Alati i radionice

Јеси ли некада радио статичко балансирање радилице? Првенствено мислим на једноцилиндраше.

Više puta..Misliš na ovakve?

f1c4b81604744599051f15357082f2a2.jpg

Ali sam radio i balansiranje(doduše dinamičko) višecilindričnih pa i V motora.. Kolega sa katedre za vibracije sa MF-a znao sve o tome (nažalost prošle god preminuo)
Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

f1c4b81604744599051f15357082f2a2.jpg

Ali sam radio i balansiranje(doduše dinamičko) višecilindričnih pa i V motora.. Kolega sa katedre za vibracije sa MF-a znao sve o tome (nažalost prošle god preminuo)
Koliko je ostavio pravih naslednika što se tiče znanja?

Taj Ličen ima firmu u Petrovaradinu,radio sam s njima.Više sam radio sa njegovim sinom koji se zove isto kao i on.Najviše su nam radili baždarenje mernih ćelija sile,za neke pneumatsko hidraulične prese.Sve pohvale za njih.Da ne reklamiram firmu ako nekom treba može u PP.

Jedni od prvih u Srbiji koji su navarivali radilice su bili MR iz Bgd
Imao sam neki agregat za zalivanje IFA 2 klipa boxer diesel vazdušar, i nosio sam im radilicu da urade i uradili su ok skroz
Cena nije bila velika i trajalo je baš baš i prodao sam ga takvog
Sećam se da su obećavali tvrdoću oko 60 Rokvela

Sent from my moto e5 using Tapatalk

Jaшта, на такве, ал' да ме не разумеш погрешно, не мислим да пуко центрирање полутки радилице, већ на балансирање, са све качењем на малу песницу баласта масе каква је укупна маса (или какве све формуле да се примењују да се та маса одреди) клипне осовинице, њених сегера, клипа са свим карикама, па се она олакшавају полутке на супротној страни, све док се радилица на ослонцима на зауставља у било ком положају? Има ли од такве процедуре какве реалне вајде, да приметиш разлику (мање вибрација) пре и после интервенције?

Pa lepo si rekao statičko balansiranje, nisi rekao centriranje.
Pitanje na srpskom, ja ga razumem i odgovorio sam prema tvom pitanju.
Ako želiš da vidiš taj uređaj, može i to..
Što se tiče tog tvog 'centriranja' rade ga uglavnom strugari i dovode do onih njihovih čuvenih 'dvije stote'..

Pitanje na srpskom, ja ga razumem i odgovorio sam prema tvom pitanju.
OK, OK... Разумемо се. Питање је да л' има вајде од балансирања радилице? Може ли да се на једноцилиндрашу мале запремине примети корист од те процедуре?

Ako misliš na balansiranje fabričke radilice ona je fabrički izbalansirana i nebih rekao da ćeš to bolje odraditi od proizvođača. Znači nema smisla popravljati fabričko.
Ali ako si, recimo, menjao ležaj u velikoj pesnici i morao rasklopiti radilicu(kao na onoj mojoj slici gore), onda prvo centriraš u one dve stote levi i desni rukavac.
Ako je stavljen teži/jači igličasti ležaj(kao što sam ja radio) onda se statičkim balansiranjem fino doteruje.
Uređaj za statičko balansiranje je u stvari postolje sa četiri vrlo tanka diska koji se vrte sa minimalnim trenjem, i oni su postavljeni u paru tako da simuliraju prizme. Sistem kao za statičko balansiranje tocila.

Jedni od prvih u Srbiji koji su navarivali radilice su bili MR iz Bgd
Imao sam neki agregat za zalivanje IFA 2 klipa boxer diesel vazdušar, i nosio sam im radilicu da urade i uradili su ok skroz
Cena nije bila velika i trajalo je baš baš i prodao sam ga takvog
Sećam se da su obećavali tvrdoću oko 60 Rokvela

Sent from my moto e5 using Tapatalk
Ja bih rekao da u MR-u metaliziraju rukavce radilica, a to je tehnologija koja datira iz 30-tih godina prošlog veka.
Daje odlične rezultate jer je naneti sloj izuzetno tvrd, i traje duže od originala.
Dobru metalizaciju i brušenje radi i Messer..

Moguće, ne sporim. Ali znaš i sam da to nije lako održati da se ne iskrivi pri navarivanju.
Zvali su me nešto kod njih u vezi balansiranja radilica, jer imaju istu(CEMB) mašinu i čini mi se da su tada pomenuli da su nabavili opremu za metalizaciju.

Pa sad, odluci se, jel to ispravno ili ne? Napisao si za indijce da je to ok postupak (onako na zemlji, bukvalno na kolenu) navarivati a sad pises da je to tesko bez krivljenja?

Čini mi se da sam napisao i da je Indijac vanserijski majstor čim to krivljenje drži pod kontrolom.
MR teško ima takvog..

Nisam nesto preteran strucnjak ali neke stvari koje sam prosao i naravno zasr*ao milion puta su me naucile sta moze i sta ne moze. Jednostavno, minijaturna verzija treceg Njutnovog zakona, moglo bi se napisati.
Ne moze se tek tako navarivati bilo koja cilindricna povrsina odjednom a da se ne iskrivi. Retko kad nas ta sreca (ili splet nevidjenih okolnosti) obraduje da navarivanjem ne pokrivi se materijal ako se radi sa odmorima i hladjenjem. Jako postujem tudje znanje i iskustvo ali tako isto nekim svojim skromnim iskustvima verujem i mogu reci da ono sto je prikazano na video snimku indijske "majstorcine" ne prihvatam i racionalno razmisljanje mi ne dopusta da tako nesto okarakterisem kao dobro i ispravno. Tako gledano, moze se desiti da neki entuzijasta pogleda taj snimak i okurazi se pa ponovi

Ima i kod nas vanserijskih majstora samo sto se ne nalaze u fensi radionicama.
Nesko, mislim da ti nisi detaljno odgledao onaj snimak kad tako pises. Mene posle svega vidjenog kao sto rekoh samo zanima koliko takva radilica tera? Verujem da je to njima isplativo jer se vidi da je uigran, da se masovno radi i da se to njima isplati. Medjutim, nesto mislim mozda je njima isplativo da odradi par tura da se uzme neka para za novu ili nesto slicno tako sitno.

Nazad
Vrh