Alati i radionice

Samo kad smo se počeli gađati sa amperažama. Ako postoji dovoljan unos toplote da otopi osnovni materijal onda ne treba pržiti po većoj amperaži. Priži i acetilen dobro pa niko ne šuri svinje njime. Samo sagorevanje i ništa više.
Elem, prejak aparat nije uskopovezan sa dobrim variocem. Sve se može kupiti i nabaviti ali ruka i poznavanje tehnike i materijale nisu na prodaju.
Mehanička obrada mesta vara, termička priprema i odgovarajući dodatni materijal, malo još magije pa tek onda ti famozni amperi u pravom opsegu i sve može da se uradi.
Upoznao sam neoliko varioca, piče cevovode aparatićima od 140amp i to na pola snage. Svaki var se posle snimanja prolazi i imaju jedva 3% greške.

Nesko posto si se raspisao o varenju imao bi jedno pitanje za tebe kad smo vec kod toga. Sta bi moglo da bude kad sam kupio nove kablove za aparat i klesta i stipaljku za masu da pri varenju ceo komad pocrveni? Zagreje se tako kao da sam ga grejao u kovacku vatru, a amperaza mi standardna kao i uvek. Var lep i nije izgoreno kao da je prejaka amperaza. Vec sledeceg dana kad sam nastavio sa varenjem nije vise bilo tog usijavanja. Vari i dalje lepo, elektroda se lepo topi i topi materijal dobro, amperaza ista kao i pre toga. Medjutim tog usijavanja i po 10 cm sa strana od vara vise nema.

Naravno da moze da se zavari i co2 aparatom,samo kod elektrode moze da bira materijal koji dodaje a kod co2 aparata ne(znam da ima i zica za mig-mag za te stvari ali verujte stvarno nije jeftina i laka za nabavku).ovim hocu samo da obrazlozim moje misljenje

Gledam celo vece na you tube kako tipovi opravljaju akomulatore sve ne mogu da verujem da ga nabudzi soda bikarbonom i vodom,
Koliko znam soda je baza i smanjuje kiselost u akomulatoru a ima logike
Da li vi verujete u te klipove????

Послато са Lenovo A2020a40 уз помоћ Тапатока

Nesko posto si se raspisao o varenju imao bi jedno pitanje za tebe kad smo vec kod toga. Sta bi moglo da bude kad sam kupio nove kablove za aparat i klesta i stipaljku za masu da pri varenju ceo komad pocrveni? Zagreje se tako kao da sam ga grejao u kovacku vatru, a amperaza mi standardna kao i uvek. Var lep i nije izgoreno kao da je prejaka amperaza. Vec sledeceg dana kad sam nastavio sa varenjem nije vise bilo tog usijavanja. Vari i dalje lepo, elektroda se lepo topi i topi materijal dobro, amperaza ista kao i pre toga. Medjutim tog usijavanja i po 10 cm sa strana od vara vise nema.
Akumulacija toplote. Pržio si elektrodu jednu za drugom a drugi dan si malko popustio tempo jer si verovatno završavao.
Naravno, ako je amperaža ista i ako su iste elektrode.

Inače, kao što neke ljude interesuje sport, pecanje, paraglajding, pucanje na glinene golubove tako mene interesuje cela tematika zavarivanja i naravno stara ljubav hidraulika pa svaki slobodan minut trošim čitajući o temama koje me interesuju isto kao što neko prati rijaliti emisije ili čita portale sa vestima.

Veruj mi da sam to primetio posle prve elektrode, odnosno odma na pocetku. Vario lim debljine 8 mm elektrodom 3,25 sa 135A, barem ta amperaza pise na ekranu. Sutra dan nastavim isto, ali toga nije bilo. Posle, narednih dana lim 10 mm, elektroda 4 mm i 165 A, jednu za drugom i opet toga nije bilo. Na kraju nije ni bitno, bitno da je zavareno kako treba.

Naravno da moze da se zavari i co2 aparatom,samo kod elektrode moze da bira materijal koji dodaje a kod co2 aparata ne(znam da ima i zica za mig-mag za te stvari ali verujte stvarno nije jeftina i laka za nabavku).ovim hocu samo da obrazlozim moje misljenje
Tu si u pravu, ja sam komentarisao pisanje da je bolje obicnom elektrodom (6013) nego sa Co2.

Nisam strucnjak ali za poluge nije neka veca filozofija potrebna....moze elektrolucni - IMT-ove na primer su debele-izvadis koren i bolje od 6013 ne treba a ove tanje isto obori ivice i kupi ako nemas par inox 29\9 elektroda.

Nisam strucnjak ali za poluge nije neka veca filozofija potrebna....moze elektrolucni - IMT-ove na primer su debele-izvadis koren i bolje od 6013 ne treba a ove tanje isto obori ivice i kupi ako nemas par inox 29\9 elektroda.
Nije filozofija ali ocigledno da se na forumu prihvata misljenje samo par ljudi

Ako se predhodni post odnosio na mene, povela se polemika cime je bolje, ja nisam rekao da drugacije ne valja, nego sam rekao da je po mom misljenju tako bolje. Koliko se secam prica je krenula od poluge za MTZ a ne od poluge za IMT, a koje su toliko razlicite da ih ne moze ni uporedjivati.

Ako se predhodni post odnosio na mene, povela se polemika cime je bolje, ja nisam rekao da drugacije ne valja, nego sam rekao da je po mom misljenju tako bolje. Koliko se secam prica je krenula od poluge za MTZ a ne od poluge za IMT, a koje su toliko razlicite da ih ne moze ni uporedjivati.

Ne,ne odnosi se na tvoj post uopste...:) a u vezi komentara za imt-ove kod mene su varene obicnom rutilnom i dobro je...nez tacno debljinu mtz-ovih i zavarljivost i otud komentar za inox elektrodu i siguran si.Ono sto @Tomislav n kaze za namensku zicu mi isto ima smisla...ne znam cenu ali ja na primer nebih kupovao za samo to i posle da mi stoji.

IMT-ove poluge sam i ja onomad vario elektrodom 6013 i nemam na to primedbi, onda jos nisam imao CO2 tako da nisam imao mnogo izbora.

Pre par meseci zapazio sam jednu bakarnu cevku od grejanja sto mi stoji,presekao je na pola-spljeskao i stavio na jednu stranu mase...a na drugu ostavio da se `zarije`.Stede na te mase - stave 2 plehceta mala i ima mali dodir sa materjalom...

Stigla posta
409f733d9004440f3c81669f2848f2d8.jpg
0aea8caaa08a20983720c0f75614dc33.jpg
c8e4f13c90e17d59cc779c49b4e0e923.jpg
462dd7fad7923d7e75487fdcb8841fca.jpg

Kad smo vec kod zavarivanja,kod nas je ustaljen naziv CO2 (MIG MAG) zavarivanje,razlika je u transferu zice i vrsti gasa.Metal inert gas i metal activ gas.Do debljine zice od fi 1mm najcesce se koristi tansfer zice u ''kratkom spoju'' i zavaruju se tanji materijali do otp.5mm sa obicnim CO2 gasom,sa vecom debljinom zice(1.2mm i dalje) koristi se mesavina gasa najcesce i najjeftinije 82%CO2 i 18% Ar i transfer zice u ''spreju''.Tad bi bilo pozeljno(obavezno) ozbiljnija oprema,vodom hladjeni polikabl,posto su jace struje ili vece i onda se dobija bolja penetracija zice u rastopljeni materijal,prstanja su zanemarljiva a zavar je kao saliven.Ovo ne pisem napamet,dosta sam citao i pitao a najvise naucio od uvazenog clana Zorana.I. sa foruma''SAM SVOJ MAJSTOR''inace masinskog inzinjera koji se profesionalno bavi zavarivanjem.

Nazad
Vrh