Alati i radionice

Pogledao sam sada na brzinu. 1.212 u Woby Haus, 800 g.

Ne sećam se zašto nisam poručio tako nešto.

@Matić Onaj V6 mecka ,bese oznaka om 421 ,tako nesto ...pitacu bosiste od ponedeljka,zvacu ,pa da vidim sta kazu,po meni nema sanse da bi po sam motor smetalo malkice vise ks od fabrickih ,ovde sa 220ks na 240-250 max ,isti obrtaji do 2k.
@dusanboss Eh to sam i ja mislio xd ,imam istu kutiju masti ,obicna mast ,bar ja nisam primetio da je to nesto ''bistrije''.A to oko suvih glava brusilica,tj zupcanika,ni meni se ne svidja,dok se ta mast ugreje da zamaze te zupcanike,oni itekako rade na suvo jedno vreme.U 3 brusilice sam ja pravio tu mast uz dodatak malo ulja ,da bude kao med.Prva je Fein germany velika ,druga Parkside chajnezijum,treca Kress germany (smesan naziv).Fein je fabricki imala to kao ulje,mast ,kao med gustine,samo sam napravio istu gustinu nove masti u ubacio.Kod Parkside sam morao onaj lezaj do rotora da menjam jer je imao metalnu zastitu,a ona propusti malo te bistre masti i ode sve na motor,lezaj sa gumenom zastitom je resenje.A kress brusilica je vec imala takav lezaj ja mislim.Uglavnom sve tri brusilice rade bez greske i znam da je uvek sve unutra podmazano kako treba,jos od prve sekunde kad se koriste.Nema sanse,teorije nema,da ovo ne produzi vek trajanja glave brusilice.A da i moras staviti tanak film,ne sloj,film,silikona za dihtunge kad sklapas glavu izmedju 2 dela,da ne masti glavu spolja na spojevima tu,da bude cisto sve.Fein ima o ringer gumicu fabricki.

Gledao sam da u neke stare SDS baš Bosch bušilice ubacuju ulje u deo sa klipom.
Takođe tek sam sad naučio da sam SDS prihvat treba da se podmazuje. Verovatno je za tu namenu mast koju sam dobio uz crni Parkside SDS bušilica na baterije. Mast deluje ne kvalitetno i poprilično tečno.

Već smo pričali o tom ovde. Aj da pokrenem tu temu opet, Mislim na podmazivanje brusilica. Evo sad sam otvarao skore sve što imam, proveravao ležajeve. Menjao na jednoj. Naravno na svakoj je svaki zub apsolutno suv. Ja uopšte ne vidim funkciju masti u tom prenosu. Kad god bih otvorio neku, uvek ista priča.

Razmišljam da ubacim nešto ovako? Jel koristi neko tu mast za neke druge namene ili da li je pokušavao sa tečnijim mazivima da podmaže brusilicu? Piše dole da je primena između ostalog za brusilice i bušilice. S obzirom da ima oznaku 0 trebalo bi da joj je viskozitet nešto ko med što bi po mom mišljenju bilo idealno za brusilicu.
Sta ne stavi recimo link za stihlovu mast vec ovo smece na bazi sapuna:)
Masti za podmazivanje prihvata alata su specijalne i tako se i prodaju takodje za podmazivanje elektropneumatskih alata.

Takodje skuplje masti za podmazivanje lezaja itd se kad uprljas ruke ne mogu oprati samo sapunom , treba prvo razredjivac pa onda sapun , voda ih ne skida za razliku od jeftinih koje skida voda.

Haha.. svaka čast za humorističan uvod @dusanboss
Fino si me nasmejao!

Čini mi se da u uputstvu za čekić bušilicu koju imam, kaže da uvek treba dodati malo masti na alat koji se koristi. I očistiti posle upotrebe.
I zbog podmazivanja i zbog toga što radi u prašini, kao što si rekao (mast zadržava deo te prašine, ili tako nešto).
Pa sam ja tako istraživao koju mast i došao do tipa koji sam spomenuo.
A toliko teško je bilo naći, da sam se bio baš zainatio.

Ok, ne radim ja sa nekom ogromnom mašinom, rušeći zgrade i puteve. Tako da bi bilo koja mast služila svrsi. Nego.. kao što rekoh - zainatio sam se da bude baš ono što se za to koristi.

A i kažu da druge masti hoće da se razliju pod opterećenjem i udarcima, pa gube svoje svojstvo. Itd. Itd.

Čime si čisto potenciometar?
Ja bih koristio običan alkohol i osušio posle.

A brusilica je fino ispala.
+1 na tome.
Vecina alata se tu i prvo ishaba na prihvatu alata jer sds prihvati imaju kanale u koji upadne prihvat i klizu se i okrecu ako je busilica i taj dio vrlo brzo strada ako se ne podmazuje , postoje specijalne masti bas za taj dio ali bolje ikakvo podmazivanje , najgore je na suho :)

Eto vidiš. I ja sam pre dok sam bio mlad i lud pa odem na one žurke di puštaju one muzike di nema pevač nego samo gi pravi tuc,tuc, tuc.
Ubim se da nađem Moli, bilo koj. Me ne mora da bude tečni tj. Liqui Moly. A ponekad samo dođe neki ćelavi sa sunčane naočare (valjda mu smetu oni laseri , ebem li ga) i pita me dal mi treba. :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO: (Da ne gugla kuji ne zna, Molly je kod Amerikanci najviše zastupljen sleng za ekstazi. Pa mi malo smešno bilo kad se Stevanović pomučio da nađe Ligui Moly, a posle ga našao kod nejga u selu. :ROFLMAO:)

Nego Stevanoviću da se uozbiljimo, mislim da si nepotrebno tražio specifičnu mast. Verujem da bi tu bilo koja radila posao bez problema. Nije to toliko bitno. Mnogi proizvođači uopšte i ne govore da to treba da se podmazuje. Naravno, sad gledajući taj mehanizam, (nisam do skoro imao SDS prihvat) očigledno je da u sklopu nekog redovnog održavanja treba da se sipne malo masti. Koja je mast, ubeđen sam da ne igra neku ulogu.
Isto mislim da je ponekad ovisno od korišćenja potrebno isprati taj mehanizam nekim rastvaračem, čistačem masti i staviti frišku mast. Pogotovo što ovi alati gotovo uvek rade u prašini.

Evo ja danas promeni ležajeve na ovom prastarom Womaxu. Sećam se da je bi nešto tipa 1200 din, a još ima (imao je :)) štelovanje brzine što je diže bar za 25% cenu.
Samo sam izgleda nešto zeznuo prilikom ispiranja tog potenciometra za obrtaje koji je bio pun prašine i prekidao. Nešto se desilo i sad radi samo na najvećoj brzini. Da li neko zna šta bi moglo praviti problem? Inače pokušavam da ga otvorim ali ne ide. Bojim se pući će.

Inače brusilica nikada ovako mirno nije radila. U zadnje vreme nisam ni mogao da je koristim preko pola max brzine. A vidi je sad! :giggle: To što se krpa trese do je zbog vazduha.

Dobro da ti je u "potenciometru" triak ostao u kratkom spoju pa sad brusilica okrece, da nije sad ne bi ni okretala :)

Da li je neko montirao na bušilicu sa sds prihvatom adapter i steznu glavu za obične burgije? Kakva su iskustva i šta odabrati?

I mene isto interesuje,gledao sam nešto na KP ima ih od 800-3200 din,u zavisnosti od kvaliteta.Mislim da ću uzeti neki za 1800 din sa automatskom glavom i zaključavanjem od proklizavanja burgija.

Mislim da nema preterane veze sto brusilica razbaca mast,pri radu se zagreje mast\verovatno malo otopi te ipak podmazuje.
Minimalna temperatura kapanja masti je oko 80 °C. Ako je glava brusilice toliko vruća kad bi je držao 2 sec opekao bi se. Retko kad se toliko baš ugreje.

Sta ne stavi recimo link za stihlovu mast vec ovo smece na bazi sapuna:)
Masti za podmazivanje prihvata alata su specijalne i tako se i prodaju takodje za podmazivanje elektropneumatskih alata.
Ta mi prva izašla. A kaže Arkadije da nije baš tečna. Tako da ću baš morati ili da miksujem nešto ili da nađem nešto što kaplje pa da probam.

Čime si čisto potenciometar?
Ja bih koristio običan alkohol i osušio posle.
Dobro da ti je u "potenciometru" triak ostao u kratkom spoju pa sad brusilica okrece, da nije sad ne bi ni okretala :)
Stefke čistio sam kontakt klinerom i nije potenciometar u pitanju. Sad sam skidao i vraćao celo veče, izgleda da je ispravan. Imam neki od neke kress ubodne za par milimetara fali da može i on i cela ploča, al neće. :(

Grabnik vrlo moguće da baš triak pravi problem. Sad kad sam je sklapao pošto sam popizde jer mi je lemilica velika i nisam nešto vešt sa njom pa sam se zezao dugo. Vidim da mu je jedna noga otkačena. Sutra ću da je vratim pa da vidim. Ne znam dal sam je jao odlemio dok sam se zezao sa potenciometrima ili sam je otkačio dok sam ga je prao.

Ја за ту намјену користим ону маст за главе тримера. Увијек доступна, а слични су услови рада.
To je i meni bila namera, ako ništa ne napravim sa traženjem MoS2.
Ustvari, jedno vreme sam se pitao zašto se uopšte mučim, kada tu i ostale masti već imam u kući.

Da li je neko montirao na bušilicu sa sds prihvatom adapter i steznu glavu za obične burgije? Kakva su iskustva i šta odabrati?
Na oba 'hiltija' imam glave za obicne burgije. Hilti i makita brendovi.
Pre kupovine bušilice, ideja mi je bila da uzmem jednu takvu glavu i tada mi bušilica ne bi bila preko potrebna.

Međutim, pored toga što je bušilica manja i zgodnija, pitao sam se koliki je obrtni moment čekić bušilice.
Taj podatak nema. Barem ne za moj model.
Brzina je svakako manja.
Vibraciona bušilica takođe ima manje vibracije, pa je preciznija za bušenje manjih rupa u mekšim materijalima i sl.
Itd.

Kakva su iskustva, tj za šta se koristi? Ima li to neke prednosti? Ili je isto..?
Na pamet mi padaju duže i šire burgije, jer je čekić bušilica masivnija, time verovatno i stabilnija.

Inače, ovde sam gledao takve glave:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh