Alati i radionice

Nebih rekao, Lincoln Invertec 160 ima odličnu intermitenciju od 100% na 130A, na maks. snazi od 160A sigurno ima preko 60-70% a i to je dovoljno za dosta zavarivanja.

http://www.lincolnelectric.com/en-us/equipment/Pages/product.aspx?product=k1845-1(lincolnelectric)

Treba doduše imati na umu da serija Invertec nije "original" Lincoln, prave se u Italiji kod firme Selco koja je u vlasništu Lincoln-a. Elektrode od 5mm nisu za aparat od 160A, može on to da istopi ali ne treba siliti aparat da radi na 100% amperaži.

Dosta sigurna računica je da uzimate otprilike 40A po 1mm prečnika elektrode - to je mjera koju sam čuo od iskusnih zavarivača i koja obezbjedjuje sigurnu penetraciju i omogućava rad u svim pozicijama, kod zavarivanja "nizbrdo" treba ipak malo više gasa, Mityo je tu potpuno u pravu. Naravno, ima tu i razlika u zavisnosti od vrste elektrode. Elektrode sa tankom oblogom kao što su kod nas često korištene Jesenica Jadran S i slične vole nešto manju amperažu, elektrode sa debelom oblogom kao što je npr. Zagreb EZ-11F traže jaču amperažu jer proizvode mnogo troske koju treba održati na površini vara a na maloj amperaži to ne ide a i sama obloga troši dosta energije na topljenje.

fedfbdae06c2b7123533ccd72985dcf3.jpg

c89c2983f61a3c7f4bae08fe88d5015a.jpg

fc3646e46c0d253b18cb7a93ffebf9ab.jpg

Evo ovo moje kinesko sranje radilo nesto jutros... otkinuo osovinu na plugu i ja sam vario. Vareno je sa 3.25mm na 220ampera, laznih ili pravih nije mi bitno.

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Jel moze nekako da se odredi amperaza aparata ?
Ja imam pravljeni star sigurno 30 godina, ne znamo amperazu, a tezak je toliko da dvojica moraju da ga nose.

Послато са GT-S5570 користећи Тапаток 2

Zombi, u pravu si da ima dobru intermitencu i veruj mi da svakodnevno vari sa 5 mm. Jednostavno je sluzbeni i nikoga nije briga da li je ta elektroda mnogo za njega. Tesko je nekome ko ima iskustva sa losim aparatima dokazati da moze da istopi vise od 2 elektrode bez hladjenja pa to necu ni da pokusavam.

Alene, tebi svaka cast. Lepo i realno kazes kako stvari stoje i u potpunosti te razumem. Medjutim mislim da je cela rasprava krenula jer neko predstavlja ove kineske aparate kao rusku svemirsku tehnologiju za profi upotrebu, a sve to po mizernoj ceni. A i rus je on kao sto sam ja Putin.:ppozdrav: Bez ljutnje.

Ma sta je da je. Trziste je preplavljeno tim kineskim inverterima. A sva elktronika i u njima i u vrhunskim aparatima je bas iz Kine ili sa Tajvana. Sad ko je kako upakuje tako i cena zavisi. U to da ima 300-400A cisto sumljam jer sam gledao neki Kempi da 500A vari i zicu i elektrodu. Inverter a tezak ko zemlja. bazicnu 3.25 lije ma zvizdi.

Pricao sam za onaj rotacioni sto sam hteo da kupim. Ispostavilo se da je u pitanju trafo aparat od 270A. Onako okugla kutiaj gore tockic za stelovanje amperaze. Ja pomislio rotacioni kad ono nije. Nema neke velike namotaje ali ima nekakve elektrolite ili nesto slicno tome. Radi i na monofaznu i na trofaznu struju. Jos nije isproban ali odnecu ga jednom majstoru na probu. Nije ni placen puno taako da ga mogu uvek prodati za toliko para.

Ja imam pravljeni star sigurno 30 godina, ne znamo amperazu, a tezak je toliko da dvojica moraju da ga nose.

Može, trebaju ti takozvana kliješta za mjerenje amperaže, svaki ozbiljan električar bi trebao to da ima, nije uopšte ni skupo da se kupi.

http://www.ebay.com/itm/LCD-Digital...306568?hash=item2eec8f3fc8:g:~bkAAOSwoBtW1q-E

Ne treba da racunam pise na ambalazi... Ako nemas odgovarajuci ulazni napon i odgovarajucu jacinu struje nemoj ni da ocekujes na izlazu toliko.... A ja sam sa aparatom nazivne snage 300A vario i napisao sam lepo kako stoji stvar. Ko mi ne veruje nek dodje da proba!

- - - - - - - - - -

Na 250A sa 4 elektrodom sam sekao U profil 80x40 a on ima zid debljine 4 i 7mm. A sa 2.5 elektrodom variti profilne cevi na 220A je prica za sebe. Toliko samo da dodam da sa obicnim transformatorskim aparatom nisam mogao nikad ovako brzo i kvalitetno da izvodim vertikalne varove od gore na dole!

Zavirim po nekad u ovu temu da vidim sta se pise, od svih bisera koje sam procitao ovaj je definitivno najaci :osmeh: slatko si me nasmejao :ppozdrav:

Vertikalni varovi u pravilu se izvode odozdo na gore, obrnuti smjer je vrlo nezgodan sa običnim elektrodama, tu obično ide celulozna jer ima jako žilavu i ljepljivu trosku. Takodje, pri radu sa običnim elektrodama ide se sa nešto jačom strujom i većim uglom elektrode kako bi se istopljeni metal "duvao" nagore a i lagano vodjenje vrha elektrode lijevo-desno par milimetara može da pomogne. Zanimljivo je da je izvodjenje takvih varova nešto lakše na DC nego na AC. Stoga je raditi tako lakše sa inverterom - oni su većinom DC sem onih boljih (i mnogo skupljih) koji mogu da rade i na AC zbog zavarivanja aluminijuma. Radi se o tome da je tok istosmjerne struje (DC) stabilan i neprekidan i ide samo u jednom smjeru. Kod mašina koje zavaruju na AC stuja stalno mijenja smjer tako da je i prenos istopljenog metala nešto nestabilniji.

Pored drugih oznaka na kutijama elektroda, veoma je važno paziti i na oznaku za koji pol je namijenjena, (+) ili (-) ili za AC aparate (~).Na nekim elektrodama može se naići na oznaku DCEP (DC electrode positive) ili DCEN (DC electrode negative). Neke elektrode jednostavno neće raditi na drugom polaritetu od onog za koji su namijenjene.

Elektrode koje ja posedujem za varenje aluminijuma zahtevaju DC-. Vertikalan var kad naucis da izvedes odozgo na dole da bude ispravan, nikad ga vise neces praviti na gore. A izvodljivo je i sa obicnom elektrodom... mada eto ima ko se na to smeje...

- - - - - - - - - -

Tesko ce to meriti struju na invertoru, moze na trafou ali na invertoru ne. Ako ne gresim invertor daje jednosmeran napon napolje, nema polja nema ni merenja.

Verovatno bi moglo izmeriti ovako necim:
https://www.kupindo.com/Voltmetri-ampermetri-i-termometri/32861849_%E2%99%A6-Ampermetar-DC-300A-sa-shentom-%E2%99%A6

To bi moglo, ne mogu da otvorim al vidim da se spominje shant, tako da sa tim moze.
Ugrubo, moglo bi obuhvanim da se izmeri ulazna struja, a da se izmeri i izlazni napon pa malo matematike i eto izlazne struje

U opisu stoji i ovo: "Napon napajanja mora da bude galvanski odvojen od struje koja se meri." Sta to tacno znaci?

Konkretno ovaj ampermetar bih zeleo da ugradim u CO2 aparat, koji ima svoj transformator za pogon motora za zicu i za kontaktor pa da li mogu sa njega da skinem napajanje za ampermetar?

treba ti 8 do 12 v ispitaj koliko je napajanje motora ili kontaktora u sta sumljam ali ventilator ti je 99% 12v

Tesko ce to meriti struju na invertoru, moze na trafou ali na invertoru ne. Ako ne gresim invertor daje jednosmeran napon napolje, nema polja nema ni merenja.

Pitanje se ticalo pravljenog aparata, znači trafoa, teško da su prije 30 godina u domaćoj radinosti napravili inverter. Pitao je za trafo i dao sam mu odgovor za trafo, gdje sam spomenuo inverter i ova kliješta?

Elektrode koje ja posedujem za varenje aluminijuma zahtevaju DC-. Vertikalan var kad naucis da izvedes odozgo na dole da bude ispravan, nikad ga vise neces praviti na gore. A izvodljivo je i sa obicnom elektrodom... mada eto ima ko se na to smeje...

- - - - - - - - - -

Verovatno bi moglo izmeriti ovako necim:
https://www.kupindo.com/Voltmetri-ampermetri-i-termometri/32861849_♦-Ampermetar-DC-300A-sa-shentom-♦

Nikad ne mozes da "naucis" varenje vertikale ODOZGO NA DOLE, zato sto je to nepravilno, tako se ne radi i nema tu sta da se nauci, takav var nikad ne bi prosao snimanje!
U firmi kad bi te kontrolor video da tako varis vertikalu udaljio bi te od zavarivanja!

Da se razumemo ti kod sebe kuci mozes da varis kako ti je volja, ali ne moj da nas ubedjujes da se tako radi, kad se tako ne radi... Kad budes stvarno naucio da varis vertikalu, bice ti smesno sto si je spustao.

:ppozdrav:

Nazad
Vrh