na punjaču, uzmem šrafilicu da vidim jel su žive baterije. Probam, ona vrti! Ali se i dimi iz nje! :haha: :sjasi:
Sad mi je jasno zašto je bila 700 din. Nisam zagledao da vidim odakle dolazi dim, ostavio sam to za sutra, da je prvo rasklopim. (pretpostavljam iz motorčića)
 
Cetkice izgorile, samo je mali motoric u pitanju i pitanje da li mogu da se zamjene. A ako je duze radila sa dimom moguce i citav rotor motora.
 
Cini mi se motor kompletan da se moze menjati?
Kao da sam video na yt...
Ma to danas i nije skupo, ima novih malo losijeg brenda po pristupacnoj ceni. Nas narod voli vasere


Послато са SM-G970F помоћу Тапатока
 
Sve su to čari kupovine bez probe. I ja kupii preko interneta wurth abs 12 m2 ( bosch gsr 12) s dvije baterije. Koje drže po nekih 15 minuta rada za 20 €. Radi ona lijepo ali je spora u odnosu na novije. Rastavio je očistio na plastici piše 98 g. proizvodnje. Tako je čudo da i dan danas radi.
 
Čista lutrija...
Valjda zbog toga nam se toliko i sviđa vašarska roba...
Može se zaista naleteti na kvalitetno i povoljno, a može biti i bacanje para...
Jb-ga...
Eto, ponekad i neki deo sa tih vašarskih posluži u izradi nečeg novog, pa i tako nađe upotrebu, kao izvor dela...
Imam i ja jednu Einhell šrafilicu od 18V, crkla elektronika u bateriji i uništila baterije, izgleda da je pokušavano da se napuni neadekvatnim punjačem....
Što je najgore, ovi što repariraju baterije neće ni da je uzmu u ruke, a ne na popravku...
Platio sam je 10 eura na Vašaru u Rumi, pre par godina...
Eno je stoji u radionici, bukvalno skuplja prašinu, inače, ispravna je, nabavio sam neki slabi ispravljač pa isprobao, i radi...
Nosio sam se mišlju da nabavim neki jači ispravljač na 18V, pa da radi sa kablom...
Ne znam da li bi mogla dugo tako da radi, da je ne spalim bez baterija, pa odustadoh, i nastavih da usputno tražim na Vašaru originalno kućište s baterijama...
I tako, naletih na Makitu, pa Einhel nije više aktuelan... 😂
 
Znate da ja kupujem dosta polovnog alata .Ne za rad nego onako iz hobija .Nakupilo se alata kojeg sam kupio za jeftine pare ispravnog ali i ne ispravnog .Aku alate više ne kupujem ,od stajanja im odu baterije .U zadnje vreme sam dosta puta promašio sa kupovino "alata bez kabla".Uglavnom su rotori probili a ne isplati se viklovanje pa stoje da sakupljaju prašinu.
 
Rasklopio sam danas ponovo šrafilicu, četkice su problem. Kad je pustim da vrti polako ide bez problema, kad je ubrazm vidi se svetlost kod četkica i krene dim. Uglavnom bez drugog motora nema popravke. Al izgleda da su baterije ok, bar nešto da se iskoristi od nje...
 
Poslednja izmena:
Mala ponova, invertor(pretvarač), punjač. 750w, mrežno napajanje sa 230 na 12/24/60v i baterijsko napajanje sa 12 na 24/60/230v. Zaštita od prepunjavanja. Ima 15ak kg. :)
168844d8891adde8f97bf76e69e50b17.jpg
0007bb7fcfa72a73a4a626b239ea5660.jpg
dfdb81b4f70f832614f8a785020c8608.jpg


Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka
 
Danas mi crkla velika brusilica Makita GA9020. Sekao sam nešto diskom debljine 2mm, ali kratko 1- 2 minuta, i sve je bilo ok. Stavim disk za brušenje i posle par sekundi rada osetim jak trzaj i vidim da se o toga stezna matica odvrnula. Dotegnem maticu i probam ponovo ali sada vrti sporo i zasmrde na prednjoj strani. Ne mogu da verujem da je crkla u sekundi?
 
Moguce se otkacio onaj mehanizam (kazes da si brusio pa je bila ploca dolje) u kucistu gdje su zupcanici za blokiranje kad se matica odvrce, onda polomi i kuciste iznztra gdje su zupcanici , i komadici kucista zavrsili u zupcanicima i blokirali motor. Ako je pod garancijom reklamiraj , ako nije ne znam sta je sve otislo , ako je i motor i to kuciste i jos i zupcanici , poravka je neisplativa.

Ako nije u garanciji probaj otvoriti ono kuciste gdje su zupcanici da vidis staje, a i motor.
 
Nazad
Vrh