Alati i radionice

Ja sam uzeo na struju parkside odvijac,ali taj na kumulator kume ga sije pa samo zvoni.😀

Bas sam skoro pricao sa drugom oko tih aku alata i on me iznenadio kad mi je reko da brusilica bas brzo iscrpe bateriju. I to makita brusilica bateriju od 5 Ah. Kaze upali je i sece ili brusi 10-15 minuta i to je to.

Meni nije bilo bas jasno sto bi to tako bilo kad mi on pricao, ali evo i sad ovde citam pa sam poverovao da je kod svih tako. Iskreno, pomislio sam da mu je baterija losa. Medjutim nemam licna iskustva tako da ne mogu nista da tvrdim.

Koristio sam i einhell, isto troši bateriju brže nego drugi alat...
Dosta sam koristio i hilti aku alat, ali na gradilištu kod drugara, tako da to nije merodavno jel tamo nikad baterije nisu skroz pune jer uvek neko nešto koristi..
Al da je hilti dobar alata, dobar je, bušilice, brusilicu, cirkular, testeru na lanac, ko zna šta još, pa to jaše i kurta i murta, i to radi ko doksa, ali košta u majčinu...

Malo je muka oko podesavanja uglova pogotovo na 45°...
Kad se nastima da valja onda vrijedi za sve pare...

Ja mjerkam da joj nabacim onaj metalni noz/disk (ma kako se god zvao) a kosta koliko i masina...

А јеси ли проверио на којим обртајима ради овај обичан абразивни диск, а на колико тај метални?

Naravno... Metalni
Evolution max 1600
Bosch max 4400
S tim da je bos
ch za oba isto navedeno...
Zasto??

Poslednja izmena:
Metalni cirkular disk trazi manje obrtaje,inace dosta brzo propadne ako radi na vecim obrtajima.Uglavnom su motori nesto veceg obrtnog momenta,ili kako se to vec gleda kod tih elektricnih ,kod tih koji se prodaju sa cirkular diskom ,a normalno manje obrtaje imaju.E sad,koji kur.. kostaju 75-80 i vise hiljada ,ja nzm.Jeste taj metalni disk skup,ali ne moze on toliku razliku u ceni praviti.Ovi sa obrazivnim diskom u zavisnosti od proizvodjaca idu od 15-30 hiljada neki prosek,opet vise nego duplo manje od tih stonih cirkulara sa metalnim cirkular diskom.

Знам да постоји нека.... дискрепанција у радним брзинама и да не може да се прође само заменом диска, па питам да ли је има ту неких новина, ал' по томе што пишеш, изгледа да нема - абразивни се врти скоро три пута брже од металног.

Da, Momo, upravo tako...
Da li je tu, u toj rupici, bilo fabrički kuglica i feder ?
Nešto mi bez veze da jedna Makita ide bez nekog "srećnog" rešenja prihvata alata, a obična PRC Kina racna ima lepo kuglicu, pa čak i onaj mehanizam gde stisneš s gornje strane, kuglica uđe unutar racne i gedora tek onda može da se skine....
Kad je sve ispravno, možeš čupati do P.R.C. i natrag, gedoru skinuti nećeš....

Slika se ne vidi, udarni odvijaci nemaju kuglice nijedan , ima celicni prsten na vrhu i kad je novo ima problema staviti nasadni kljuc ili gedoru na nju. Ako ima servis trazi od njih taj prsten ako je makita u pitanju , ako nije neka kopija.
Ako je 1/2 ili 3/4 ili cak i 1 col ( takozvani impact wrench) prihvat onda sluzi za odvijanje i zavijanje vijaka , uvijek su puno jaca u odvijanju od svih proizvodjaca , tako je pravljena, i zanimljivo kod zavijanja vijaka za drvo u drvo su puno sporije od manjih 1/4 takozvanih impact driver .

Ako je 1/4 ( takozvani impact driver) prihvat onda je puno jaca u zavijanju , a slabija u odvijanju , sluze za zavijanje vijaka u drvenu gradju ili samourezujucih metalnih vijaka i to rade bolje od ovih 1/2 cola ili vecih.

Polovne bazerije se bas i ne isplate , ovdje novu 18V makita od 3Ah koje su najpovoljnije mozes naci za 300kn po oglasima i to original, a recimo ona upola manja od 2Ah je puno skuplja od nje. Zamjenske baterije za makitu nisu ni blizu originalima jer makite imaju unutra takozvanu elektroniku za balansirano punjenje i njihove baterije najduze traju od sve konkurencije i najsigurnije su od pozara kod punjenja , ali zato originalni punjaci su jako izbirljivi i kod najmanje greske nece da pune bateriju.

Udarni odvijaci mogu raditi i sa obicnim gedorama ali udarne , one crne imaju deblje meso i pravljene su za udarne odvijace i skuplje su od obicnih, a recimo udarne gedore nove recimo od 1/2 cola 32 i 36 su vec paprene, recimo od 3/4 su jeftinije, a ako se koriste reduciri kod udarnog alata oslabljuje mu se snaga odvrtanja i zavrtanja.

Kupio sam polovnu bateriju od 5Ah za otprilike 17 eura kad se konvertuje dinar-euro...
Uz nju je išla baterija od 4Ah...
Sad imam i rezervnu bateriju....
Ne znam koliko je očuvana, napunio sam i nju, pa ćemo videti u radu koliko "drži"...
@grabik
Postavio sam pitanje da li se (i kako,ako) može isključiti "čekić" na njoj ?
Možeš li ti odgovoriti ?
Mašina je Makita dtw235...

@dobrodol , kod svih takvih udarnih alata ne samo makita NE MOZES iskljuciti cekic jer tako radi , ima unutra samo metalni cilindar sa usicama i jakom oprugom koji udara u onaj izlazni dio , a nju pokrece motor preko planetarnog reduktora , tako rade , sto je vece opterecenje vise udaraju i bucnije su , jacina zavrtanja zavisi od brzine motora , ako ima vise brzina stavis kod zavrtanja na najmanju ili preko dugmeta za rad ne pritiskas do max , a onda rukom provjeravas kod manjih vijaka .

Ma ovom snimku ima otvorena taj dio na udarnim odvijacima i pokazuje kako radi, tako je unutra i u makitama , milvoki i svim udarnim odvijacima.
A tako rade i svi pneumatski odvijaci koji vidite kod vulkanizera, osim sto im je pogon pneumatski.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh