Alati i radionice

Jedno pitanje ovde...imam polomljen nastavak poluge od belorusa,tj onaj kraci deo na koji se kaci masina...hteo bih da je skratim za 10tak cm i zavarim opet-cime najbolje zavariti i da li je i koliko pouzdan var,sobzirom da je velika sila u pitanju?

Danas mi bilo dosadno, sve poledilo pa ništa ne može da se radi niti gdje da se ide pa sam napravio postolje za veliku brusilicu. Malo je ružno jer je napravljeno bukvalno od otpadaka koje sam skupio kojekud po dvorištu i garaži, dakle "s' kolca i konopca". Ova brusilica je pokojna pa nisam mogao probam kako treba, motor joj nije u redu pa ću nabaviti drugu, tražim trofaznu ručnu brusilicu već neko vrijeme.

i7670w.jpg

24kw0v5.jpg

w1bmue.jpg

2afirrb.jpg

nd7j95.jpg

Od co2 aparata je var tvrd i krt,a npr UTP 65 je var BAŠ elastičan,a čvrst,20% može da se rastegne var,pa tek bi onda došlo do pucanja :ppozdrav:

Da li postoji uredjaj za paljenje masina(traktora,automobila) a da se prikljucuje na struju,napon 220V kao neki pretvarac da zamenjuje akumulator.Citam da se nesto slicno da napravit od nekog starog aparata za varenje ali nebih to radio nego nesto originalno da se kupi.Gledao sam na netu da ima za kupit prenosni buster ali mene zanima imal nesto slicno ali bez baterije koju nakon izvesnog vremena opet treba menjat,znaci da opet ne zavisi od napunjenosti baterije

Doneću ti jednom prilikom 2para poluga,da ti zavariš kuke,i da u garanciji napišeš da za svu nastalu štetu usled pucanja vara i pored vara,snosiš ti,i overiš potpis kod notara :ppozdrav:

Hidraulicna poluga moze biti da je celicni liv, sivi liv nikako ne moze biti jer on sam po sebi nema odgovarajuca mehanicka svojstva za tu namenu. Sam pojam "gus" se u masinstvu nigde ne koristi, i kao takav ga ne mozes nigde ni svrstati.

- - - - - - - - - -

Doneću ti jednom prilikom 2para poluga,da ti zavariš kuke,i da u garanciji napišeš da za svu nastalu štetu usled pucanja vara i pored vara,snosiš ti,i overiš potpis kod notara :ppozdrav:
Donesi slobodno.

To su i pravu, ili je čelični liv ili je otkovana. Lično prije mislim da je otkovak, oni imaju najbolje mehaničke osobine za takve namjene mada ni čelični liv uopšte nije loš mada je otkovak uvijek bolji i lakše se zavaruje. Sivi liv tj. ono što se obično zove "gus"¸(to je germanizam, "guss" na njemačkom znači liv, sivi liv je "grauguss", čelični liv je "stahlguss" itd), nikako ne može biti korišten za takve namjene, poluge i slično jer je jako, jako krt i ne trpi udarce, savijanje ili uvijanje dok se sa pritiskom nosi odlično

Meni je pre vise od 10godina na 542 pukla donja poteznica,burazer vukao jednoosovinku sa 5t zita i secnuo na resetku za vodu i pukne mu ko staklo onaj najdeblji deo. Odneli kod mog kuma i ga zavari sa CO2 (iskra var 210 ampera),traktor posle opet godinama vukao jednoosovinku i jednoredni berac i nikakvih problema nije bilo.

Nazad
Vrh