Alati i radionice

Woah,nisam ni ja profi varioc,ne varim svaki,tj niti blizu svaki dan.Popravljam/prepravljam oko masina,nesto napravim za kucu i tako,ali sam dao za masku 45-50k kad sam je kupio pre oko 4 god.Jbg mlad sam pa bih da cuvam zdravlje sad,ne kad me starost podseti.
Jel realno da maska kosta 400,500 evrica.
Stvarno ne poznajem tu materiju nikad se nisam bavio time al jbg pa za te pare se kupi solidan aparat za varenje,sta je na masci toliko skupo 🙄

Moze da kosta puno vise od 500 eur maska.Meni nije realno da ima mobilnih telefona od hiljadu,dve hiljade eura,pa i jos mnogo tako slicnih stvari.Ja meni mobilni kupim za do 15-ak k dinara,i ne pada mi na pamet da kupuem ista skuplje od toga.Ali za nesto sto cuva moje zdravlje,ne gledam mnogo na cenu.Pa komplet kozno odelo za zavarivanje kosta skuplje od mnogih tih jeftinih maski za zavarivanje,a i to se mora imati,pa i maska za zastitu disajnih organa,cak i na otvorenom kad varis,ako nema vetra,puna maska dima od varenja ...
Moja je VegaView 2.5.

Elektrode Jesenice Rutilen 2000 S , Ø 2.50 ...
Na kutiji je navedeno :
Tehničke karakteristike:
Tip obloge: rutilni
Vrsta struje:
AC
DC - / +

Sušenje pred upotrebu: 140C/1h
Boldovano, da li znači da pomenute eletrode "rade" i na Plus i na Minus polu, podjednako ?
Obično Rutilna (6013) elektroda "ide" na Minus pol, a Bazična (7018) na Plus pol...
Ako na kutiji proizvođač nije naveo karakteristike...
Grešim li u tumačenju ?

Poslednja izmena:

Zanimljiv deka. Kad kaže da se alati mažu masnom sodom protiv rđe na koju koncentraciju misli. Čista baš i ne bi bila zdrava,

Edit: Sad sam pitao AI kaže da se koristi u vodenom rastvoru 5 do 10% za odmašćivanje i skidanje rđe. Ne kaže da se može koristiti kao zaštita mada verujem da može. Pogotovo mislim da će biti dobro za rasipač đubriva da neutrališe kiselost od veštaka.

Isto dobra fora za izbijanje čaura samo ne znam da li će raditi ako površine nisu apsolutno ravne.

A kako se tu gore drzi ,taj deo kod busilice je sav od plastike ,a vidim ima 1 sraf i neka ploca ispod ,kako to hvata busilicu ?.

Pravo da ti kazem, nemam pojma. Nisam obracao paznju na to. Uglavnom busio sam sa burgijom 16 i burgijom 30, vidim dobro zavrsava poso, dobra stvar. Narednih dana imam jos dosta da busim sa 16, 20 i 30 i to debele ploce 20-30mm.

Nazad
Vrh