Alati i radionice

Nebojsa nije se samo tebi pokvario milwaukee, posle 4 godine svakodnevnog krljanja, pojeli se kontakti gde naleze baterija.
Ne mogu da se zamene samo ti pinovi nego mi ispricao serviser ide nesto u kompletu, cena 270eur. Ali posto je stari model ne moze da se naruci deo.
A posto ne mogu da radim bez njega kupim u eltecu novi bez baterija i punjaca za 35 000 bez pdva, cena bez rabata 43 000 bez pdva?
Ima li nego iskustva sa betinim kolicima sa alatom, pricam o punim kolicima
Hocu da kupim kolica sa alatom, oko 400 delova ima u njima cena 200 000 din

Da li isključujete alate iz struje kad ne koristite? Jutros dok sam nešto radio , poče nešto da šuška , grebucka , čeprka, šta je sad ovo nema ništa živo, dok iz brusilice poče da dimi i seva. Nije paljena od srede, samo spuštena na radni sto.Kod mene je skoro sve uvek uklučeneo, dve brusilice dve busilice aparat za varenje...treba da menjam navike može doći do požara.

Poslednja izmena:
Uvek,imam staru i bolesnu baku,zena zmaj sto se kaze,uporedo sa mnom radi a ima 82 godine postidim se neki put kakav sam,majka je operisala nogu i imala je povredu glave i nije hitra da bilo sta izbegne,cesto upadne lopta deci kad se igraju na ulici a blizu je hala sa alatom,ne zelim da rizikujem,alat i masine mogu da propadnu,hala da se zapali i boli me uvo,napravice se i steci uvek,glava,oko,ruka,noga necija nikad.

Nama se ove g upalio ventilator u letnjoj kuhinji i to kad nije radio.Posle ručka seli u letnju bašticu i za 10 min takav dim da sam mislio da cela kuhinja gori,istopio se ko sladoled ,sreća tast i sin videli pa jedan izbacio sklopku a drugi zalio vodom,moje bilo da nađem majstora da okreči.Nije neka kinjezara tast ga doneo iz CH radio tamo preko 20 g.

Ja sam se skoro uselio u novu radionu pa nisam razveo struju kako Bog zapoveda, sve alate prikljucujem na neki stari njemacki produzni. U drugom objektu ga iskljucujem i ukljucujem preko utikaca, i cim zavrsim sa poslom iskljucim svu struju u radioni. Kada budem razvodio struju (ako budem) verovatno cu staviti neki prekidac ili nesto da iskljucim svu struju po zavrsenom poslu. Djed i ujak imaju naviku da ostavljaju sve popaljeno, i dosad koliko znam nisu imali problema. Ja na produznom imam ukljucen onaj kineski led panel, punjac za aku busilicu slabe kvalitete i jos po nesto kinesko. Iskreno da vam kazem ne bih svojom voljom ostavio to popaljeno preko noci, kinezi na svemu stede. Jednom mi je ostalo preko noci i nikada vise. Cale je pre stalno koristio one lopove za struju koji od jedne uticnice prave dve, sve dok se nije desila havarija. Na jedan od tih lopova bio je prikljucen vanjski frizider ( za pice uglavnom), i nekako se lopov zapali. Sa lopova ode dalje na kablove pa do frizidera, sva sreca pa se to desilo u kontejneru koji je sav od metala jer u suprotnom... Pored tog kontejnera su bila kola, nekoliko kanistera sa naftom, dva drvena objekta i dosta stvari unutra. Sva sreca cale primeti na vreme i ugasi to, od tad imam veliki strah oko struje. Kada god sta radim sa strujom stavljam veci kabal nego sto treba i sve spojeve dobro izoliram.

Kad ne korisim alate uvijek isključim i složim na policu na kojoj inače stoji. Prosto imam takvu naviku i nije mi problem iako ću ujutro opet sve koristiti. U radionici na radnom stolu imam ugrađenu letvu sa utičnicama na koju kačim sitnije alate poput lemilice, punjače za aku bušilicu, laptop i slično. To jedino ne sklanjam sa stola, ali se isključi na prekidaču kad završim posao. Bolje nego da razmišljam hoće li se desiti nešto slično ili će šta stradati kad zagrmi.

Nikada nisam imao naviku da ostavljam alat utaknut stalno, čak ni stonu brusilicu/bušilicu, sve isključim ako izađem i na 10 min. I to je tako oduvijek, nikada mi nije bilo teško da skupim kablove i alat po završetku posla. A ako u radionici ima razveden cjevovod za vazduh pneumatskih alata obavezno provjerim sve ventile jesu li zatvoreni. Acetilen i kiseonik obavezno provjerim. Ista stvar i sa vodom ako je uvedena. To sve mi uzme malo vremena a uštedi dosta glavobolje i para. Naravno, daleko bilo i tada su nesreće moguće ali da im "otežam".

Ne smijem ni da uslikam svoju radionicu. To umjetnici zovu kreativni nered. Kad bi neko od ozbiljnih majstora ušao unutra samo bi se okrenuo nazad i pozvao ove za staro gvožđe. Ipak ja tačno znam gdje se šta nalazi. Struju ne isključujem osim ako mi nešto od te elektrike ne zasmeta.

Meni su radionica i ostava spojeni preko spratne table tako da iz kuće na sklopici mogu da ugasim,al nikad to ne radim.U ostavi su i dva stara zamrzivača koja se aktiviraju kad je svinjokolj tako da oni uvek rade,a alat uvek gasim jer jednom je nestala struja ja i zaboravio dok nije krenula brusilica da leti oko nogu.Od tad čim završim odmah gasim i pakujem.

Којом електродом наварити раонике?Моји стари раоници су били наварени то се сија као сребро а раоник зарђа,и буквално се оштри док пролази кроз земљу.

Taj stari var je vjerovatno inox elektrodom, a za navarivanje pretpostavljam da treba bazičnom elektrodom.

Nama kovac iskuje od kamionskog federa, onaj deo gde idu srafovi se sece i navari na feder.
Za sad ne postoji bolje resenje, oni sto se kupuju brzo se trose.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Meni djed pravi, jer je kovac. Kada kompletan raonik uradi napravi spic i jos nesto. Ne znam kako sad najbolje da objasnim ali napravi kao noz na raoniku pored ovog spica, i kada imas taj noz nema potrebe za crtalom.

Fali mi 24 nasadni kovani za odvijac, uzo bi i onaj produzetak kovani i produzetak sa zglobom.Sta bi ste preporucili brend i prodavnicu?

Koliko znam za udrni samo takav tip zgloba dolazi u obzir .Obične zglobove rasturi u momentu .Bar se kod nas tako pokazalo.

Nazad
Vrh