Alati i radionice

Baš taj tip lemilice imam !!!!
Dobra stvar, jedino uvek moraš imati debele bakarne žice na lageru, jer oksidira od toplote u lemilici,ne postize više radnu temperaturu, pa ili čisti ili menjaj....
Jedared sam s njom svojevremeno, pre 15-tak godina, lemio krovnu antenu na samome krovu a u zimskom periodu na minus nesto i plus hladan vetar...
Ništa joj to nije smetalo da zalemi...
Uvek imam na stanju šuplje kalajne žice sa pastom unutra, brže i kvalitetnije se odradi...
Napraviš više vrhova odjednom. Takodje "vrh" vrha izlupaš čekićem tako da bude malo pljosnat i širi od ostatka. Brže se greje tako.
Koji kalaj koristiš? Ja imam muke da nadjem dobar koji ne otpada sa svega.

Ja imam problem sa lemljenjem, ne ide nikako!!
Pasta slovenačka, zica švapska, iskra štapna lemilica 50w
A letovanje bakra ide pesma, map gas i cepam!!!!!

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk

Koji kalaj koristiš? Ja imam muke da nadjem dobar koji ne otpada sa svega.
Ne znam koja je vrsta kalaja...
Bukvalno ga dobijam !!!! 😁
Parčadi od po 20-30 centimetara kalajne šuplje žice, debljine 2mm, u unutrašnjosti same žice je pasta za lemljenje...
Krpio sam njome dno kante od pocinkovanog lima, i razne druge stvari, nema gde neće uhvatiti...
E sad, imam na stanju dosta te žice, i rekoh "dobavljaču" da mi ne treba više, ali ću se kanda predomisliti pa naručiti još.....:ROFLMAO:
Nisam alav, ali ko zna dokle će se moći nabavljati, pa da se obezbedim... :ppozdrav:

Ja koristim za lemljenje bakarnih provodnika stanol, ostalo nisam nista lemio, za bakarne licnaste je extra.

ec1508f6529953c6783d2c4c36f302de.jpg

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Gde uzimate municiju za hehtalicu
Dobio sam juče pneumatsku heftalicu na poklon
Išla bi neka municija 4x15_18mm

Често за неку ствар знам страни термин, јер домаћи (а да није неки народни назив) никако не могу да нађем. Овај "Довидат" би био нешто што се зове "socket spanner". Цевасти су другачија фела јер су... па... цевасте конструкције.

Ево нека ми неко открије која је наша реч за "dowty washer", а да ме разумеју у свакој гвожђари шта тражим.

'washer' je podloška ili češće prstenasti zaptivač.
'dowty' nisam nailazio po literaturi, imaš li negde upotrebljeno u kontekstu?

Ма знам барем толико енглески, али не знам како да је та подлошка за заптивање мешовите, метално-гумене конструкције, названа код нас. Мислим да сам негде нашао некакав описни термин - нешто типа метално-гумено, али то је било у једном помињању на Нету.

Dowty%20Washers.jpg

Baš tako:
'metalno gumena zaptivna podloška'
Nemožeš biti pogrešno protumačen jer ih nema u običnim gvožđarama, nego moraš naći malo delikatniju radnju(specijalizovanu za hidraulične komponente)..

Знам - нашао сам их код хидрауличара. Својевремено сам инсталирао уљни хладњак на моторин и у сету је било осам таквих подлошки и рек'о дај да потражим где има тога у случају да нека од постојећих пропусти, јер обичне бакарне и после отпуштања нису дихтовале идеално, а ја нисам смео јаче да затежем оне "banjo" завртње у алуминијумски 'ладњак и адаптер-плочу. Да сам знао како се ствар зове, много лакше би их нашао.

Ja imam problem sa lemljenjem, ne ide nikako!!
Pasta slovenačka, zica švapska, iskra štapna lemilica 50w
A letovanje bakra ide pesma, map gas i cepam!!!!!

Slaba ti lemilica , za radionice treba plinska lemilica, ja elektroniku lemim sa 50W(80W) ima regulaciju , cim je veca povrsina pogotovo bakar koji odvodi toplotu nista od lemljenja, a i za "limarsko" lemljenje treba i ocistiti nije dovoljna samo zica sa punjenjem.

Nazad
Vrh