Jenkiji su znali da je sa hitlerom gotova prica
У мају '42-ге, када су на абердинском полигону тестирали ране Т-34-ке (модел 1940/1941) и КВ-1? Ја мислим да су тада Јенкији више бринули да ипак са Русима није готова прича.
T34 je blickrig zaustavio isključivo brojnošću, jer je kvalitetom i efektivnošću bio mnogo inferiorniji od švapskih tenkova.
Овај.... током '40-те и читаве '41. године, посебно појачано после 22. јуна, произведено је око 3200 Т-34-ки.... тако да ми се чини да је заустављање "блицкрига", ако је већ пало на тенкове, ипак падало на Т-26, БТ-5, БТ-7, КВ-1 и којекаву ситнарију.
Nisam nailazio na njihov izveštaj kvaliteta odlivka kupole koju su ruskinje odlivale u rupu u nabijenoj zemlji na Uralskom Vagonozavodu.
Мека и пластична, тако је оценише Амери '42-ге, али у седам фабрика у којима су се производиле Т-34-ке и где је свака фабрика нешто мењала, нису биле само ливене. већ и варене куполе.
Tigar tenk je čudo tehnike za T34, ali je problem,
...што је до зла бога непоуздан јер је био претежак (56 тона) и као такав често му се ломило све што је било могуће да се поломи. Руси су заробили једног од првих"Тигрова" послатих на фронт већ у јануару '43 под Лењинградом. Просто су га пичнули у борбама, па видели да је то неки нови тип и уз лукавство, одвукли га са линије фронта на испитивања.
Krupova 88 mica je uništavala sve do 2,5 km, a ruska 76 tica nije nikada uspela probiti ni jedan Tigrov oklop.
34-ки и није пос'о био "Тигар", већ све што су Швабе довукле до класе Pz IV, док је каснији Т-34-85 знао да се крви и са Pz V, илити "Пантером". За немачке "крупне зверке", осим класичне артиљерије, која је узела меру баш мноштву тенкова, намањени су били самоходни топови од СУ-85, СУ-100, СУ-152, ИСУ-152
Menjač od 34-vorke izgleda kao da su ga konstruisala deca na opštetehničkom
Мењач 34-ке је до негде '43 буквално ручно упасиван турпијањем зубаца на зупчаницима, док нису успели да од Амера искамче недостајуће им одвалне глодалице потребних карактеристика.
Ali to picanjenje ludim nemcima nije ni dali pobediti..
Па сад... је више волим да верујем да оно што Немцима није дало да победи било, са једне стране масовни хероизам Совјета и сазнање да "или ћемо ми њих, или ће они нас" и са друге стране технички ресурси Амера и мотивација да са Немци треба да се заврши док је време.