Alati i radionice

Hidraulicna poluga moze biti da je celicni liv, sivi liv nikako ne moze biti jer on sam po sebi nema odgovarajuca mehanicka svojstva za tu namenu. Sam pojam "gus" se u masinstvu nigde ne koristi, i kao takav ga ne mozes nigde ni svrstati.

- - - - - - - - - -

Donesi slobodno.
A celicni liv,temper liv(daske pluga)...se vare co2 aparatom ili elektrodama namenjenim za to?samo pitam

MOžda ste primijetili na slikama gore, navojnu šipku za stegu koja drži komad koji se siječe sam sam napravio od vodovodne cijevi 1/2", narezao navoj mašinom koju sam ljetos nabavio, Collins električni rezač od 2kW i 6 komada Rigid glava od 1/2" do 2". Ljudi moji kako je tu mašinu teško držati dok reže navoj, ne smijem ni misliti kako je kad radi cijev od 2". Nisam nikad slikao da vam pokažem, isti ovakav je komplet, plaćen 1 euro na Ebay jer nije radio, ispostavilo se da je desna četkica zaglavila i nije dodirivala kolektor, popravka trajala 2 minuta.

s-l1000.jpg

Kajem se sto nisam lepo saslusao pre par godina kako na jednoj strugari u Homolju navaruju zube na cirkularu.Tj na koju temperaturu prvo zagreju a,da ne izgubi svojstva pa tek onda vare.Ne ide se za dzaba u skolu za to.

Kod takvih navarivanja je jako bitan hemijski sastav dodatog materijala. Visestruko legirane celike je najteze kvalitetno zavariti. Krti materijali se u principu inace ne koriste za dinamicna naprezanja mada ima izuzetaka, a postoji i situacija kad je varenje polomljenog dela neisplativo jer je kvalitetna reparacija takvih delova skuplja od novog rezervnog dela.

Slusam vasu raspravu o zavarivanju poluga, u firmi smo ih uvek varili cak i na teskim traktorima
Neke su otkivak (ruske, jd) a neke su kaljeni celik (dajc imt CLAAS, Cormick )
Vario sam od rusa, dajca, imt, i ide to vec godinama, jednom sam vario i gornju ruku od rusa i drzi godinama, obicno smo varili sa Co2, bio je jakoko 300a i zica 1,2mm sasvim (kadar) da lepo sve salije

Послато са Lenovo A2020a40 уз помоћ Тапатока

Ja otkivke obicno ugrijem dobro autogenim napravim fazu i zavarim, uvijek sa evb50, korjen idem sa 2,5mm a zavrsno 3,25 i uvijek drzalo ..

Hocu da ih skratim za 15 cm i zavarim,imam dva para ispravnih fabrickih koje koristim...

Mi smo to skracivali u firmi zbog nosenja AMAZONE sejalice 4m da mu bude bliza masina da lakse nosi sekli stare skracivali i varili, moras raditi otpustanje pa zavarivanje, ugrejes do usijanja stavis u pepeo da se polako ohladi onde zavarujes, bar smo mi tako radili u firmi, bio je jedan Stari majstor kovac zavarivac a mi smo ga slusali

Послато са Lenovo A2020a40 уз помоћ Тапатока

Ovde kod mene je to ko dobar dan da ljudi krate poluge i da vare jer traktori rade po sumama. Oboris lepo ivice i ispunis varom. Obicna elektroda, nista posebno. Ja sam vario polugu od ursusa i lepo se to vari i drzi i bez nekih kerefeka.

Znaš kako Aco, u šumi kad pukne poluga nije veliki rizik da ćeš uništiti neki skup priključak poput sijačice ili prskalice.

Jeste opasno jer su velike sile u pitanju kad se vitla recimo, ali tad ljudi uvijek očekuju da se nešto pokida i mnogo su oprezniji.

Poluge sasvim normalno mogu da se zavare sa "co2". Zasto bacati pare na skupe elektrode kad se sve može odraditi otpuštanjem ili u pepelu što kaže Lovac Luka ili u suv pesak.
Zavari se, prebrusi lepezom i ispolira i ne vidi se ispod farbe.

@eDGe
U sunce ti koja mrcina! Ovaj šuri u spreju ko od šale. Samo dobrog gasa i cepaj

Nazad
Vrh