Alati i radionice

U originalu nije imao ampermetar samo voltmetar ja sam ubacio V/A i voltmetar za mrezu

Pa fora je ta sto pre 40 god nije bilo elektronike nego sto jaci trafo i udri
Da, ali ovo je stvarno što bi rekli Ameri Overbuild ili Overkill. Da li je potreban toliki trafo da bi se napuni akmulator? Imam ja 2 stara klasična trafo-grec koja su mnogo manja i rade sasvim lepo za neko normalno sporije punjenje. Ne znam koliko je brzo punjenje "zdravo" za akomulator tako da bi ga izbegavo sem u hitnim situacijama.

Da, ali ovo je stvarno što bi rekli Ameri Overbuild ili Overkill. Da li je potreban toliki trafo da bi se napuni akmulator? Imam ja 2 stara klasična trafo-grec koja su mnogo manja i rade sasvim lepo za neko normalno sporije punjenje. Ne znam koliko je brzo punjenje "zdravo" za akomulator tako da bi ga izbegavo sem u hitnim situacijama.
Naravno da nije potrebna tolika velicina. Ja imam neki stari SSSR velicine sveske A4 formata i debljine jedno 10cm, lagan kao perce. Normalno radi poso za koji je namenjen i punim sa njim i velike akumulatore.

Kupio sam ga na preporuku par kolega... U Ns, Vršačka ulica, cena je 15000 dinara... 2 godine garancije! Meni treba za neke amaterske radove, par puta godišnje...

Kupljeno na pijaci za 400din ili 3,5eura.
Koje su standardne mere kljuceva nad 22? Dok su po 100 dinara da nakupim ,jer alat ne trazi leb.

QsWq2V0.jpg

Poslednja izmena:
Bitna je amperaza. Ne ubija svinju napon vec snaga i frekvencija al je dosta izlaz nekih 35-50V AC
Ma znam da je bitna i amperaža. Trenutno pitam za napon i da li je dovoljan trafo od starog televizora lampaša sa 40 v napona (čou sam da se ti koriste). Pročitao sam da je neki napon od 40 do 70 V OK sad ne, znam za snagu. Naravno nešto veličine punjača za tel je nedovljono kao što je nešto veličine manjeg aparata za varenje preveliku. Dakle svi omamljivači koje sam video su nešto manji i lakši od starih punjača za aku (što smo ovde pričali).
Inače sa ovim spravama ne ubija svinju ništa. Ne bi valjalo da je te jačine da je ubija onda bi moglo i majstora sa nožem ili sajlom da protrese pošteno.

Sad merim od drugara neki ima 142 V! Kako to? Zuji ko stari punjači od akmulatora.

Poslednja izmena:
Rastavio sam spojnicu . Odvrnuo lako pomocu 2 rocangle . Nisam imao vremena dalje da gledam . Povadio kuglice i onaj dio gdje veca vanjska opruga nece ni da mrdne , da se sabija . Probao u stegu i nece a logicno mi dabi trebao da radi .

@kiraj

Dosta hidraulike se radi u colovnim mjerama, kako u navojima tako i u veličinama ključeva. . U isto vrijeme dosta je u metričkim mjerama, zna da bude zeznuto sa alatom, imao sam prilike da se mučim sa tim.

Tačno ovo za colovne mjere i ključeve a sa "francuskim" ne može svugdje da se pristupi kako treba pa ako treba malo jače za otpustiti zna da prokliza i ošteti ivicu. Nekada su papagajke bolje rješenje. Po vašarima sigurno ima i colovnih ili bar ovih nestandardnih metričkih da se nađe. Ja lično sam imao prilike da, od ovih nestandardnih, radim sa 31, 33, 34, 35, 38. Ovo ispod 30 se lakše nađe. Nije mi jasno zašto sada prave kombinaciju 24-26 kad je to nekada bila 24-27, oba standardna. Rusi su to dobro rješavali, 8-10, 10-13, 13-17, 17-19, 19-22, 22-24....
Ne znam da li je neko od kolega imao prilike da se susretne sa ruskom kombinacijom za npr M16 navoj, glava vijka ključ 22 a matica 24.

Zavisi od posla koji radiš, realno rijetko treba ali zna zatrebati.
Jednom prilikom sam jedva našao 33, nije mi jasno kako su stavili na navoj od M22 umjesto 32mm glavu 33mm i to nije neki kinez ili slično MAN motor je u pitanju. I to mi je još trebala gedora jer se stiskalo moment ključem.

Nazad
Vrh