Alati i radionice

Kod poluga i nekih žešćih stvari, samo bazicna elektroda, zasto, ta zica koju koristite u aparatima co2 koliko Njutna po mm kvadratnom nosi, bazica evb 50 od jadrana ako se sjecam nosi 510N po mm kvadratnom, Lincolnova Basic 7018 je ista elektroda samo cini mi se da se jadranova bolje topi, 2,5mm elektroda ide najljepše na 90a 3,25 tjeram na 110, radim kao zavarivac, probao svasta elektroda je zakon za tesku bravariju, korjenujte prvi špan, onda okrenite polugu vertikalno i dignite vertikalu odozdo prema gore i nema straha ;)

Neko je napisao da su skupe elektrode, kutija jadrana 3,25 evb 50 dodje nekih 120 kuna to je malo manje od 20€ a prodaju se i na kilu ;)

CHUCK je dobar lik ima ih par iz USA na you tube koji imaju starca klipove i ima dosta POLJAKA i RUSA a ovih drugih malo manje

Послато са Lenovo A2020a40 уз помоћ Тапатока

Kod poluga i nekih žešćih stvari, samo bazicna elektroda, zasto, ta zica koju koristite u aparatima co2 koliko Njutna po mm kvadratnom nosi, bazica evb 50 od jadrana ako se sjecam nosi 510N po mm kvadratnom, Lincolnova Basic 7018 je ista elektroda samo cini mi se da se jadranova bolje topi, 2,5mm elektroda ide najljepše na 90a 3,25 tjeram na 110, radim kao zavarivac, probao svasta elektroda je zakon za tesku bravariju, korjenujte prvi špan, onda okrenite polugu vertikalno i dignite vertikalu odozdo prema gore i nema straha ;)

Neko je napisao da su skupe elektrode, kutija jadrana 3,25 evb 50 dodje nekih 120 kuna to je malo manje od 20€ a prodaju se i na kilu ;)
Evb je lepa za rad koristili smo je za kotlove na bio masu super radi, a za celik je jako dobra UTP elektoda

Najnoviji ulov na Ebay, rorcange od 2", 70cm dužine za 3 evra, odavno tražim jer stvarno znaju da zatrebaju.

s-l1600.jpg

Kod mene u firmi se gradi ogromno postrojenje za odsumporavanje i sve s zavaruje sa CO2 ali koriste punjenu zicu,ona unutra ima prasak (rutilni) a spolja je tokom zavarivanja stiti gas CO2+Ar.Zavar ima sljaku koja se jako lako skida.Na taj nacin mogu da zavaruju jako brzo (dva glavna reaktora su teski par hiljada tona i visoka oko 50-60m,sve ploce od 25-35mm i razni masivni profili) a da varovi budu veoma visokog kvaliteta.Svi varovi se ispituju sa penetrantima,ultrazvukom i radiografijom.

Sent from my A6 using Tapatalk

CHUCK je dobar lik ima ih par iz USA na you tube koji imaju starca klipove i ima dosta POLJAKA i RUSA a ovih drugih malo manje

ChuckE2009
Covek radi fenomenalno i za mene dosta poucno.
Jedina mana mu je sto prica onako lagano kroz nos i sto na poneki video deluje kao da travari :)

Jody welding tips and tricks :) bog zavarivanja licno...varovi su mu umetnicka dela sto treba na zid okaciti.Lik je Pojam za vecinu profesionalnih varioca.

Ajde kad smo već u materiji i ja redovno pratim ove amere
Pratim redovno i nisu loši još i "weldfever" i "weld.com" od amerikanaca. Naravno Čaki mada ponekad smori sa pričom a naravno najbolje klipove pravi "weldingtipsandtriks".
Čovek baš ima sve objašnjeno. Ko hoće da nauči i razume šta priča pravo mesto za sve vrste varenja. JEdino me kod amera nerviraju ove mere u inčima i ovi razlomci za debljinu ali šta je tu je

Može pomoć?
"Kopam" nešto danas popodne po policama u radionici i "naletim" na ove komade "gvožđa"...
Šta je to?
Nekakav alat za strug ?
Ili nešto "treće" ?
Pokojni ćaća bio pravi MAJSTOR, strug je prodat davnih dana, ja ga ni ne pamtim, da nije to nešto "za to"?
Hartija u koju su bili upakovani je sa datumom Februar 1980. :ppozdrav:
Nikada nisam ni znao da to "imam" u radionici...
Ne znam...
I da sam znao, čemu služi...:sta:

20180307_173826.jpg

20180307_173918.jpg

Stirije su alati za struganje, od njih se po potrebi prave noževi brušenjem kako bi se dobili razni oblici koji npr. ne postoje kao gotovi noževi, za rezanje remenica na primjer, raznih žljebova i slično. Izraduju se od brzoreznih čelika (HSS).

Dobrodol@ da si blize pa i da meni pomognes da trazim po podrumu sta sve deda zastekao:osmeh:
Obicno ako je covek kao ja "OPSESIVNO KOMPULSIVNI" sakupljac gvozdjeta idr nezna gde mu sta napazi i sta sve ima, skoro sam radio nekog T 40 I znam da imam novu garnituru podizaca ventila (aluminiumskih) Ali kao da su u crnu zemlju propali, trazio sam po tavanu jedno 4h I nadjem i klackalice I dizne I garnituru dihtinga ona semeringa druk lezaj oba, korpu kvacila I lamele a tek na kraju nadjem I podizace gurnute u blok u zidu, nazida na ploci nije omalterisana
Isto tako izgubim iz vida neki alat pa kad ga nadjem bas budem HAPY
Skoro sam sredjivao podrum I tamo stoje prazne kante od nafte I rezervni tockovi krila I pumpe od prskalica I medju 100 praznih kanti nadjem 2 pune oko 45-50l nafte odmah sam nasuo u fijata stoji dole bar 4-5g jos kad je deda bio ziv.

Kupis nesto a ne znas da imas 3 u rezervi,kad bih prodavao pola vasara bih sam zauzeo...sto je najjace kad se svime bavis i sve ti treba za razliku od nekog ko kaze ``ja nebih i jednu gumu voleo da imam a kamoli tolike masine i gvozdjuriju`` ili je covek prosao kroz to ili zna da sve to pije vodu:)

Bojim se da mi neko ne "počisti" radionicu ko što su me rešili "bede" s kravama, inače bi slikao "šta sve tamo nema"...
I ćaća voleo alat ko i ja, pa svaki dinar "viška" kupovao nešto, pa tako i ja...
Nije me pravio komšija, garantujem...:haha:
Jedino, kad je umro, u roku od godinu-dve dana gomila električnog alata je crkla, male brusilice, bušilica velika i mala, cirkular i tako, pa sam morao da kupujem....
Mama je koješta umislila na osnovu ove činjenice, al ja mislim da mislim da je tu ipak doprineo "ljudski faktor" !!!
Tj. "moja malenkost"...
huh.gif

Jedino je "preživela" srednja brusilica Bosch-ova ...
Kasnije, ko god je šta pozajmio, to je i "otuđio", tako da sam nedavno krenuo u "ozbiljnu akciju" obnove ključeva i alata, prvenstveno nedostajućeg, pa onda i nekih novih...
I kolika je (potencijalna) vrednost u ::novac:: za ovo "nenadano otkriće" ?
Ako odlučim da ga se "rešim"...
Meni svakako ne treba, a da stoji opet negde zatureno (narednih 40 godina), bojim se, "da neće da može"...

Nazad
Vrh