Alati i radionice

Imam jednu dizalicu 8t,vidim da se ranije o tome pisalo ovde pa bih hteo da je sredim malo sad ne mogu da ubacim slike pokusacu sutra.Sledece je u pitanju stojala je dugo i nije koriscena koliko sam primetio nema ni gram ulja.Planiram sutra da kupim Hidrol pa da dolijem i kvar ako tako mogu da ga nazovem nece da dize i kad je pumpam onako gore dole ne osecam nista samo onako u prazno i vrlo lako.Da li da dolijem ulje i probam ili je ipak bolje da se rasturi komplet pa da se vidi sta je to u pitanju.

Imam jednu dizalicu 8t,vidim da se ranije o tome pisalo ovde pa bih hteo da je sredim malo sad ne mogu da ubacim slike pokusacu sutra.Sledece je u pitanju stojala je dugo i nije koriscena koliko sam primetio nema ni gram ulja.Planiram sutra da kupim Hidrol pa da dolijem i kvar ako tako mogu da ga nazovem nece da dize i kad je pumpam onako gore dole ne osecam nista samo onako u prazno i vrlo lako.Da li da dolijem ulje i probam ili je ipak bolje da se rasturi komplet pa da se vidi sta je to u pitanju.

Ako znaš princip rada onda je možeš rastaviti i očistiti od hrđe koje sigurno ima ako je dugo stajala bez ulja. Pogledati dali ima sve kuglice koje vrše funkciju nepovratnih ventila. Ako nisi imao priliku da je otvaraš onda je bolje da naliješ ulje pa probaš. Možda te pozitivno iznenadi a i manje je posla. Uspi bilo koje motorno ulje i ako je ispravna treba da radi. Ako je gušće ulje može ,na hladnom vremenu, da sporije diže i teže je vratiti klip kad digne.

IMG_20161103_174031_zpsyuj0tdo5.jpg

Sajlica
IMG_20161103_173341_zpswh0upy3g.jpg

Klešta.

Frkani poslusacu tvoj savet .Ulje dolivam verovatno pozadi ima gumica koja se vadi.Ako se ne snadjem onda cu odneti kod nekog majstora da je sredi :sta:

Da. Na taj gumeni čep dolivaš ulje. Nema tu ništa komplikovano pa ako imaš volje i vremena središ je i sam. Teža je varijanta ako je neko već rastavio pa pogubio djelove.

Od nedavno je kolekcija dopunjena sa još jednim izuzetnim primerkom .

Šteta ,neko ga je ispustio pa je ručica oštećena.

Ovaj "dodatak" sam obrusio i ofarbao.Mehanizam mu je odličan i tačan.
Probao sam da li može ovako da se utvrdi tačnost momenta.Ovo je sklepano na brzinu .

Kroz dve matice promera 22 mm, koje su u mengelu sam provukao jedan šraf od 20 mm.Na kraju šrafa sam zavario šipku od 1 m..Na stolicu sam stavio vagu iz kupatila .Tada sam ključ podešavao na odredjenu klažu i probao.Recimo 100 kn na ključu ,pre okidanja na vagi pokaže 10 kg.Bilo bi dobro da je vaga preciznija .

Uf u jednoj firmi sam video isti takav hazet moment ključ ali potpuno urnisan. Kažu majstori da nema šta mu nisu radili. Sada im služi kao obična račna pošto donjeg dela sa ručicom za štelovanje skoro i da nema.
Ekstra alat

Elem.
U procesu sam nabavke nekih toreksa jer nemam apsolutno nijedan komad a u par navrata mi je trebalo. Ne volim da pozajmljujem.
Imam dilemu da li da uzmem wiha torekse u izvedbi sa t ručkom pa da mi se slažu sa imbusima koje imam od istog proizvođača ili da više gledam da uzmem neke nasadne pa da ih koristim sa svojom račnom? Izvedba slična šrafcigerima mi je nekako slaba i ograničenog domena.
Odvrtao bih od doboša na kolima pa sve do običnih šrafova na kojekakvim sitnim uređajima.
Neko neki savet?

Imao sam nameru da kupim neki invertor i juče mi čovek donese na probu ovaj CO2,trofazni, 250A, sa bocom za gas i više od pola kotura žice 0,8..............kabel od mase i kabel za varenje kao novi, 4 metra dužine..... aparat je generalno kao nov ali je polovan......uvoz.......

Ceni ga 600e, a ja mu nudim 500. Pitanje za poznavaoce ovakvih aparata: dali vredi ovaj aparat sa tom opremom 500e ???

Inače nije neka poznata marka..... tamo mu je cena od 1100 da 1300e

Evo ga ovde: https://www.schweiss-shop.de/schweisskraft/easy-mag-250-4/749SKT0011

Nije ,to je samo proba .Kada budem hteo nešo ozbiljmije da redim ,moram je baždariti :osmeh:Interesovalo me je da li može na ovaj način da se ustanovi tačnost ključa.

3/4 cola ,malo je oštećena ali je ispravna.Duže vreme sam tražio veliku čegrtaljku ,kvalitetnu ali bez uspeha.Ova je bila kod preprodavca alata nekoliko vašara ,nije davala znake života pošto je bila zarđana.Sada je u funkciji .

@Kiraj,a jel vaga prvo bila na bazdarenju......?:osmeh:
Vagu nisam baždario ali sam skratio polugu koja deluje na vagu .Šraf je sada u ležajevima ,poluga koja deluje na vagu je 20 cm .Ne vdi se najbolje ali prvo sam ključ podesio na 12 kg ili 117-118 kN a drugo podešvanje je na 10 kg.

Nazad
Vrh