Alati i radionice

Otprilike, tako nešto. Ne znam kakvo je sada stanje s’ novijim Fepa aparatima... vidim da ih ima sa vodenim hlađenjem i izdvojene dodavače žice.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ne znam stvarno,mada po meni kad upekne zvezda i kad se on isforsira ljudski se tek vidi sta je ustvari.U cugu prvi metar vara guraju svi(bar bi trebalo) ali sta posle.
Varstroj smo jedno leto drzali u kanalu(u radionici), toplo mu bilo.

E to je priča!!
A lorch radi na 3 faze ne kao varstroj na 2
Krljali smo ga po 20kg žice na dan menjamo se dvojica na njemu, samo hladjenje za pištolj i gas, odlično se pokazao!!!!!!

Sent from my moto e5 using Tapatalk

Sada ste me bacili u rebus.Znam da su Lorch, Esab, Lincoln Electric i slični vrh ali mi za moje potrebe ne treba tako skupa mašina.Mogu je priuštiti ali je totalno neisplativo u mom slučaju.Varstroj ne bih kupovao jer mi se ne sviđa, imam mali od 160 ampera i za ozbiljne varove nije sposoban pa koristim stari Elektroda Zagreb kada zatreba nešto ozbiljnije sa 3,25 elektrodama.Voleo bih da imam dobar C02 od 200-250 ampera da zameni onog od 160 a Fepa mi se činila kao solidna kupovina.

E to je priča!!
A lorch radi na 3 faze ne kao varstroj na 2
Krljali smo ga po 20kg žice na dan menjamo se dvojica na njemu, samo hladjenje za pištolj i gas, odlično se pokazao!!!!!!

Lorch su ekstra aparati...
7eae4442ca91d48c3ddd9e36c1a8fb39.jpg

df6a1baf77584f68d474f4eef17e3d48.jpg

7e2bcf60415baa0fcc0e0c9ab8fe1107.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Кад ће такав апарат да се исплати код обичног смртника тј.3 котура годишње.

Kaze meni majstor pre par dana uzimao od druga onaj ruski kzubr 450 i kaze da je dobra masinica.za prosecno domacinatvo i amatere ima kaze Co2 da radi posao samo tako

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока

Takav Kzubr kod druga krljamo, on je vario po kutiju 3,25 bez stajanja, evo vec 2-3 god koristi se konstantno...
Co2 ne koristi, nikako bocu da nabavi.
Mogu reci da je odlican obzirom da je cista kinezara. (Dali mu Ruski naziv)
Kad bi kupovao nesto profi verovatno bi to bio neki Miler!

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Sada ste me bacili u rebus.Znam da su Lorch, Esab, Lincoln Electric i slični vrh ali mi za moje potrebe ne treba tako skupa mašina.Mogu je priuštiti ali je totalno neisplativo u mom slučaju.Varstroj ne bih kupovao jer mi se ne sviđa, imam mali od 160 ampera i za ozbiljne varove nije sposoban pa koristim stari Elektroda Zagreb kada zatreba nešto ozbiljnije sa 3,25 elektrodama.Voleo bih da imam dobar C02 od 200-250 ampera da zameni onog od 160 a Fepa mi se činila kao solidna kupovina.
Kupi HUGONG ili JASIC, mislim da neces da zazalis.

Za neke serije lincoln electric je zabarski steal.Ako nism pogresio.Mislim da su kinezi za nasa domacinstva sasvim ok.Kome treba nesto vise profi on ce da ide na ozbiljniji brend.

Stel je azdaja i za neke izvikane aparate sto se tice kvaliteta i izdrzljivosti.

Sto se tice hobi i polu-profi tu je jasic mamara i ja bih ga preporucio. Imaju ga neki moji poznanici koji zive od bravarije i sluze ih fenomenalno.

Tebi bi posao zavrsavao Varstroj. Mi imamo 1905 mig/mag, 190A. Moze da radi na monofaznoj i na troaznoj struji, s tim da na trofaznoj mnogo bolje radi i sto ti kazes moze ozbilja posao da zavrsi. 0,8mm zicu tera bez ikakvih problema. Sve u svemu, fin aparatic.

Možda da sam ga kupio u ono vreme kada i ovog Varstroja od 160A.Ovi sada imaju transformatore od aluminijuma, tu nema popravke kad cikne.Imam vremena na pretek za razmišljanje oko kupovine.

Radio sam sa mnogim aparatima, imao sam razne aparate od EWM do einhel
Sve zavisi za šta ti treba!!!!
Einhel 135 turbo mig me je odlično služio naravno žica 0,6mm i nije za deblje materijale od 3mm
Gude 190 mig je bio dobar skroz na trofaznom režimu lepo je Vario jeste mali kotur ali 5_6mm bez problema žica 0,8mm ništa nije kasnio za varstrojem 1905
Varstroj 160 odličan za 0,6mm žicu i do 4_5mm
Varstroj 230 dosta dobar aparat žica 0,8 i ide dobro
Deca 250 ODLIČAN aparat po ceo dan smo ga pržili
Lorch 2090 odličan po ceo dan
CEBORA 250A odlična

Uljanik, esab, gorenje,Končar,EWM, LINCOLN sam radio samo sa industrijskim aparatima 300+A šta reći to su zveri mrcine TO I NIJE ZA KUĆU!!!
nema niko od nas napajanje za takav aparat!!
Od tih Kineza me HUGONG pozitivno iznenadio i ako je Kinez u pitanju glasam za HUGONG!!!!

Ali ipak mene zanima u jednom gazdinstvu šta ima toliko da se vari da bi trebao mig 250+A
Uzmeš elektrodu i polako!!!!!! E sad većina loše radi elektrodom i zato želi CO2
Jeftinije je kupiti dobar inverter 160_200a za sve deblje od 3mm a do 3mm uzmeš neki CO2 i rešio si sve probleme!!!
Npr imam jedan RADE KONČAR 300A sa ispravljačem platio sam ga 120e stvarno dobar aparat!!!!!!!!
Uz njega sam imao varstroj CO2 160A bila je to odlična kombinacija!!

Isto misljenje imam. Do 3mm neki klasican mag aparat. Ima eto npr electra beckum po oglasima ili ess i to je to. Toga ima a unutra namotaji, grec, dva kontaktora, elektromagnetni ventil, termoosigurac, dc motor od 24v, 3-4 prekidaca i sta god da crkne za pola sata se zameni i vecina delova se moze kupiti u svakoj malo bolje opremljenoj elektro radnji. I najbitnije od svega sto se danasnji proizvodjaci invertor mag aparata utrkuju bar malo da se priblize izdrzljivosti i pouzdanosti tih gore pomenutih "starih" mag aparata.
Za sve ostalo inverter rel aparat do 200amp.
Druga stvar i jako pogresna je sto neko nece da prihvati da ne zna da zavaruje pa zato kupuje mag aparat. Ne mogu svi sve. Nekome nesto ide a nekome ne. Sto se mene tice, polikabel ne bih dao u ruke bilo kome ko nije savladao rel zavarivanje. Razlog prvi i najbitniji sto danas maska sluzi kao modni detalj i da ne nastradaju oci. Ne gleda se kroz nju, ne vodi se racuna o topljenju i mesanju materijala, unosu toplote, tempu i brzi i vodjenja luka... U okruzenju gde se krpe elementi koji trpe velike sile opterecenja nema mesta za hladne varove i napljuvavanje a o nekontrolisanim deformacijama da ne pricam. Tako se glava gubi.
Druga stvar, ne mozes ali ne mozes ceo dan tuci cekicem od 2kg i vise i onda uzeti pa zavarivati i ocekivati stabilan luk. Posle ti aparat kriv. Nisu amperi na aparatu kao konjska snaga traktora. Veca kolicina ne ubrzava posao i ne poboljsava kvalitet posla.
Nema tog aparata koji ce zavarivati umesto vas. Ma koliko placen bio i sta sve ne imao u sebi.

Luka dobro si zapazio ovo da mnogi ne znaju da zavaruju elektrodom pa se vataju za zicu. Sam znam neke takve slucajeve i onda kad krenu sa CO2 var im kao vepar kad pisa. Posle krecu price kako CO2 ima slab zavar i slicno. Realno ne znaju ni da pripreme za zavarivanje, dalje da ne pricamo.

Mene to uvek oduševi kad mi neko nešto donese i kaže mi zavari mi sa CO2 ili jutros donese čovek cev od hidraulike i kaže mi "autogenim uradi" ja odgovorim neću idi dalje
Jer meni to znači:
Skini crevo sa butana prebaci na acetilen,smanji pritisak oxigena troši mesing i boraks i na kraju očekuj nove rupe jer je medju kristalna korozija uništila
Da ti grejem tu trulu cev od grajfera za stajnjak, koji ima 45 god???
Ako hoćeš daj da je pecnem sa CO2 ako nećeš vatra kapija!!!
Ili me pita zašto elektrodom uzmi CO2??
Za zavarivanje moraš imati mekanu ruku ne sme biti grča stiskanja isl nije pištolj kramp pa da ga stiskaš!!!
I nema straha što vidim da muči mnoge čim zavarniči viđaju se kao da ih je obad ujeo!!
Isto tako živce dobre moraš imati da pripremio sve središ pa polako
Kačio sam pre neko veče varenje kašike, vozač me pita šta čekamo već si sve isekao pali tu Mrcinu CO2 i polivaj
rekoh mu pečem elektrode, kaže daj Lule nemoj me jebsti reko Bato moj mora tako, pošto nemam pećku za elektrode ispečen ih u rerni u kuhinji i stavim u čeličnu kutiju a nju na butanski gorionik tu pored mene
I kako ja to da objasnim čoveku koji nikad nije zavarivao ništa???
Uvek se setim kad je neki lik u firmi uzimao grafitne elektrode za žljebljenje mislio da je to olovka pa se čudio kako vidimo na metalu šta smo obeležili

Kod mene je obrnuta situacija,imam stari trafo Lendava 135/145A,Končar takođe trafo 250A težak 100kg kao i invertorski Helvi Globus 170 i sa elektrodom nemam problem sa varenjem.Nedavno sam uzeo kineza Iweld Gorilla 205 synergic ,kombinovani CO2 i elektrolučni i sad tek vidim koliko ljudi koji se čak bave auto-limarijom ne znaju da vare CO2 ili to jako loše rade...
Do sada sam sve limarijske poslove oko kombajna i berača prepuštao drugarima sa CO2 a oni kao profesionalci u tom poslu masku takoreći i ne koriste i samo pljuckaju po limu škiljeći na jedno oko,kad im ponudim masku za varenje svi me gledaju kao u čudu:sta:o_O i ne mali broj puta sam morao popravljati elektrodom njihov nazovi rad.
Prvi put uzimam pištolj sa žicom u ruke i uviđam da sam za mnoge od njih doktor:)
Za ovo malo vremena što sam koristio Iweld imam stvarno pozitivne utiske CO2 sa žicom 0,8 jako lepo radi i u debljim materijalima,elektrodu sam probao čak 4mm nekoliko komada i na maksimalnih 160A u MMA pločevinu od 7-8mm buši kao sir bez da je zalepi(guram je prisilno u materijal sa uključenom anti stick opcijom) a DC strujna klešta pokazuju da struja kroz kabal jeste ona koja je zadata na displeju dakle u ovom slučaju 160A.

Sve u svemu za sada za neko prosečno gazdinstvo i kućne potrebe odlična kupovina,videćemo šta će pokazati vreme...

Ja i sad nosim ujaku da mi vari nesto ozbiljnije iako imam svoj aparat, nemam ja ruku za to. Ali sve manje zahtevno ja varim jer mi se ne zajebava ujak, npr. malu platforumu za stajanje na prikolici, rucku na setvo spremacu i tako to. Mada sam i to sve uradio uz dosta psovanja, elektroda mi pocne lijepit, pa mi progori cev, pocnem psovat jer sam glup, psujem aparatu sve zivo itd. Kad sam kupovo aparat rekose mi "VARIOCI" kako se inverter pregrije posle dvije elektrode od 2.5mm, dok mi je ujak rekao da uzmem inverter poput STROMO-a i da ne brinem iako nema garanciju. Ali eto, ispadnem glup i poslusam nekog ko je potrosio 30 elektroda za ceo zivot. Uzeo sam telwin trafo za 100e, isti kao onaj sto je u lidlu bio 50e samo je moj bijel. Od nekog sam cuo da takav aparat nevalja, pa se sve nadam da znam varit :haha::haha::haha:.

Nazad
Vrh