Alati i radionice

Zanimljivo je to zakretanje četki da ima u obadva smera vrtenja istu snagu.To prvi put vidim na takvoj bušilici.Da bi ti dugo radila bez kvara.

• Like
Reagovanja: 740
ko moze neko sa iskustvom da mi kaze sta da kupim.Planiram uzeti busilicu,i malo gledajuci nadjem par komada koji mi odgovaraju po cijeni.E sad me zanima,meni treba nesto po kuci,amaterski rad,najvise u drvetu,spajanje letvi,greda.
Vidim da postoje busilice/odvijaci,cekic/busilice.
E sad npr ova :

1.Makita bušilica-odvijač 6413,da li je ona najvise za srafanje?Vidim ima rad u metalu do 10mm,a u drvetu do 25mm.Jel to znaci da komotno moze se busit drvo i metal.I jel se sa njom mogu odvrtati i zavrtati sarafi bez problema.

2.ELEKTRIČNA BUŠILICA MT607 MAKTEC BY MAKITA,ovo je klasa nize od Makite,sve iste specifikacije.

3.Einhell Expert udarna bušilica TE-ID 500 E,kakva je ova? moze li se sa njom srafati bez problema,ili je ona namjenjea za busenje,a ne kao odvijac?

4.Einhell Expert udarna bušilica TE-ID 750/1 E slican model samo valjda jaci.

5.Einhell Expert čekić bušilica RT-RH 20/1,e sad me buni jel u ovoj dodje 3/1 (cekic busenje,busenje,stemanje).

Nadam se da ce neko ko ima iskustva pomoci.Razumite,da se polako kucim,pa nisam bas toliko upucen.

Stari zeleni originalni bosh jeste amaterski alat ali sluzi jako dugo. Imam jos uvek prvu brusilicu od 550w koja je izbrusila i isekla na tone gvozdja. Pozajmim jednom drugaru i on je isatari sekuci crep. Od prasine crepa sve je izbruseno unutra nje i otkinut namotaj statora koji se nemoze okrpiti. Brusilice radjene u turskoj i madjarskoj i kini kao zeleni ili plavi bosh je vrlo losijeg kvaliteta.A bas taj crveno sivi enhel kod mene se uopste nije dobro pokazao.Uzeo sam komplet jednom brusilica, busilica i slajferica i jedino busilica jos uvek radi a svasta je prezivela za 10 god . Ove druge dve su otkazale ni posle pola godine i to buknule odjednom bez opterecivanja uopste sto je vrlo cudno za alat od 1000w. Cak zuti prvi enhel koji sam imao se mnogo bolje pokazao. Tako da tu nema pravila uopste sta se kod koga desava. Jedina koja mi se brusilica pokazala je neka pijacarska austijska koja je kod mene vec 15 god. Sve najgore sto je bilo za rad je ona radila i jos uvek radi ali samo lezajeve, zupcanike i cetkice takoreci jede za dorucak

Ne znam sta da kazem u vezi einhella... Sivo-plavi "limited edition" je poseban krs... imam aku busilicu 18V s dvije baterije i dvije baterije u zavrtanju malih sarafa u drvo ne duraju ni sat vremena... Imam i sivo-plavu obicnu busilicu i na njoj sam otkinuo kabal i od silnog busenja s cekicem (tregeri, postavljanje prozora po kuci) se pojela piksa osovine pa se cjeli borfuter klima kao vrag. Nova piksa i posluzit ce za sitne radove dok ne izgori ;) Sve u svemu slab alat, katastrofa.

Crveno-sivi mi se pokazao kao dobar (najbolji medju einhell robom) a zutih sam spalio da ne znam ni sam koliko sto brusilica, sto busilica.

Za cjenu koliko kostaju, zadovoljan sam, pogotovo u rezanju crijepa i plocica, radije uzmem alat za 15€ koji ce izdurati dva dana u rezanju crijepa nego da unistim kvalitetniji i skuplji alat.

Ja zato imam fleksu makiti u bušilicu i nema lomi boreve a fleksa samo radi.
Al sad i oni počeli da petljaju na nekima piše made in china milina.

Uzeo sam ja danas. Biće isproban za vikend, nakon što budemo završili sa oranjem pa ću napisati utiske.

Danas sam konačno isprobao perač. Da je nešto posebno: baš i nije.
Lepo skida lišajeve i mahovinu sa kedera, skida (relativno sveže) mrlje od nafte i prašine, i skoro nanešenu zemlju sa metalnih delova... Ali već kod skidanja blata sa guma počinje da se bori. Višegodišnje naslage ulja i zemlje skida samo kada se mlaz približi na 5mm od površine i nako što se tako drži 10-20 sekundi (ne gine vam da se isprskate tokom procesa). A negde neće ni tako. Da napomenem još samo da nisam hteo da prethodno te mrlje premažem naftom zato što mi se žurilo. Možda bi tako imalo više efekta, mada sumnjam.

Sve u svemu: aparat je namenjen samo za to da bi se vozilo "plaknulo" nakon upotrebe. I kad kažem vozilo - mislim na auto. Za traktor ipak treba nešto jače.

Danas sam uzeo ovaj kompresor. Carl Kaeser 150 l rezervoar, daje 175 l u minuti, moze do 15 bari.
2q83vvo.jpg
25j8lz9.jpg
mvs37o.jpg
vh9ets.jpg
. Dali neko ima ovakav kompresor?

pitam zato sto sam ja moj prodao prekoji dan isto do 15 bari boca 120 litara sa komplet crevom od 15 m i tri spriova pistolja za 200 e
16mpoz.jpg

juab79.jpg

v8jgw.jpg

2nl4ls7.jpg

Danas sam uzeo ovaj kompresor. Carl Kaeser 150 l rezervoar, daje 175 l u minuti, moze do 15 bari.. Dali neko ima ovakav kompresor?

Nemam ali bih voleo da imam:haha:. Dobro bi mi doslo za duvanje kamonskih guma i jos 300 cuda.
Taj ce se naraditi jos dosta. Po slikama bi rekao da je dosta dobro ocuvan. A i cenaje lepa:osmeh:.
----------------------------------
Reggacci, je li ovakav kompresor kao tvoj i na nekim FAP kamionima (mislim da sam ih vidjao na 1620)? Koliki je precnik klipa?

To ti je za kucnu upotrebu sasvim OK.Mozes nesto amaterski i farbati,doduvati auto gume,bazen i slicno.Nije bas za traktorsku gumu.:osmeh:
pa da nije bas za traktorsku gumu, ne bih se slozio sa tobom. boca na traktoru je 20 litara a naduva svaku gumu. tacnije boca nije bitna sto se tice samog duvanja vec pritisak koji kompresor moze da ostvari. boca je da brze naduvas, iskoristis vec uskladisten zrak dok kompresor dopunjava sistem i slicno. a svaki kompresor moze naduvat svaku gumu, sad za koliko vremena i koliko bari to je do samog kompresora.

Nije stvar u tome,nego ti mali kineski kompresori su plastikaneri,i nije preporučljivo da rade u cugu više od 10min,pa pauza od pola sata da se ohladi

ja sam sa onim malim kompresoricem na upaljac, dobro nije bas mali mozda 3-4kg, ali je naduvo 539kinu gumu za manje od 20ak min. tako da taj od 25 litara moze naduvat jednu gumu bez pauze, ako je ispravan.

Imao sam davno kineza sa austrijskom nalepnicom Güde,malo bolja varijanta,100l,2klipa,45min bez prekida,pa se istopio sav,u servisu su rekli,pa vi gospodine neznate,to je hobi alat,15min radi,pola sata ladi
E sad imam koji može 24h da radi

ja sam sa onim malim kompresoricem na upaljac, dobro nije bas mali mozda 3-4kg, ali je naduvo 539kinu gumu za manje od 20ak min. tako da taj od 25 litara moze naduvat jednu gumu bez pauze, ako je ispravan.

To ti nije isto , onaj mali na upaljac dok je pumpo traktorsku gumu imao opterecenje i to na kraju od 1,2 ili 1,5 bar na koliko si pumpao. Ovaj sa bocom puni bocu do 8 bara i onda tlacna sklopka iskljucuje. Razlika izmedju 2 bara i 8 bara je malo veca a to se vidi i u radu kompresora. Inace ti kineski ne vrijede ni koliko kartonska kutija u koju su upakovani.

Nazad
Vrh