Alati i radionice

Da li je neko skoro kupovao električne dizalice (vrabac)? Kakvog su kvaliteta one što se vrte po kupujemprodajem?

Dragane, koliko takav odvijac polovan kosta gore u Svicarskoj? Kod nas polovnih baterijskih ima samo naj gore moguce kvalitete i cjena je preko 100€. Sa kablom ih ima za 100€novih al isto sumnjiva kvaliteta pa se nesto jos prebrajam sta da kupim...

Dragane, koliko takav odvijac polovan kosta gore u Svicarskoj? Kod nas polovnih baterijskih ima samo naj gore moguce kvalitete i cjena je preko 100€. Sa kablom ih ima za 100€novih al isto sumnjiva kvaliteta pa se nesto jos prebrajam sta da kupim...
Mislim da je kolega Ichbinmilan kupio nekakav Metaboodvijac prosle ili pocetkom ove godine, ali mu cena nije bila mala.
Ja sam nabavio pneumatski pistolj i hocu da uradim da mi bude kompatibilan sa kamionom. Potrebno mi je crevo i brze spojnice. Znaci samo kljucem otpustim sraf na tocku, a posle pneumatskim odvnem za cas posla. Zamorno je i sporo rucno odvtati i zavrtati onolike srafove:osmeh:.

Pa pisalo se nedavno o "ruskom kljucu" za upotrebu u kamionu... Ne razumijem se ali mislim da kamion nema neki velik protok zraka da pogoni pneumatski pistolj da odvrces tockove?

kamion ima dovoljan protok zraka. ja mislim da mu boce zajedno nisu ispod 200 litara kapaciteta, a rislag je na 7-8 bara. tako da pomenuti alat moze komotno da radi. garantujem. ni mnogi vulkanizeri nemaju hi tek kompresore sa 500 i vise litara i 100% ispravnim kompresionim glavama. sve je to razlaufano i poluispravno i opet radi.
ruski kljuc samo daje snagu a uzima brzinu. prosto jednostavno.
a matice na teretnim vozilima se biljeze. to je sitni navoj. i svaki brezon ima svoju maticu. znaci kad odvrces tocak, jedan brezon zabiljezis i ides u lijevu ili desnu stranu sasvim je svejedno i tako redas matice po redoslijedu i kasnije rukom zavrnes do same felge i obicnim kljucom i cjevkom od jedno 2 metra dotegnes. i greske nema. a kad se matice mijesaju prilikom skoro svake demontaze onda od pocetka moras navrtat kljucom a ono skripi li skripi jer sansa je mala da maticu potrefis gdje bila.
ovo pricam iz licnog iskustva jer sam bezbroj autobuskih-kaminoskih tockova namontiro sa ocem. sto sitniji navoj sve vise paznje. jedan udarac po istom je dovoljan da matica nece krene kako treba.
PS(ugasen bi mozda odvrno 4-5 matica ali ne vise. tako da ako kamion radi, problema nema)

Matice uvek redjamo po redu. Svaka ima svoje mesto na brezonu. Neki vulkanizeri nemaju takvu praksu, pa neretko krenu krivo da zavrcu maticu i uniste brezon.
Meni je bitno da sa cevastim ili Ruskim kljucem otpustim a sa kompresorskim pistoljem odvrnem do kraja i posle pritegnem koliko moze. Zatezanje srafova naravno kljuc i cevka:osmeh:. Nije mi tesko da kamion ostavim na leru da druka vazduh dok odvrcem srafove. Samo povucem rucnu. Jedino sto moze da bude problem su vibracije dok motor radi i dok je jedna strana na dizalici u vazduhu.

Masinu sam kupio na kupujem-prodajem. Platio sam je 260e na nevidjeno sa punjacem i dve baterije. U Svajcarsku nemogu da nadjem polovnu a nova je 800e dok je Hilti 1100e. Tacnije narucio sam i jednu Hilti sa prikljuckom 3/4 .

Ako se neko razume oko brusilica trebao bi mi savet, posle minuta rada bez opterecenja prenos se ugreje da se jedva ruka moze drzati na njemu koliko je vruc.
Otvarao sam prenos cistio stavio novu mast opet isto,ako je u pitanju sitan kvar da probam da je sredim.Sto se tice struje sve je ispravno
Nije neka ekstra marka (Eltos 850W,10000 o\min, made in Bulgaria) ali me lepo sluzi.

Da nije previše masti unutar, ali opet vjerujem pošto si stavljao novu mast da nisi pretjeravao. A može biti da je ležaj loš pa se on grije.U kakavom je stanju konusno tanjirasti par?

Da nije previše masti unutar, ali opet vjerujem pošto si stavljao novu mast da nisi pretjeravao. A može biti da je ležaj loš pa se on grije.U kakavom je stanju konusno tanjirasti par?
Zupcanici su bez ostecenja i ja sumnjam na lezaj samo ne znam kako da skinem tanjirasti zupcanik da zamenim lezaj verovatno mora na presu.
Pazio sam da ne stavim mnogo masti.

Ako se neko razume oko brusilica trebao bi mi savet, posle minuta rada bez opterecenja prenos se ugreje da se jedva ruka moze drzati na njemu koliko je vruc.
Otvarao sam prenos cistio stavio novu mast opet isto,ako je u pitanju sitan kvar da probam da je sredim.Sto se tice struje sve je ispravno
Nije neka ekstra marka (Eltos 850W,10000 o\min, made in Bulgaria) ali me lepo sluzi.

Mozda si kod rastavljanja pomjerio razmak izmedju zupcanika , odnosno previse si ih uzubio, moze biti uzrok i lezaj, tu idu lezaji za vece brzine. Provjeri da li postoji neki otpor kod okretanja , takodje da li su zupcanici u redu , da nisu previse istroseni.

Nazad
Vrh