Alati i radionice

I mi smo se vozili, ludovali, nit je ko nosio kacigu nit nas je policija dirala... ovo sad sve se izokrenulo, omladina samo bulji u tel.
Ја сам као тинејџер слинио за овим...

Kawasaki-KMX-125-87.jpg

...a данас тинејџери слине за оним "Ај Фоном".... до ког су броја дошли до сада?

И да се захвалимо модератору што има стрпљења да сво ово ћаскање пребацује у одговарајућу тему. ;)

Sad ima za te motoričke neki AIRSOL kit sve gotovo ne moraš ništa da budžiš
Skoro sam vozio jedan APN ide kao opičen iz 2 u 3 učlovi se oće na zadnjaka
Klip je neki ogroman 44_46mm tako nešto

Sent from my moto e5 using Tapatalk

Airsal - фирма из Барселоне. Они се јебавају са тим тјунинг деловима за "цваје" свих врста.

Ма то није интересантно док сам не набуџиш, па прошириш канале, па их уполираш као чаша да буду, па карбуратор да средиш, паљење, и још што шта. Па кад седнеш, а треба да се разради, а живци не дају већ пун гас па кад закује, е онда ти дође да се упуцаш из заседе са леђа од муке.

Moj profesor je uz vise zahvata napravio APN 4 koji je iso 110 km/h. Medjutim, javio se veliki problem, losa upravljivost i jos losije zaustavljanje sa tih "velikih" brzina. Ja sam moj APN 6 zato samo lagano ubrzao do mozda nekih 65-70 km/h i bilo mi je sasvim dovoljno jer sam vise voleo da ga teram losim putevima.

Је л' им'о форсирано 'лађење мотора или отворена ребра? То што стварно можеш да назовеш "задњом серијом" је имало масивна отворена ребра и то би требало да је мотор који није произведен у Словенији, већ у Индији, код "Кинетика". И ја сам видео једног "свежег" поштарског и то осим рама, никако нисам могао да схватим да је реч о "Томосу".
Da ti ne opisujem detaljno, slika vise govori.
Ps mislio sam da su ovo poslednji modeli.

Miroslave, znam za to, sad se setih, rupe su sa slicem, tri srafa drze plocu.
527ad13af9e30703bd251b3d2bc800c8.jpg
74cfd1a075fd70b77acc9a5fd45cb573.jpg

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

@Зорге
Sorry, skroz sam smetnuo da je kod tebe viertakt..
Vidi, moje mišljenje potkrepljeno određenim iskustvom, je da nikakvo 'balansiranje' radilice neće pokupiti vibracije generisane na klipu kroz veću težinu klipa i klipnjače, i jaču silu ekspanzije.
Znači moj odgovor na tvoje pitanje je: ne.
Jeftin put za smirivanje bi bio kroz ugradnju (teškog) zamajca, ali onda to postaje motor od motokultivatora, koji reaguje kao stara baba.
Druga opcija je, naravno, ono što su svi renomirani proizvođači uradili - dodavanje balansnog vratila, što je takođe nemoguće.
Dakle, nema leka za jeftine kineske 4t(moje mišljenje)..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Ха, "једини пут за смиривање био би кроз уградњу тешког замајца...." Сви ти клонови "Хонде" имају комплет корпу квачила на самој радилици. ;)

Од "масовних" произвођача, мислим да је индијски "Хиро" једини који је на својој "малолитражној" модификацији "хоризонталца" пребацио корпу квачила са радилице на вратило примарног снопа зупчаника мењача.

Nije ni elektronik bio bas za tu brzinu a kamoli apn
Elektronik je imao mnogo veći prečnik doboša i šire paknove
Te felne smo budžili na APN, a sinu za felnu od MZ od aluminijuma
Kasnije smo budžili točkove od BT,-a
A ja sam na ATX imao točkove od CTX-a sa disk kočnicom napred
Dok nisam kupio CTX bio je skup u pm ali je vredelo svaku paru
Ali MZ je neprevaziđen!!
Ring ding ding ding

Nije ni elektronik bio bas za tu brzinu a kamoli apn
Мени је стално рам пуцао код вила оне две танке цеви као неко ојачање. И задња вила чауре нису, могле месец дана да издрже па сам на крају месингане убацили и ланац са ланчаницима то му је била исто мана ако га цимаш.

U pogledu vibracija motora, povoljnije je da korpa bude na radilici i to su oni uvideli, ali je onda odziv na gas loš.
Da su ugradili balansno vratilo to onda više nebi bila jeftina prosta i dostupna mašina.
Tako da, stisni zube i trpi..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Конкретан случај: раније помињани мотори "хоризонталци", клонови "Хондиних" мотора - постоји варијанта од 50 цм3, која има клип пречника 39 мм, а постоји и варијанта од 110 цм3, која има клип 52,4 мм. И сама та разлика у маси клипова није безначајна. Наравно, има разлике у ходу клипа од 9 мм код ове варијанте веће запремине, али је радилица истих спољних димензија јер се пакује у картер мотора исте унутрашње запремине. Уз то радилица је онако "пуног профила", као на нпр. "Томосовом" АПН-у, без изражених контратегова наспрам велике песнице.

Сад, конверзије тим "хоризонталаца" са 50 на 110 цм3 су крајње лаке - замениш пола туцета стандардних делова мотора 50-ке за делове старндардне 110-ке и ствар ради. Просто - то је и сва разлика између фабрике 50-ке и 110-ке. Али сви који направе ту конверзију истичу да су повећане вибрације на 110-ки у односу на 50-ку, а раде на истим обртајима (до 8-8,5 к). Поредећи "из далека" радилице "краткоходних" 50-ки и "дугоходних" 10-ки, нисам приметио да су им различито "штрпнили" масу на радилици да би избалансирали сву ту покретну катавасију.

Да напоменем и ово: постоји и конверзија у 70 кубика, што је само замена клипа већег пречника (39 на 47 мм) на тој "краткоходној" радилици и код ње такође људи примећују повећане вибрације у односу на 50-ке.

Знајући да Кинезима није страно да клонирају све без размишљања и уношења у детаље, не би ме изненадило да користе исти одливак/отковак за радилице и чак верујем да нису се нешто замарали са финијим балансирањем, на шта ме наводи и те примећене повећане вибрације.

Ако би се провером склопа на та два пара котача дошло до закључка да је ствар недовољна избаланирана, да ли би могло да се изврши некаква корекција на радилици, да за резултат има мотор који мање вибрира?

Tema , pojednostavljeno o balans faktor , mozda nesto pomogne

Мени је стално рам пуцао код вила оне две танке цеви као неко ојачање. И задња вила чауре нису, могле месец дана да издрже па сам на крају месингане убацили и ланац са ланчаницима то му је била исто мана ако га цимаш.
Na ekektroniku je pucala i ona stifna u menjacu, Tomos je napravio i dvocilindricni motor 175ccm ali nije usao u serijsku proizvodnju

Prvo mi je pucala korpa kvačila ono zvono
Pa sam ubacivao novi tip kvačila okrugla dekla
Onda nazad aluminijumsko kućište zadnjeg lančanika pa smo od čelika pravili
Onda ta kajla birača brzina pravili je od stabla ventila motora
Po prednji lančanik, pa lanac, lanac je bilo naj lakše ubaciš ojačani
Zadnji lančanik je mogao od nodetke da se ubudži
A šasije su pucale i uvek je pravio 2 traga kad ide

A dinamicko balansiranje, gledao rusi prodaju neku DIY opremu za balansiranje , mene je zanimalo balansiranje malcera , bez skidanja, znaci kineski opticki obrtomjer , malo prepravljen , plus dva sensora inercije , kablovi na njima , neka kutija u kojij je neka jednostavna elktronika koja se spaja na PC i softver za to , bila je oko 2000E onda , najskuplji hardverski dio bili su tva dva sensora inercije odnosno vibracije. Sa magnetima se spajaju sensori inercije na kucista lezaja , plus obrtomjer se spaja na osovinu ili rotor lepljenjem folije koja treba da reflektuje opticku zraku.

Mjerenje prvo bez intervencija , onda zavarivanje probnih masa pa mjerenje i skidanje probnih masa i zavarivanje izracunatih balansnih masa na pozicije i provjera.

Ovdje lokalno je to prodavano za oko 3-3500E. Isto taj ruska oprema. Em jos moras znati i sta radis nije samo mujo narani svinje i ne pritiskaj nijedno dugme.

Neka oprema za dinamicko balansiranje radilica na jednoklipnim motorima

Ima dosta koristan link za 2 taktase , naucni princip, linkovi za tabele , proracune itd.

Ono kad si neupucen u materiju pa kupis 2T 50ccm motor pa nesto treba mi jaci pa kupis veci klip i cilindar , kao tako se to radi ,pa onda naucis jos nesto vise da je bolje kupiti provjeren kit sve sa radilicom (tvornicki radilica projektovana za veci klip i balansirana normalno) i onda na kraju svhvatis da sve radis pogresno , kupis odmah dobar motor, japanca ili talijana kojeg su isprojektovali recimo za 250ccm i rjesis sve probleme :haha: :haha:

A šta smo mogli kao deca koji Talijan ili Japanac
KOMUNISTIČKI DDR MOTOREN ZUBENHOF nam je bio full
Bilo je onih KOMUNJARA ИЖ i УРАЛ
Kao i JAWA
pok drugar imao neki motor AGUSTA jedan cilindar 2 auspuha 125_150cc imao 3 brzine na ručki kvačila kao T12
To je bilo nisko turažna ne uništiva mašina

Da , da luka ,jeste vecina vozila automatike,apn i poneki ez250 ali ja sam gledao kroz selo kako jedan lokalni klinac 17 godina vozi kawasakija GPZ900R , iste godine kad su ga poceli praviti japanci , a prije toga je slupao suzukija 600-750 kubika sa niklovanim motorom. A taj kavasaki ide a prednjica u zraku , mislim iste godine isto 1-2-3 bum u ficu , slobodni let preko auta odbio na tom GPZ900R prednju vilicu. Ma vozacu nista:)
Poslije koju godinu dodje jedan iz njemacke dotera nekog 550 kubika 4-taktasa japanca , tog je citavo selo tko je htio vozio , nekim cudom niko nije zaginuo.

Nazad
Vrh