Alati i radionice

Znam za bios, ali gde da nabavim firmware?
Де бре зајебавам се. :) Мени је "оверклоковање" везано за компјутере и прчкање по БИОС-у матичне плоче, ал' за швајс-апарате... Нећемо ваљда и то да дочекамо?

Kako se zove merač kojim se odredjuje centar neke cevi. Izgleda kao šestar ali ima dodatni šiljak u sredini. Univerzalan je i samo se prisloni uz cev. Gde bi mogao da nabavim tako nešto.

Evo ovako, prvo da kažem da sam aplsolutni duduk oko bankarskih stvari, izraza, pravila, mogućnosti...

Kad su počela poljoprivredna gazdinstva otvorio sam namenski račun u Novosadskoj Banci, koju je kasnije kupila Intesa tako da u Intesi imam otvoren namenski račun, onaj naš poljoprivredni na koji mi ležu uplate kad prodam kukuruze ili soju. Pošto sa tim namenskim računom nisam mogao da koristim bankomat, u banci su mi napravili neki osnovni račun koji je vezan za ovaj namenski, tako da kad mi legne neka uplata na namenski ona se tog dana automatski prebaci na ovaj osnovni račun i onda preko njega (tj. njegove kartice) mogu da koristim i bankomat i plaćanje preko intesine aplikacije, i plaćanje karticom u prodavnici... U to vreme je bilo da sa ovim osnovnim računom mogu da platim preko interneta samo tri plaćanja bez provizije banke, a sa nekim drugim računom (ne znam sad kako se zvao, možda Intesa Hit) možeš da plaćaš preko neta sva plaćanja bez provizije. Odem u banku i pitam mogu li ja da dobijem taj račun, kažu ne može, nisi zaposlen. Ok, ali ja imam možda veći promet na računu nego neko ko je zaposlen, nema veze - ne može! Zaposleni se priznaju, poljoprivrednici sa gazdinstvom ne. Tako su mi tad objasnili...
Nije porošlo mnogo vremena, nađem ja na internetu nešto što mi treba, naravno odmah sam hteo to da kupim preko interneta, i pošto nisam nikad do tad kupovao iz inostranstva, nađem tutorijale na netu o kupovini preko inteneta i tamo svugde pominju kreditnu karticu. Ja se ne razumem u te bankarske termine, ali na mojoj piše da je debitna. Odem opet u banku i pitam da li mogu umesto debitne da imam kreditnu, opet isti odgovor -ne može jer nisam zaposlen. Ali kao možeš ti i sa tom debitnom da kupuješ sa interneta. I stvarno je moglo, kupio sam u par navrata sa alija neke sitnice, ali su mi stalno u glavi bile neke moguće prevare, tj da mi neko ne isprazni račun jer je to jedini koji imam.

Baš iz tog razloga sam letos bio u banci i tražio da mi otvore devizni račun da bih sa njega kupovao preko neta, ali mi oni odmah predlože da mi naprave neki virtuelni račun koji je vezan za ovaj moj postojeći, kao to je sad novo za kupovinu preko neta. Prihvatio sam to, rekoh ajd da probam, ali nisam uspeo da kupim tako. Trebalo je onda da pogledam na netu kako to funkcioniše, da probam ponovo, ali nisam hteo jer mi se odmah to nije svidelo. Ne kažem ja, možda je taj virtuelni račun dobra stvar, ali koliko sam shvatio kod svake kupovine treba kucati preciznu cifru koju kupujem, treba kucati uvek neki novi broj računa ... a to se meni ne sviđa. Mnogo bolja mi je varijanta da sam registrovan na aliju sa jednim brojem računa i na koji ću ja pre kupovine prebaciti potrebnu količinu evra. Tako da mi ništa ne preostaje nego da ponovo odem do banke i da insistiram na deviznom računu...

Hvala svima na pomoći!

Gledao sam kad je kolega testirao onu PARKSIDE tracnu testeru i vidim nije losa za te pare i vec sam razmisljao da je kupim, ali ugao od 45 stepeni me razocara. Kad sam video samo 25x25 da moze da reze pod uglom od 45 stepeni reko to mi u zivotu ne treba.

Tako da mi ništa ne preostaje nego da ponovo odem do banke i da insistiram na deviznom računu...
Или да одеш до најближе филијале "Поштанске штедионице" и само са личном картом и новаца довољним за куповину пар десетина евра, без икаквих условљавања да ли си запослен, да се зезаш са девизним рачун и слично. Потом за тебе службеници банке попуне некакав формулар, сачекаш недељу дана да се направи картица, покупиш је и онда радиш буквално као са припејд СИМ картицом - допуниш кредит колико ти треба, потрошиш, па наново допуниш и тако у круг. Ал' заиста је читава ствар проста к'о пасуљ чак и мени, који је до бола далек од компјутерског банкарства, виртуелног, дигиталног и сличних "тековина цивилизације".

Код куповине на "Алију" немаш никаква укуцавања суме које треба да платиш - укупан збир за сваку конкретну робу имаш изнад велико црвеног тастера "купи" (мислим, "buy", ал' знаш на шта мислим) и твоје је сам да кликом на тај тастер потврдиш своју наруџбину. Уз то "Али" има свој систем заштите, тако да тешко ко може да ти хакује картицу и испразни ти картицу, па чак и потенцијални продавац преварант који ради преко "Алија", јер су новци све до завршетка трансакције (док роба не дође до тебе и ти то потврдиш, у рукама самог "Алија", па га он, у зависности од ситуације, или прослеђује продавцу или рефундира теби.

Значи, мој глас је да одеш до филијале "Поштанске" и тамо тражиш издавање "Виза Интернет" картице.

Hvala Zorge! Poštanska štedionica mi je najbliža u Vrbasu, pa kad nekim poslom budem išao u Vrbas onda ću svratiti do nje. Uzgred, koliko god si daleko od kompjuterskog bankarstva, ja sam još dalji. Bar znaš engleski a ja ni to, i onda je to sve muka. Npr. neko napiše ako ti ne stigne porudžbina pišeš aliju... kako da im pišem, mogu samo na srpskom a nešto sumnjam da će to uzimati u razmatranje. :) Znam da će sad svako reći nauči engleski matori konju, al' eto, nisam nešto talentovan za jezike, mož' ga mazati, ko Čkalja kad je išao u večernju školu u kamiondžijama... ::sramota::

Nego, pre si pisao da ćeš se pozabaviti sa kineskim verzijama glava za mazalice koje ne spadaju, tj. da ćeš pregledati ponudu i možda neku isprobati. Da li si možda nešto radio po tom pitanju?

Poslednja izmena:
Kod majstora gde sam trenutno ima pojacanih co2 aparata tj sa fabrickih 180ampera dignuti na 300ampera i koliko sam razumeo vadi se vecina iznutra i ubacuju se veci namotaji i dobijas jacu masinu. Sutra cu uzeri broj od tog majstora-elektricara iz Smedereva pa cu ga objaviti Mirosti,on zna covek kako ide da ne lupam ovde gluposti,mozda je izvodljivo,mozda nije. U zdravlju da te sluze masine,javi za neki mesec kako se pokazala tracna testera,desilo se par puta u sd i jedanput-dvaput sam video i u po da ostanu pa ih opet izbacuju ali nikad dovoljno pustih para da ih kupim i taj strah koliko su pouzdane mada sa onim co2 sa punjenom zicom za 3 godine izbacio preko 60 koluta i samo tera tako da se nadam da je i ta tracna super alatkica i da ce trajati.

Visa internet karticu mozes da uzmes bilo gde ali ta kartica se vezuje za devizni racun ako se dobro secam.

Potroših i ja nešto novaca da sebi nešto poklonim za NG..
Tračnu testeru odavno jurim, ali nikako da izleti nešto po mom ukusu, pa ajd' da uzmem omraženi parkside. 14000 din, kolega ZonaAlata napravio recenziju, za te pare nema bolje. Uglavnom ne radim kutije preko 40x40, uz malo moje modifikacije mislim da će zadovoljiti potrebe i uglove do 45 stepeni..
Invertorski aparat najmanjih dimenzija, takođe, odavno jurim, onaj Lidlov mi se nije sviđao, iako ga je kolega solidno ocenio.
Ovaj koji sam kupio u Wobi hausu, je u stvari rebrendirani Pantermax od 195A u njihovoj izvedbi.
Ovi iz Vomaxa su ga deklarisali na 120A pravih, unutra je sve isto kao na Pantermax 195, pa me interesuje gde se to 'overklokuje'?
Na pločici sa podacima o intermitenci je 92A za trajan rad. Displej odličan, kablovi 14 kvadrata(parkside 10), ima i dodatne funkcije u meniju. Probao sam ga radi lepo, gledaću da mu nabavim TIG pištolj.. težina 2.1kg, mislim da je najmanjih dimenzija na tržištu
Cena je bila 9500..
Klešta za lim, leva, desna i ravna na sniženju 999 din..
aef5706f9c8845991efd1545d9ab1a86.jpg
a48e9aad8190080a1b681ce67f988bef.jpg
e8a6056372126df8f41ca97861ac3dd6.jpg
feeb96acaaa206394f275abf4aa918b7.jpg

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka
f546422a417164c74a979fb85295dac9.jpg
Ja sam Lidlovemakaze za lim odmah vratio,lufta i previše,dal je tako zapalo ili šta.Još sam ih probao posle par dana pa nije bilo drugih.

Potroših i ja nešto novaca da sebi nešto poklonim za NG..
Tračnu testeru odavno jurim, ali nikako da izleti nešto po mom ukusu, pa ajd' da uzmem omraženi parkside. 14000 din, kolega ZonaAlata napravio recenziju, za te pare nema bolje. Uglavnom ne radim kutije preko 40x40, uz malo moje modifikacije mislim da će zadovoljiti potrebe i uglove do 45 stepeni..
Invertorski aparat najmanjih dimenzija, takođe, odavno jurim, onaj Lidlov mi se nije sviđao, iako ga je kolega solidno ocenio.
Ovaj koji sam kupio u Wobi hausu, je u stvari rebrendirani Pantermax od 195A u njihovoj izvedbi.
Ovi iz Vomaxa su ga deklarisali na 120A pravih, unutra je sve isto kao na Pantermax 195, pa me interesuje gde se to 'overklokuje'?
Na pločici sa podacima o intermitenci je 92A za trajan rad. Displej odličan, kablovi 14 kvadrata(parkside 10), ima i dodatne funkcije u meniju. Probao sam ga radi lepo, gledaću da mu nabavim TIG pištolj.. težina 2.1kg, mislim da je najmanjih dimenzija na tržištu
Cena je bila 9500..
Klešta za lim, leva, desna i ravna na sniženju 999 din..
aef5706f9c8845991efd1545d9ab1a86.jpg
a48e9aad8190080a1b681ce67f988bef.jpg
e8a6056372126df8f41ca97861ac3dd6.jpg
feeb96acaaa206394f275abf4aa918b7.jpg

f546422a417164c74a979fb85295dac9.jpg
I sta sve mozes da podesavas na tom display-u?
Nesto mi malo para a puno opcija...

I sta sve mozes da podesavas na tom display-u?
Nesto mi malo para a puno opcija...
U mma ima sledeće funkcije:
1. Hot start, 1 do 10, radi kada se luk zapali, i rezultira privremenim porastom struje zavarivanja iznad podešene vrednosti. Sprečava lepljenje elektrode na materijalu.
2. Anti Stick, ON/Off, sprečava lepljenje elektrode pri početku zavarivanja
3. Arc force, 0 do 10, ova funkcija olakšava prenos kapljica rastopljenog metala sa elektrode na osnovni materijal, sprečavajući da se luk ugasi kada kapi izazovu kontakt
4. VRD, ON/Off, ova funkcija smanjuje izlazni napon na 20V u neopterećenom stanju na siguran nivo eliminišući rizik od električnog udara

Kod Tiga nisam ulazio u opcije.
Ovo je potpuno novi uređaj u programu Wobihausa, čak ga i nema na nihovom sajtu.

Kod majstora gde sam trenutno ima pojacanih co2 aparata tj sa fabrickih 180ampera dignuti na 300ampera i koliko sam razumeo vadi se vecina iznutra i ubacuju se veci namotaji i dobijas jacu masinu. Sutra cu uzeri broj od tog majstora-elektricara iz Smedereva pa cu ga objaviti Mirosti,on zna covek kako ide da ne lupam ovde gluposti,mozda je izvodljivo,mozda nije. U zdravlju da te sluze masine,javi za neki mesec kako se pokazala tracna testera,desilo se par puta u sd i jedanput-dvaput sam video i u po da ostanu pa ih opet izbacuju ali nikad dovoljno pustih para da ih kupim i taj strah koliko su pouzdane mada sa onim co2 sa punjenom zicom za 3 godine izbacio preko 60 koluta i samo tera tako da se nadam da je i ta tracna super alatkica i da ce trajati.
Jesu li to invertorski aparati ili klasični trafoi koje si ti video da pojačavaju?
Moj aparat je hardverski identičan sa ovim od 195A (koji vari do elektrode 5).
Izlazna prigušnica je znatno masivnija nego na Kzburu od 400A.
Dakle, potreban je samo firmware da flešuje bios kako bi imao tih 195A(koji mi verovatno nisu ni potrebni).
Evo unutrašnjosti 'mašine'..

99e213472b5495d653c94f03744b7eb5.jpg

Gledao sam kad je kolega testirao onu PARKSIDE tracnu testeru i vidim nije losa za te pare i vec sam razmisljao da je kupim, ali ugao od 45 stepeni me razocara. Kad sam video samo 25x25 da moze da reze pod uglom od 45 stepeni reko to mi u zivotu ne treba.
To sam i ja odmah video, međutim imaju dva rešenja za tu bitnu opciju:
2. Kada hoćeš da sečeš pod 45° pomeriš prema napred stegu za 15-tak mm i onda bez problema može seći kutije do 50x50.
Potrebno je na postolju izbušiti nova 4 otvora za vezu stege.
Samo da znaš da je ista situacija i kod mašine iz Wobihausa od 26000, a i kod Makite sa kružnom testerom od 800€. Za taj ugao od 45° moraš da se snađeš na svakoj mašini.
2. Sečeš ravno, pa onda pod 45°
Za ovo netreba nikakva modifikacija, samo dodatni rez..

Jasno je meni da kod svih masina za ugao od 45 stepeni da su manje dimenzije secenja, ali bas 25x25 kao da cu da pravim kaveze za kanarince.
Inace neke kruzne testere koje sam gledao mogu da secu dosta vise od toga. Pre par meseci naletim na jednu kruznu polovnu odlicnu za oko 500 evra sa rezervnim listom, a nova takva oko 1000 evra i ne kupim je jer mi trebale pare za nesto drugo.

Ja ti napisah koje je rešenje.
Ako ti se to ne radi, možeš birati neku drugu mašinu ili brusilicom seći čak do 89°..

Npr. neko napiše ako ti ne stigne porudžbina pišeš aliju... kako da im pišem, mogu samo na srpskom a nešto sumnjam da će to uzimati u razmatranje
Не бери бригу - радиш исто што и Кинез са којим се дописујеш - користиш "Гугл транслејт" и склапаш једноставне реченице. ;)

Недавно сам по први пут прошао ту процедуру тражења рефундације на "Алију" и нема пуно писања. Има ту неки падајући мени са избором неколико уобичајених разлога за тражење рефундације - није дошла роба у предвиђеном року, оштећена роба, погрешно послат артикал, неки проблем у транспорту.... и приде мало поље у коме евентуално нешто напишеш, ако никако другачије, на простом "Гугл трајнслејт Инглишу".
Nego, pre si pisao da ćeš se pozabaviti sa kineskim verzijama glava za mazalice koje ne spadaju, tj. da ćeš pregledati ponudu i možda neku isprobati. Da li si možda nešto radio po tom pitanju?
Пази кад нисам. Она коју сам наручио од Милана ми је радила посао, а не "Алију" ти вазда нека нова џиџабиџа заокупи пажњу, као мени недавно рецна за битове од четврт цола. Гледам какве се нуде на "Алију" и просто се запитам како сам до сада могао да живим без ње. :)

Nazad
Vrh