Alati i radionice

Kazu pravi varioci da kada se sljaka sama odlepljuje da je to vrh var!Tako da i ovaj Bubu-ov var spada u vrhunske!Inace jesenica elektrode su toliko lose da je to bruka za ono sto su nekada bile gore prste od decijih prskalica dok ove oerlikon milina slusati kada varis kako lepo siste i liju!

Dovoljno je i ugaoni... Vertikalni se u praksi ukoliko je moguće izbegavaju...

Lepo pise da je moj var iz hobija :D

Ja gledam da izbegavam sve varove sem horizontalnih :) Mada mi nekad ispadne lepo i vertikalni kad ubodem amperazu i brzinu pomeranja elektrode. Sad ce godina kako imam tu kutiju elektroda, mozda je polovina kutije potrosena..

Dobre su elektrode,jos da imam i neki dobar Swajs ...
25082015595.jpg
[/URL] photo sharing sites[/IMG]

Stavljao sam već ovaj video ali da ponovim zbog elektroda. Ovdje sam za probu koristio Jesenice (crvena), rutilne, nisam imao bazičnih nažalost. Elektroda je 3.25 a struja je oko 140A (DC) i stabilna koliko je to uopšte moguće, znate već kakvu struju rotacioni aparati imaju. Vidi se da elektroda dosta prska a što se šljake tiče, sa malo jačom strujom se dobro odlijepi i sama od sebe. Ovdje sam morao da pomognem sa čekićem jer sam namjerno "razlivao" var, vidi se da je preširok a i struja ej prejaka ali to je bila samo proba. Zavarivao sam sa Oerlikon,Hyundai, Lincoln, Elvaco (27R i Rutilen), EZ i Jesenice. Lincoln i Oerlikon su mi do sada bile najbolje. Daleko najgora elektroda bila je Elvaco 27R, dimi toliko da udavi, ne vidiš ni gdje si ni šta radiš i strašno prska. Jesenica je nešto bolja, posebno ona plava, mislim da se zove Jadran S ili Jadran 1000, tako nešto.

ja sam uzeo Jasik aparat invertor leposve ali za vertikalne varove treba sve da je ok i amperaza ,elektroda pa ruka . Ja u zadnje vreme od kad imam invertor za nesto ozbiljnije koristim koristim evb50 bazu 2,5mm samo tesko pali i uzimao sam rutlen 1000 2,5 kisela cini mi se da lepse vari horizontalno ima tanju oblogu i lako se pali .
E sad ceka prijatelja da mi donese elektrode sa celuloznom oblogom videcu kako one rade horizontalu kaze da ih korisete za neke cevovode i da lepo radi ali dok se neproba ne znam

Celulozne elektrode mogu da se koriste u svim položajima zavarivanja, troska je jako žilava kada se istopi i ne da istopljenom metalu da kapa. Zbog toga se koriste za zavarivanje cjevovoda najviše ali su jako osjetljive na vlagu.

Lepo pise da je moj var iz hobija :D

Ja gledam da izbegavam sve varove sem horizontalnih :) Mada mi nekad ispadne lepo i vertikalni kad ubodem amperazu i brzinu pomeranja elektrode. Sad ce godina kako imam tu kutiju elektroda, mozda je polovina kutije potrosena..
Za tu potrošnju, dobar ti je rad! Uvek treba težiti komad okrenuti prema varu, umesto variti u poziciji. Naravno ima kad to nije izvodljivo...

Pitanje za varioce
36f73a416be1af38a78d86e485f735a5.jpg

Kada sam vario ovo grifovano pletivo na ram kapije povuklo mi kapiju koja sad ima blag oblik banane. Posto imam u planu da pravim jos jednu kapiju pitam kako da varim a da mi ne povuce celu kapiju?

Послато са LG-H815 уз помоћ Тапатока

Gde cu po novoj kapiji cekicem :D
Ima sigurno neki stos kako da se vari :)

Gde cu po novoj kapiji cekicem :D
Ima sigurno neki stos kako da se vari :)

Uzmes i varis sa kontra strane, na svakih 5 cm stavi var od 1-2 cm,(krenes od sredine,pa nmalo na jednu,malo na drugu stranu) i ispravice se, vidi se tek kada se malko ohladi,posle lepo obrusis var.

Počneš od sredine pa polako jednu pa drugu stranu. Ne dozvoljavaš da se mnogo ugreje materijal.
Inače, celulozne su za bacanje ako se načne kutija a ne potroše se odjednom.
Najgore elektrode sa kojima sam vario su grčka kopija oerlikon i naravno neko ne znam ni čije čudo zvano "lampone".

Hvala na savetima,probacu onda to kad budem vario drugu :)

Pitanje za varioce
36f73a416be1af38a78d86e485f735a5.jpg

Kada sam vario ovo grifovano pletivo na ram kapije povuklo mi kapiju koja sad ima blag oblik banane. Posto imam u planu da pravim jos jednu kapiju pitam kako da varim a da mi ne povuce celu kapiju?

Na sredinu, a još bolje na dva mjesta, Ubaci komad cijevi na tačnu mjeru i uhvati malo varom da neispada. Kad završiš varenje mreže, te pomočne cijevi izvadiš.

Nazad
Vrh