рa sam bio u poslovnici da pitam da li mogu da mi naprave deviznu karticu za potrebe kupovine sa interneta, tipa da na nju prethodno uplatim onoliko (tj. malo više) od onoga koliko je potrebno za određenu kupovinu, pa da onda preko nje poručim to nešto.
Колико видим, и код "Интезе" постоји "Виза Интернет" картица, какву сам ја отварао код "Поштанске штедионице" и од њих добио праву, физичку картицу, без ичега виртуелног у вези ње, већ са простим преписивањем података са ње када нешто купујеш са Нета (видим да сада на "Алију" није потребно ни то - када си улогован и кликнеш на тастер "купи", једна од наредних страница је тражење потврде да ти се картица завршава тим-и-тим бројем, да ти је адреса за испоруку она коју си раније навео и . "Допуњавам" је баш онако како ти помињеш - дођем до банке, па или дам кеш "Хтео бих да купим Х евра и ставим на овај рачун" или просто дам неку другу динарску картицу, па ми динаре са те картице замене за евре (добијеш папирче о обављеној мењачкој трансакцији) и уплате на ту "Виза Интернет" картицу. Процедура је једноставна као уплата кредита за мобилни на киоску.
Сада је важност те картице три године, а када истекне, у филијали банке где си је подигао те већ чека нова картица. Нисам сигуран да ли уопште шаљу обаваштење да ти је стара истекла, а да те нова чека на тој-и-тој адреси, али после твог кликања на тастер "купи" на "Алиекспресу", не прође ни десетак секунди, па добијеш СМС са текстом да је плаћено картицом број тај-и-тај "Алиекспресу" у Лондону, толика-и-толика сума и на крају колико ти је још остало расположиво новаца на рачуну. Оно што видим да не шаљу поруке је када имаш рефунд неких пара на картицу - недавно је продавац отказао моју наруџбину и поручио да покренем "диспјут" код "Алија", што сам и учинио, од њих веома брзо добио позитиван одговор (да ми рефундирају 100%). Так када сам пре неки дан свратио до банке да додам десетак евра за куповину неке ситнице, сазнао сам да је прошло три дана од решења "Алија" да ме рефундира, до тога када су новци легли назад на картицу.
Иначе, од "Поштанске" сваког месеца добијаш на мејл извештаје на .пдф формату о извршеним трансакцијама. Било је то пре пет-шест година, али мислим да ти за издавање "Виза Интернет" картице, осим личних докумената, било потребно да попуниш некакав образац и положиш 20 евра који остају код њих све док не угасиш картицу и који ти нису расположиви за куповине картицом.
Немој да те мрзи да правиш такву картицу јер кад је имаш на дохват руке, много ствари ти постане доступно, без "лупања" по ушима код локалних продаваца, који су ко зна која рука трговања или их чак и немају. Ето, пре десетак дана сам се зезао нешто са неком ЛЕД батеријском лампом, којој сам, покушавајући да га поправим, бесповратно урнисао прекидач. Падне ми на памет да на "Алију" исчукам нешто типа "flashlight switch" и већ на првој страни налетим на прекидач 1 на 1 као мој, које продавац испоручује за 90 динара за пар. 'Бем ли га, да ли би такав прекидач успео да нашем код нас за те паре, где би и препоручено слање поштом коштало дупло више него та два прекидача послата из Кине?
Је ли, 'оћеш да ти наручим те носаче батерија из Кине, да се не батргаш са домаћим препродавцима и дајеш више пара за испоруку него за саму робу? Није проблем, док не направиш и сам картицу, само ми јави шта ти треба и колико комада. И сачекај три-четири недеље...