Alati i radionice

Ajde što je ucentrirao radijalno, ali pošto je ovo radilica za šestocilindrični motor, a on ladno pogađa i ovaj ugao od 60 stepeni..
Mislim da ovde nema mnogo mesta za podsmevanje, ovaj je po meni majstor i pokazuje to svakim svojim (rutinskim) potezom.
Nije propustio ništa u popravci, i po meni ovo je (skoro) ispravan deo za ugradnju. Malo pojača indijac uljnu pumpu i teraj (onaj njihov TajMahal kamion..):osmeh:
Ako nam dođe MadMax vreme i stanu fabrike masovne proizvodnje, pravićemo mi i drveni šporet od otpada.:osmeh: Ko bude nešto znao i preziveće..
Inače, vezano za radilice: jako mnogo radilica se radi kao odlivci a ne kao otkovci radi cene, pa ovo njegovo zavarivanje kvalitetnom elektrodom još izađe i jače od prvobitnog materijala.

Ovo su MAJSTORI za poštovanje, što bi rekli stara škola, kakve smo i mi imali do pre 20tak godina kad se cenilo znanje. I kad je bilo od kogaa da se nauči.

Истина је да су врхунски мајстори, са веома примитивном техником. Могу да им се придружим,са техником, не са знањем.

Моја радионица, имам још две просторије. У једној(3*5м) је трактор и столарска тезга, у другој(4*5м)кола и радионица за све поправке. Кад радим кола су напољу.
00f540bfacc707b7fbe379127c55688b.jpg
ad8d0cf37c53bc90f50cd09b2c925a63.jpg
3c41168d7a9b8a17453ae6edc8a1c7d8.jpg

Послато са M2004J19C помоћу Тапатока

Praktična polica od televizora! Ja sam jedno dvadesetak kojekakvih televizora sa drvenom kutijom dao jednom čoveku koji para sa mnom. Puna traktorska prikolica bila, drvenariju je izložio a šasije je valda odneo na otpad. Sebi sam ostavio 2-3 komada, od toga jedan lakirani sa sopstvenim nogama, hteo sam od njega da napravim barčić za piće. Šta praviš od elektronike (poslednja slika)?

Ja im se divim svaki put kad pogledam neki video.
Kod nas vise nemas majstora da ti promeni gibanj na kamionu i pored udarnih odvijaca i sve te tehnike koja olaksava rad maksimalno a oni to rade cevastim kljucevima i polugama, pomocu stapa i kanapa, rekao bih jos sa uzivanjem.
Bio bih srecan da imam 2% dara za majstoriju poput njih.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Al sto ima grejanje u radionici, kao da je tamo hladno. :)

Sigurno da u Pakistanu ima i losih majstora, ali ako pogledas koliko pomocnika ima svaka radionica, bar jedan da pohvata sve sta i kako treba, pa ce radionica preziveti, a do tada ce doci novi pomocnici..
Druga je stvar sto smo mi u potrosackom drustvu i uce nas da zamenimo deo umesto da popravljamo.

Струг је Nordic15, 3000 ++&. Правио сам чобанице, сад ретко, није исплативо а компоненте су непоуздане. Понешто залемим, алтенаторе, анласере и тако то.

Послато са M2004J19C помоћу Тапатока

Mozda sam kacio i pre, ali evo je moja pakistani original popravka, uzeo dif. od tam130, jedna strana rasturena bila, bilo sumnjivo, ali ajd za 100e sa sve dobosima nisam pravio pitanje.. medjutim posle se ispostavi da je jedna strana, odnosno truba kriva, verovatno udes neki bio itd.... na prvu sam mislio da je samo rukavac pa ga zamenim, malo bolje, ali je problem i dalje tu, onda reko jbg idem do kraja, secemo trubu :osmeh:, odmerim na oko mesto za secenje, odnosno podelim luk krivine, da kada se ispravi da glavcina bude opet u osi i pod pravim uglom u odnosu na osu,...... morao sam sve cetiri strane da secem, samo je jedno cose je ostalo "zdravo" da se ostale strane steluju... jedino sto bih sada primenio bolji prncip za stelovanje, onda sam merio 4 tacke u krug metrom, u odnosu na drugu stranu, e trebalo je da ubacim i poluosovinu zasrafim za glavcinu i sama bi nasla svoje mesto truba, samo posle malo provera "milera" metrom da se vidi gde je tacno itd...jbg tako se to radi kada se pare ne bacaju, ili ih nema, pakistani zivotna skola!!

Poslednja izmena:
Trebao si masu na osovini,ovako je sve preko lezaja islo.Jel si pravio V zljeb ,korenski zavar ,bez njega ,koje elektrode ?.
Neverovatno ja pre 2 sata gledam na netu kako suzavaju diferencijale ,znaci tu gde si ti sekao npr ,samo jos ka samom kucistu diferencijala iseku na jos jedno mesto,izbace deo od npr 30 cm i posle sve ponovo vare,poluosovinu takodje skrate.
Kad smo kod diferencijala,jel bi mogao on da trpi opterecenje,tj pogon ali u rikverc,tj suprotan smer ?.Kontam za planetarce ako ih ima ,ne smeta,za lezajeve takodje sigurno ne smeta,jedino nzm kako bi konusno tanjirasti trpeo.Znam da sve masine imaju rikverc ,najvise mislim na kamionske diferencijale,ali mene zanima konstantno opterecenje u suprotnom smeru, kontam da mu ne bi trebalo smetati....

Dobar savet za masu i lezajeve! ... a to za rikverc, moj diferencijal, odnosno cela osovina je okrenuta naopacke u odnosu na to kako stoji na kamionu, zbog poklapanja smera okretanja kardana sa traktora, jer je redukcija izvedena preko lancanika, tako da prakticno vuce obrnuto odnosno u rikverc kao sto ti pitas i nema nikakvih problema, jer ono sto on trpi kod mene je smesno u odnosu na opterecenje koje je imao na kamionu.

I da pravljen je V sav, i napunjeno varom, jer je debljina zida trube oko10mm mozda i vise koliko se secam, bio je to strahovit udarac kada se pokrivila....

Spiralno ozubljenje se optimizuje i ojačava za jedan smer i u 'rikverc' je slabije preko 40%.
Zato se osovine predviđene za dva smera rade uglavnom sa pravim konusnim ozubljenjem ili sa spiralnim ozubljenjem bez ugla spirale(kao mtz traktori). Ali time gube osobinu spiralnog ozubljenja tihog rada..
Što se tiče prenošenja struje varenja kroz ležaj, teorija kaže da to oštećuje ležajne staze i kuglice, ali moje višedecenijsko uskustvo to opovrgava, ja nikada nisam primetio oštećenje u mnogo slučajeva varenja..
Inače, ni u fabrici kamionskih osivina, kućišta pokvarena/iskrivljena u izradi se ne odbacuju već se popravljaju ponovnim varenjem u šablonima.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Kako kriger kaze masu je najbolje staviti oko 10cm od vara ( naravno ako je neki veci komad u pitanju), i izbeci da masa ide kroz sarke, lezajeve itd.

Mada, kada se realno pogleda. Ako klesta za masu stavite labavo, kada krenete variti klijesta se "zalijepe" za materijal i kada se skidaju osjeti se da su se zalijepila. Isto bi se trebalo desiti i kod sarki i lezajeva. Ako sarke imaju malo lufta "zalijepit" ce kao i klijesta, ali ako su nabijene ne bi trebalo biti problema...

Evo sad citam oko popravke one radilice i ne mogu da vam opisem kako mi je zabavno. Javljaju se majstori uz podsmeh i ako je covek preduzeo u datim uslovima sve moguce radnje da to odradi kako treba. Onda Mirosti napise kako stvari stoje i krecu salve pohvala kako je to vrhunski odradjeno, kako su tamo odlicni majstori i slicno. Cudan smo mi narod. Mene posle svega vidjenog jedino zanima koliko li u proseku takve radilice teraju?

Neznam na koje bacanje je čovek doterao onu radilicu(jer ne koristi komparater nego onu njegovu žicu), ali sam proveravajući zdrave radilice nailazio na situacije čudnog prekomernog bacanja koje bi mogle biti prouzrokovane raznim razlozima.
Prvi bi mogao biti fabrička greška a drugi deformacije usled nestabilizovanog materijala. Takođe i iznenadni udar u eksploataciji može 'rascentrirati' radilicu..
Kasnije, rad tako iskrivljene pravi zamor koji dovodi do loma..
Što se tiče veka onih zavarenih radilica, lako se može desiti da odrade do kraja veka motora, obzirom da su o onoj 'radionici' prilično ucentrirani..
Dalje, oni verovatno popravljaju radilice koje izvorno prave u onim njihovim 'radionicama' gde nerade međuoperacijske normalizacije i to verovatno uzrokuje kasnija prilična krivljenja.
Evropske/američke kovane radilice imaju obavezno indukciono zakaljivanje letećih i ležećih rukavaca a kod njihovih livenih vidim da i ne pomišljaju na to..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Nazad
Vrh