Alati i radionice

Problem polovnog brend alata je nikad neznaš na što ćeš da naletiš. Isto gledam u zadnje vrijeme su mu jako podigli cijenu. Ja nedavno gledao matabo WE 14-125 plus cijena polovne 50€ , nekako mi je to puno za polovan alat, jeste profi, ali realno bi bilo do 30, 35 €.

Imam suprotno iskustvo imao sam dve gajbe od jabuka PRC brusilica a cak I onih malih iskra ero black decker GALEB I ostalih produkata PRC
PO MENI SAMO PROFESIONAL
MAKITA
PLAVI BOSCH
FEIN
METABO
HILTI
E HITACHI nisam probao a mnogi ga hvale

Послато са Lenovo A2020a40 уз помоћ Тапатока

A gde je, sto se kvaliteta tice, stara Iskra, Flex, Milwaukee?

Ja sam skoro kupio einhel novu i malu i veliku brusilicu. Velika 80€ mala 25. Obje imaju po dvije godine garancije, dok su profi marke dva pa cak i tri puta skuplje. Ovako sam miran dvije godine zbog garancije ako crkne poslije kupim drugu. Prije njih sam imo bosch malu i dva puta je otiso rotor. Velika je makita, lezajevi napravili havariju istopili kucista.

Problem polovnog brend alata je nikad neznaš na što ćeš da naletiš. Isto gledam u zadnje vrijeme su mu jako podigli cijenu. Ja nedavno gledao matabo WE 14-125 plus cijena polovne 50€ , nekako mi je to puno za polovan alat, jeste profi, ali realno bi bilo do 30, 35 €.

Sve pare vredi i kida za sve novce. Pogledaj samo cenu nove

Tehnologija proizvodnje brusilica i bušilica je odavno osvojena i poznata je svim proizvođačima. Gotovo svaki proizvođač može da napravi kvalitetnu alatku (recimo brusilicu već kad o njima govorimo) ali je tu jedina pokretačka snaga profit. To je na prvom i poslednjem mestu.
Problem kod tih jeftinih marki je ušteda na mestima gde ne bi trebali da štede. Često su ta mesta namerno stavljena, da bi se ograničio radni vek. (recimo izbace ležaj na mestu gde treba da bude, ili je prekidač lošeg kvaliteta). I onda ljudi bace tu alatku jer se popravka ne isplati. To je logika potrošačkog društva. Koja je suprotna svakoj normalnoj, razumnoj logici. To najbolje ilustruje ova slika:

541800_282379245176208_179680302112770_654500_1798676815_n.jpg

Zato sam ja više za kvalitetnije marke alata ali ni one ne mogu da izbegnu logiku kapitalizma koju slede ''jeftiniji'' brendovi: Kupi, konzumiraj, baci i kupi novi.

Dobrodole, videću sutra (tj. danas) sa prijateljem koji ima tih Einhell brusilica, ako ima takvu u delovima da ti pošaljem rotor.

@nesko2563 Nisam gledao cijenu nove. , a da je jaka jeste i previše. !400 w za 125 ploče i previše. Malo me od kupnje me odvratilo što nema štitnika. Pozitivna joj je stvar št ima regulaciju okretaja od 7500 - 10 000 okretaja /minut . Nije daleko od mene nekih 50 km pa bi se moglo i otići i probati.

Al to nije brusilica da je kreses svako malo sitno da prebrusis neki var ili slicno. Ta moze da purnja umesto velike. Krojis, seces zapravo. Nije laka za ruku al ima meki start

Ma treba i mi za čiščenje većih površina od hrđe i brušenje. Ono za one zadatke kada ti je velika brusilica preteška, a sa malom ide sporo.

Na agregatu kineskom 2 kw Sa 4 t motorom. Dali Neko zna kakav je Izlaz na radilici u konus ili ravan

Ne stigoh danas da slikam starudiju, išao sam u nabavku drva, i zaboravih, ali se i vratih kasno, ako zaboravim i sutra, verujte mi na reč, da zaista imam tih "brendiranih" u delovima za izvoz i razočaran sam u taj "novopečeni" kvalitet...
SLAŽEM SE sa svima koji kažu da je NEKADA bio kvalitet, :ppozdrav: ali danas neeeee.....::lose::
Ova bogami mala me oduševila, naravno da nema snage ni obrtaja koliko bi trebalo, ali zaista obavi SVE poverene joj zadatke, od sečenja, brušenja, skidanja rđe i stare farbe čeličnom četkom, i ne posustaje...
Juče sam je upregao da čistim anlaser od naslaga raznih farbi, čeličnom četkom, i izgleda mi da ima čak i taj "famozni" mek(h)i start, stara to nije imala, i po meni, nisam ništa propustio...
Onu staru Einhell sam kupio kada mi je naprasno crkla Black&Decker, od 700W, pa rekoh bilo koju samo da završim posao, samo što sam rasturio špediter i u delovima ga uvukao u dvorište, jer sam ga rasturao na ulici, lakše mi posle počistiti smeće, i upravo tada crče, pa sam za par dana, kada sam išao za Rumu, NAMERNO, kupio tu Einhell od 500W za probu, i SAMO nek završi započeto rasturanje, a ona odradila i još više i zaista me iznenadila...
E, zbog (radi) toga sam rešio da NE KUPUJEM više "izvikane marke", jer (više) zaista ne opravdavaju uloženo-dobijeno, i za taj (toliki) novac, da vrate kroz pouzdanost i dugotrajnost u radu...
Naravno, i kod mene u ovome mome (malenom) selu, pa ima ljudi koji kupuju samo "firmirano i brendirano", jedino mi je krivo što ranije nisam napustio taj "klub" i probao nešto drugo...
Posle kupovine brusilice 2010. kupim i aparat za varenje Einhell, da zameni čuvenog Rada Končara, koga sam nasledio od rahmetli babe, i već triput ga vraćao iz mrtvih viklovanjem...
Eno ga, aparat za varenje tipa Einhell i dalje vari, i meni i uslužno, šta kome zatreba, nijednom se nije pregrejao, čak ni na letošnjim vrućinama, a radilo se po čitavo popodne, samo sam menjao strujni, napojni kabal, to im je izgleda na svim uređajima VELIKI MUINUS, dakle, da prvo crkne ili prekidač ili kabal...
Naravno, mišljenja su podeljena (i ovde, kao i drugde), ali ako ne probate ove "low cost" el. alate, nećete znati šta ste propustili...
Pa nek traje i 5 godina, za te pare, PO MENI, vredi...

Poslednja izmena:
Ne stigoh danas da slikam starudiju, išao sam u nabavku drva, i zaboravih, ali se i vratih kasno, ako zaboravim i sutra, verujte mi na reč, da zaista imam tih "brendiranih" u delovima za izvoz i razočaran sam u taj "novopečeni" kvalitet...
Pogledaj u starudiju da li imaš ovakvu bošovu ?Nedostaje mi zadnji deo .

Ja imam nozeve od balirke. I nikako da se nakanem da napravim secku za mesu. Samo sto sam ja mislio kad napravim sve da odnesem nozeve na cinkovanje da ne rdjaju.

@North ARMY
Multipraktik...:cao:

Ne znam koliko je to dobro rešenje. Drugar je cinkovao i sad mu se ljušte površine izmedju noževa.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh