Alati i radionice

Ako misliš na balansiranje fabričke radilice ona je fabrički izbalansirana i nebih rekao da ćeš to bolje odraditi od proizvođača.
Конкретан случај: раније помињани мотори "хоризонталци", клонови "Хондиних" мотора - постоји варијанта од 50 цм3, која има клип пречника 39 мм, а постоји и варијанта од 110 цм3, која има клип 52,4 мм. И сама та разлика у маси клипова није безначајна. Наравно, има разлике у ходу клипа од 9 мм код ове варијанте веће запремине, али је радилица истих спољних димензија јер се пакује у картер мотора исте унутрашње запремине. Уз то радилица је онако "пуног профила", као на нпр. "Томосовом" АПН-у, без изражених контратегова наспрам велике песнице.

Сад, конверзије тим "хоризонталаца" са 50 на 110 цм3 су крајње лаке - замениш пола туцета стандардних делова мотора 50-ке за делове старндардне 110-ке и ствар ради. Просто - то је и сва разлика између фабрике 50-ке и 110-ке. Али сви који направе ту конверзију истичу да су повећане вибрације на 110-ки у односу на 50-ку, а раде на истим обртајима (до 8-8,5 к). Поредећи "из далека" радилице "краткоходних" 50-ки и "дугоходних" 10-ки, нисам приметио да су им различито "штрпнили" масу на радилици да би избалансирали сву ту покретну катавасију.

Да напоменем и ово: постоји и конверзија у 70 кубика, што је само замена клипа већег пречника (39 на 47 мм) на тој "краткоходној" радилици и код ње такође људи примећују повећане вибрације у односу на 50-ке.

Знајући да Кинезима није страно да клонирају све без размишљања и уношења у детаље, не би ме изненадило да користе исти одливак/отковак за радилице и чак верујем да нису се нешто замарали са финијим балансирањем, на шта ме наводи и те примећене повећане вибрације.

Ако би се провером склопа на та два пара котача дошло до закључка да је ствар недовољна избаланирана, да ли би могло да се изврши некаква корекција на радилици, да за резултат има мотор који мање вибрира?

@Зорге
Ima rešenje koje bi moglo dati rezultat u tom slučaju:
Dodati na polutke prstenove da se kućište potpuno popuni. Takođe zabušivanje suprotnih strana polutki i nalivanje olova bi bilo efektivno.
Mislim da sam gledao te otežane radilice za Derbi kitove od 70-110 kubika.
U principu račun za tegove radilice postoji, ali to bi ipak moralo imati proveru u praksi i doterivanje.
E sad ko ima vremena može raditi razne poduhvate, ali prvo proveri dali postoji otežana radilica za te tvoje kitove.
Imam negde u svojoj arhivi grafički postupak sračunavanja tegova radilice za avionske motore. Autor je inž.Miloš Vujić, Avionski motori, negde iz 50-tih godina prošlog veka. Možda knjiga postoji skenirana na netu, potraži, jak si u tim 'lopatanjima'..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Mi smo nekad kao klinci 11_13g vitlali one motoriće APN t15 ATX BR ELECTONIC 90
Skontam da u male 50cc može da se ubaci radilica od od Tomos dmb ugradnog motora (LAMA) pumpi mešalice itd
Samo se prestruže osovina koja pogoni stranu do menjača
Ta radilica je bila dosta lakša čak i od 15kine radilice
i klipnjača je bila jača jer su nosile 42mm klip
Tako mi to počnemo budžiti
Cilindar od lame se okolo iseče skrate se pera da stane pod kapu hladjenjA od APN
Donja strana što ulazi u blok se prestruže
I gore se skrati za 3_4mm ne sećam se tačno
Prepravi se auspuh i pravi se lula za karburator ubacivali smo BING 18mm
Dobije se motor 65_70cc i mnogo veće snage, a vrti preko 12000obrtaja jedan je u selu tada radio kartinge pa nam merio obrtaje išlo je to baš full
Naravno dečije samopouzdanje i kupim ja ELECTONIC 90 i kod komšije koji je bio strugar brusač u MAJEVICA i Aj olakšaj radilicu, menjač, lakši magnet za paljenje,
Klip od Tomos Husqvarna motorke fi 48mm
Karburator bing 26mm
Sunce ti žareno, vibracija je takva da ti utrnu ruke na kormanu, odvrću se šrafovi po motoru ali IDE KAO NEBESKO VREME
I da jako teško radi na malim obrtajima sve ODSKAČE

Sent from my moto e5 using Tapatalk

Aca 74 kad se ljudski UBUDŽI ide 130km/h
Moj ATX sa mašinom 15 je cepao 100mk/h
Djuntin 14sl je gruvao 90km/h
Onda smo uzeli MZ-ejce nas 4_5 iz društva pa njih budžili
I to je bilo malo
Dečija posla

Prvi je bio za 125_ pa ts250
Etz 251_ts
125 dignut na 150
Onda malo jače mašine
Inače još uvek imam taj zadnji plavi MZ

Uh sto se meni svidjao BT50N, onako sa oklopima...
Inace bih posedovao neki tomos, ali nikako se pojavi nesto sto nije budzeno i razvaljeno... Tako da ce izgleda pre biti strug nego motorin...

Burazer nasao apn-6 sa ne punih 400km na satu, bukvalno nov, postarski, sa sve bisagama, zadnja serija, ma da nisu alu felne, one obicne su sa zbicama.
Jedina mana mu je sto ne moze da ide, nikad nista mrtvije nisam vozio
Dellorto karb
Stric ima apn4 sa bingom, mnogo bolje ide ali i potrosnja je veca.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

На време "сјахао" иначе би био крајпуташ. Сад и да узмем мотор било би нешто од 125 кубика.
Ma veliku žalost tri drugara završiše tako
Sad posle svega imam PRINC 250cc
2 cilindra i od 2008g mislim da sam prešao oko 3000km
Odličan laganica motor ima i od 125 ali je malo nejak

Електроник је био звер од мотора мој је са двоје ишао преко 100 км/х, друг имао 14 ку и као његов је био најбржи мотор у друштву. И ја купим електроника јој он је рогове добијао кад прођем поред њега па му добацим "идемо у четврту". Али зато када сам апн-а 4 набуџио да иде 90, е тек му ту није било добро, апенац споља класично пензионериски изгледао и као трка се нас неколико он као први и јебе зајебава, курчи се док ја нисам заврнуо мог апенца и ошишао га ко будалу. Јој муко моја одма кући иде не ваља струја, не ваља карбуратор, а на ћошку где смо се окупљали друштво га јбвало. И све је било кул док му једном док смо брали кукурузе нису прегазили мотор са змајевком пуном клипа. Е тада је 14 отишла у пензију и престале наше трке.

Deki, dali ti je pretpaljenje u redu?
Nov motor bi morao ići kako treba..

To se steluje ili?
Mislim da je sve ok nego su moja ocekivanja verovatno malo veca...
Dok minarelli sa 50cm³ otkida.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Pa prebalo bi da se ploča može na onim žlebovima rotirati napred nazad.
Sale Brkin ima stroboskopsku lampu, ali dobra metoda je i pomerati i probavati dok ne bude dobro..

Електроник је био звер од мотора мој је са двоје ишао преко 100 км/х, друг имао 14 ку и као његов је био најбржи мотор у друштву. И ја купим електроника јој он је рогове добијао кад прођем поред њега па му добацим "идемо у четврту". Али зато када сам апн-а 4 набуџио да иде 90, е тек му ту није било добро, апенац споља класично пензионериски изгледао и као трка се нас неколико он као први и јебе зајебава, курчи се док ја нисам заврнуо мог апенца и ошишао га ко будалу. Јој муко моја одма кући иде не ваља струја, не ваља карбуратор, а на ћошку где смо се окупљали друштво га јбвало. И све је било кул док му једном док смо брали кукурузе нису прегазили мотор са змајевком пуном клипа. Е тада је 14 отишла у пензију и престале наше трке.
I mi smo se vozili, ludovali, nit je ko nosio kacigu nit nas je policija dirala... ovo sad sve se izokrenulo, omladina samo bulji u tel.

Dodati na polutke prstenove da se kućište potpuno popuni...
Стан' мало! Опет "сметње на везама".

То што ми пишеш је нешто што се ради са 2Т моторима. На 4Т мотору ти смањивање обима кућишта радилице нема сврхе јер ту нема никаквог преливања из тог кућишта кроз преловне канале до цилиндра - ту се све брчка у уљу.

Ја помињем ову конструкцију мотора:

Још је "Хонда" направила читаву линију тих мотора, од 50, 70, 90 и 110 кубика, што се добијало са пар различитих пречника и ходова клипова, уз максималну унификацију компоненти, тако да се уз пуку замену неколико стандардних делова доступне цене добије мотор жељене радне запремине.

Оно што сам ти ја помињао је да због оног повећања вибрација које су људи приметили приликом конверзије са 50. на 110 кубика, сумњам да је маса и њен распоред на "краткоходној" радилици варијанти мотора од 50 и 70 кубова исте као и на "дугоходној" радилици варијанти са 90 и 110 кубова (а обе су истих спољних габарита), тј. да се Кинези приликом клонирања тих радилица нису пуно замлаћивали са балансирањем радилице (или читавим тим проблемом још у фази копирања оригиналне јапанске конструкције), без обзира што је то било неопходно, јер су клипови фи 39 мм са 50-ке сигурно поприлично лакши од клипова фи 52,4 мм са 110ке.

Питам те да ли би ти могао да све то (радилица, клипњача, клип, болцна,, карике, сегери...) поставиш на два пара тих твојих дискова са преклапањем (знам како изгледа та конструкција, али не знам како се зове) и провериш да ли је све то избалансирано како ваља И ако није, да забушивањем/спиљивањем радилице на потребним местима, ствар избалансираш?

Burazer nasao apn-6 sa ne punih 400km na satu, bukvalno nov, postarski, sa sve bisagama, zadnja serija, ma da nisu alu felne, one obicne su sa zbicama.
Jedina mana mu je sto ne moze da ide, nikad nista mrtvije nisam vozio
emoji1787.png

Dellorto karb
Је л' им'о форсирано 'лађење мотора или отворена ребра? То што стварно можеш да назовеш "задњом серијом" је имало масивна отворена ребра и то би требало да је мотор који није произведен у Словенији, већ у Индији, код "Кинетика". И ја сам видео једног "свежег" поштарског и то осим рама, никако нисам могао да схватим да је реч о "Томосу".

Nazad
Vrh