Alati i radionice

Imaš u Lidlu modul za 220 sa utičnicim i daljinski za oko 1200 din čini mi se.
Dobiješ dvije utičnice, taman za oba smera.
Daljinski ima 4 kanala ako treba još funkcija, recimo uključivanje nekih svetala..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka
Imas neku sliku od tog modula?
Taj modul bi mogao biti korisniji nego sto se cini.
Npr. dolazis sa posla ili sa njive i sa daljincom otvaras ogradu i palis svetla po dvoristu iz kabine vozila

Imaš u Lidlu modul za 220 sa utičnicim i daljinski za oko 1200 din čini mi se.
Dobiješ dvije utičnice, taman za oba smera.
Daljinski ima 4 kanala ako treba još funkcija, recimo uključivanje nekih svetala..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka
Kolega pojasni malo
Npr kako da odredim granice kapiji jel trebaju oni magnetni senzori
Motor bi uzeo neki sa reduktorom monofazni na reduktor lančanik, a na kapiju lanac jer je teren dosta neravan a lanac može oprugom da se španuje
E taj modul i šta još treba?????
Kapija baš lako ide 5,3m klizna

Sent from my moto e5 using Tapatalk

Meni taj sistem liči na ona stara IZDJUBRAVANJA ako znate o čemu pričam kad motor vuče i vraća letvu niz celu štalu a hod možda 2m i tako napred nazad u nedogled
Alo uzmem te prekidače trebao bi i kontaktor????
Stvarno nisam u struji

Sent from my moto e5 using Tapatalk

Vjerujmi lakse ti je napraviti kapiju kao sa videa koji sam postavio nego zajebavati se sa onim iz lidla.
Jer:
Ako kupis iz lidla taj modul, on ima 2 uticnice. Obadvije uticnice spojis na motor, samo sto na jednoj uticnici zamenis polove, jer kad zamjenis polove motor kontra vrti.
I sad, kad stisnes dugme za otvaranje kapija se otvara, i tu nastupa granicni prekidac. Njega povezujes izmedju motora i same elektronike, kada ograda dodje do kraja granicni prekidac se aktivira i zaustavi tok struje.
Medjutim, problem svega toga je sto kada se ograda otvori ili zatvori moras opet stisnuti prekidac sa kojim si otvorio/zatvorio kapiju da bi prekinuo struju u sistemu. Jer ako ne prekines struju u sistemu, a pustis drugu struju nesto ce pregorjeti.
Ti to mozda neces zaboraviti, ali mozda oce neko drugi ko otvara kapiju..
Jedina prednost onog iz lidla je sto ima jos dva kanala sa kojim bi se mogla paliti svetla po dvoristu.....

Edit: Ovo pravilo mijenjanja smijera vrijedi za jednosmjerne motore, ne znam da li je tako i kod monofaznih...

Pa da...
Evo kako to izgleda. Da vam iskreno kazem ja ovo ne bi stavio ni da pali svetla napolju, u kuci mozda. Ko zna kakve su oni kablove stavljali unutra, jos mi samo treba da mi izgori objekat zbog daljinca iz lidla..

Vjerujmi lakse ti je napraviti kapiju kao sa videa koji sam postavio nego zajebavati se sa onim iz lidla.
Jer:
Ako kupis iz lidla taj modul, on ima 2 uticnice. Obadvije uticnice spojis na motor, samo sto na jednoj uticnici zamenis polove, jer kad zamjenis polove motor kontra vrti.
I sad, kad stisnes dugme za otvaranje kapija se otvara, i tu nastupa granicni prekidac. Njega povezujes izmedju motora i same elektronike, kada ograda dodje do kraja granicni prekidac se aktivira i zaustavi tok struje.
Medjutim, problem svega toga je sto kada se ograda otvori ili zatvori moras opet stisnuti prekidac sa kojim si otvorio/zatvorio kapiju da bi prekinuo struju u sistemu. Jer ako ne prekines struju u sistemu, a pustis drugu struju nesto ce pregorjeti.
Ti to mozda neces zaboraviti, ali mozda oce neko drugi ko otvara kapiju..
Jedina prednost onog iz lidla je sto ima jos dva kanala sa kojim bi se mogla paliti svetla po dvoristu.....

Edit: Ovo pravilo mijenjanja smijera vrijedi za jednosmjerne motore, ne znam da li je tako i kod monofaznih...
Zar to nije riješeno u tom modulu na način da obje utičnice ne mogu istovremeno dobiti napajanje?

Normalno bi trebalo funkcionirati da daljinski upravlja tropoložajnom sklopkom (1-0-2), koja šalje struju u jednu ili u drugu utičnicu. Granična sklopka je u biti sigurnosna i ujedno omogućuje komforniju upotrebu.
Ako netko ima taj katalog iz Lidla, bilo bi dobro da stavi link ili sliku iz letka. :)

P.S.
U međuvremenu kolega @SDF stavio link. Nije to za za tu namjenu. Koliko vidim tu sve utičnice mogu istovremeno imati napajanje.

Moze varijanta sa dva kontaktora glavna i jednim pomocnim. Na glavna dva napraviti rasporede povezivanja motora, jedan za levi smer kontaktor a drugi za desni. Pomocni kontaktor bi imao radne i mirne kontakte (nc i no) na koje bi dolazili naponi sa granicnih prekidaca a on (pomocni) bi dalje okidao glavne. Tu bi mogla da se eliminise mogucnost da oba glavna kontaktora dobiju u isto vreme kurslus ili ako ne daj boze neki od njih zalepi. Ima tih kineskih rf modula iz kine jeftino. Upariti napone izlaza rf modula (ako nemaju svoje relee) sa odgovarajucim releima koji bi okidali pomocni kontaktor a on bi dalje okidao glavne kontaktore. Ovako na prvu loptu zvuci komplikovano al i nije toliko. Svega od te robe ima bukvalno dzabaluk
Edit: evo primera https://www.kupujemprodajem.com/ele...mnik-sa-dva-daljinca-na-433mhz/oglas/74600658

https://www.kupujemprodajem.com/ele...-kontroler-3-upravljca-433mhz/oglas/129994090

Zupcastih letvi isto ima na metar da se kupuje. Izabere se potrebna dimenzija (modul) i svaka klizna kapija moze da ide na dugme. Druga opcija su elektropneumatski klipovi ako je krilna kapija u pitanju. Samo volje treba

Poslednja izmena:
@Kardan

Koliko je koštao iMax punjač? Koje baterije ćeš puniti sa njim?

Da li si negde video da se mogu kupiti obična kućišta za 18650 litijumske baterije, znači samo nosač baterije (ne nosač koji je deo punjača), može pojedinačne, a može i za više baterija?

@Kardan

Koliko je koštao iMax punjač? Koje baterije ćeš puniti sa njim?

Da li si negde video da se mogu kupiti obična kućišta za 18650 litijumske baterije, znači samo nosač baterije (ne nosač koji je deo punjača), može pojedinačne, a može i za više baterija?
Ja platio ukupno sa sve carinu oko 30eur

Sa njim cu puniti najvise LiFe i LiPo baterije
Ma da kada resim staroj Metabo 14.4V srafilici da promenim NiMh celije trebaće mi radi balansiranja Li-Ion 18650 baterija.

Ovi "nosači" od 18650 kostaju od 30din do 150din za gotov nosac. Pakovanje od sto komada sto mozes sam da pravis kako ti odgovara kosta oko 11eur
bf462c6ea15364c339ca98ba88691fd5.jpg
e248f798da63fa69cae2ae9d680b2bca.jpg
cff39d38cd8ec7c0ed95d8b9a6502c94.jpg
7578f5c94937c93ed2a8741b6cb745b0.jpg

Mislio sam na nosače sa oprugom za minus i pločicom za plus (kao za klasične AA baterije, ali veće za 18650). Ne mislim na ove nosače koji su povezivanje pojedinačnih baterija preko nikl traka i tačkastog zavarivanja.

Mislio sam na nosače sa oprugom za minus i pločicom za plus (kao za klasične AA baterije, ali veće za 18650). Ne mislim na ove nosače koji su povezivanje pojedinačnih baterija preko nikl traka i tačkastog zavarivanja.
Imaš na Aliekspress... samo malo zeznuto dok se nadje neki prodavac sto salje za dž. Vecma naplacuju pošiljku. Ako imaš nekog u Szeged/Segedin ili neku drugu EU zemlju sto moze da primi pa da ti posalje busom ili kombijem onda ima više prodavca sto salju bez poštarine.

Evo jos koja slika od nosača
fc3fdc6e5625b9348284b5eafa8d958e.jpg
52c4dcb3245c5b90b7475eb6b5ce1d12.jpg
116425ee7acacb851714e1327cec49c8.jpg
fcb7d0a89ff53672e704a7fe648136ed.jpg

Ovako nesto: https://www.banggood.com/3-Slots-18...-p-1472103.html?cur_warehouse=CN&rmmds=search

Gledao sam cijene postarina i kontam kad ce vise biti kao prije, uzmem stavim da salje proizvod u hrvatsku kad postarina kao pre...
Za to trebamo biti zahvalni pojedincima:bravo:

Nazad
Vrh