Alati i radionice

Kad je onaj crni petak? Ono sa popustima i rasprodajama... Šta biste kupili od alata ako bude na dobrom popustu, npr. na aliexpressu?

Meni bi bio interesantan neki aparat za punktovanje baterija, ili komponente za izradu navigacije...

@grabik Kako niske temperature ?,gde ima prinudno ubacivanje vazduha i atomizacije ulja ,sagorevanje je 100%,nema nikakvog dima na odzaku.Na tom principu rade skoro svi fabricki burneri za ulje.

Nista se ne sekiraj... 😁
Presuju neizolovane stopice cak i bolje od proslih! Savrseno uranjaju stopicu i u zicu i u izolaciju (sto stara bas i nisu najbolje). Samo veceras sam 50tak komada upresovao bez greske.
Za izolovane konektore takodje imam posebna klesta samo za to kao i posebnu presu samo za hilzne.
Gledao polovna i svuda cene oko 2000. Kada sam video da su nova 2750, odmah sam porucio
Nisam oduševljen zato što stvarno za skidanje izolacije imaš mnogo bolja klešta,za skraćivanje vijaka nisu baš najsrećnije rešenje(naročito za 5mm) a i za stopice postoje specijalizovana klešta koja mnogo bolje presuju.
Ovakva su samo za nuždu i ako je nešto na brzinu da se odradi.
Ovo iznad što je grabik postavio su prava,profesionalna.
I ja ih koristim samo za neko brzinsko presovanje. Ostale funkcije nisu baš za preporuku. Što kaže migrant bez obzira na proizvodjača.

Da se ne bi mnogo nagadjalo. Evo slike a usput i uputstva pa ako gresim, rado primam zamerke (ali osnovane)
Za pocetak, neizolovane kontakti:

I pripadajuca klesta:

Izolovani kontakti:

Pripadajuca klesta:

Hilzne:

Pripadajuca klesta:

To je to.
Blankovanje u opsegu od 4do1 kvadrat preseka licne koristim iskljucivo secice da ne bih vukao set klesta.
I za to imam ova dugacka za pun presek i automatska za sve ispod 1kvadrat (senzorski kablovi, utp zile i sve dosta tanko)

Najzad obnovio jer stara sam kod nekoga zaboravio a koga god pitam, svi se prave ludi
Odlična su to klešta lično ih imam i prezadovoljan sam s njima, samo što ako imate 30+ ne izolovanih stopica (Buksni) da ispresujete (Krimpujete) to već prestavlja problem zato što jednu stopucu trebate 2x da radite (Prve dve nogice, posle druge dve nogice itd...).

Zato ja više praktikujem Automatska klešta za krimpovanje.

s-l500.jpg
s-l500.jpg

Ranije sam imao ove 6PK-230C ali kolegi se svidele pa sam mu poklonio.

Poslednja izmena:
Pitanje za poznavaoce materije.
Dal svaki co2 aparat moze da radi sa punjenom žicom ili mora biti aparat nesto posebno?
Sa elektro zavarivanjem sam se definitivno posvađao i gotovo.
Kupio sam onaj co2 iz lidla sa punjenjenom žicom i ispostavilo se da sa tom igračkom mogu sasvim solidno da zavarim gluposti koje meni trebaju i završavao je posao odlicno al nažalost je ispustio je dušu.
Sad bih da kupim neki cestit co2 aparat da budem miran neko vreme sa njim pa bih opet gledao da radim sa punjenom žicom jer mi dodje daleko jednostavnije za ono što meni treba.
Sta kupiti,koji aparat ?

Mislim da moze svaki da radi sa punjenom zicom,ali oni jeftiniji koji mogu samo sa punjenom zicom raditi, ne mogu raditi sa obicnom zicom i gasom kao zastitom.A isto tako za punjenu zicu mozda trebaju posebni tockici na motoru koji gura istu,mislim da bese idu oni nazubljeni za nju,nisam siguran.
Ja inace ne bih koristio punjenu zicu,dosta mi je sljake i baratanja sa njom kod obicnog rel aparata ,varenje sa gasom kao zastitom je puno lakse i bolje po meni,pogotovo ako nisi tolikom vican sa zavarivanjem.

Daleko sam od vicnog po pitanju zavarivanja,sa punjenom žicom sam probao da radim i kao što sam napisao sasvim solidno odradim posao,bar su mi tako rekli majstori sa kojima sarađujem to je prvi razlog sto bi punjenu žicu a drugi je to što nemoram da vodim računa o gasu,jedan kotur žice u rezervi i uvek mogu da odradim glupost koja mi treba u tom trenutku.
Al neznam koji aparat kupiti a da valja cemu i da može da radi sa punjenom žicom.

Kod aparata sa punjenom žicom, žica ide na - a masa je plus. Kod običnih co2 je kontra, žica + a masa minus. Postoje aparati za obe žice i imaju ugrađenu sklopku gde se okreće polaritet.
Inače prah u punjenoj žici je poprilično "otrovan" da tako kažem. Pa se preporučuje korišćenje na otvorenom prostoru.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Ovaj ja imam aparat i koliko vidim moze i sa punjenom da radi ,ali nzm jel te tockice sam dobio uz njega ili mogu bilo koji ,znam da imam rezervne neke koje sam dobio ali pojma nemam kakvi su.

Daleko sam od vicnog po pitanju zavarivanja,sa punjenom žicom sam probao da radim i kao što sam napisao sasvim solidno odradim posao,bar su mi tako rekli majstori sa kojima sarađujem to je prvi razlog sto bi punjenu žicu a drugi je to što nemoram da vodim računa o gasu,jedan kotur žice u rezervi i uvek mogu da odradim glupost koja mi treba u tom trenutku.
Al neznam koji aparat kupiti a da valja cemu i da može da radi sa punjenom žicom.
Bolje ti je sa gasom. Kupi dve boce i uvek mozes da zavrsis poso. Jedino je mana kad se koristi gas na otvorenom prostoru kad je vetrovito, e tu moze da bude problematicno zavarivanje.

Bolje ti je sa gasom. Kupi dve boce i uvek mozes da zavrsis poso. Jedino je mana kad se koristi gas na otvorenom prostoru kad je vetrovito, e tu moze da bude problematicno zavarivanje.
Naravno da je bolja varijanta sa gasom samo sto je u mom slučaju to potpuno ne vazno,evo primera radi najozbiljnije zavarivanje koje sam ja radio je varenje "brkova" na neke metalne stubove koje smo betonirali pa ajde kao da imaju nesto na delu koji ide u beton i to sam bez problema čak sta vise sasvim lepo povario igračkom iz lidla,za minut ga izvučeš sa police,ukljucis u struju i varis,vario dobrih deset min i gotovo za sledećih 6 meseci dok opet ne zatreba neka glupost da pecne,a hteo bi da uzmem nesto takvo samo kvalitetnije da znam da imam aparat.

Naravno da je bolja varijanta sa gasom samo sto je u mom slučaju to potpuno ne vazno,evo primera radi najozbiljnije zavarivanje koje sam ja radio je varenje "brkova" na neke metalne stubove koje smo betonirali pa ajde kao da imaju nesto na delu koji ide u beton i to sam bez problema čak sta vise sasvim lepo povario igračkom iz lidla,za minut ga izvučeš sa police,ukljucis u struju i varis,vario dobrih deset min i gotovo za sledećih 6 meseci dok opet ne zatreba neka glupost da pecne,a hteo bi da uzmem nesto takvo samo kvalitetnije da znam da imam aparat.
Ne znam stvarno, ali mislim da tako nesto, a da je kvalitetnije ne postoji. Postoje ti mali jeftini aparatici koji vare samo punjenu zicu ili i elektrodu i ja sam probao dva komada i ono mi se uopste ne svidja. Moguce da su za neke stvari nekome zadovoljavajuci.
Ovi kvalitetniji koji mogu da vare sa punjenom zicom mogu i sa gasom i sa elektrodom i dosta su skuplji.
Za te tvoje potrebe onda ispada elektroda odlicna i za male pare ima finih aparata za elektrodu.

Posle koliko vremena ti je stradao Lidlovac ,šta je stradalo?

Ne znam stvarno, ali mislim da tako nesto, a da je kvalitetnije ne postoji. Postoje ti mali jeftini aparatici koji vare samo punjenu zicu ili i elektrodu i ja sam probao dva komada i ono mi se uopste ne svidja. Moguce da su za neke stvari nekome zadovoljavajuci.
Ovi kvalitetniji koji mogu da vare sa punjenom zicom mogu i sa gasom i sa elektrodom i dosta su skuplji.
Za te tvoje potrebe onda ispada elektroda odlicna i za male pare ima finih aparata za elektrodu.
Ma imam ja elektro koncara iz tamo negde 68,69 i imam hugong inverter nov ispod čekića,ni sa jednim ne znam da zaheftam nesto a da mi se ne zalepi elektroda ili da progorim materijal a kamo li da zavarim nesto ozbiljno,probao sam i ovako i onako,probao sve što su mi savetovali al nece pa nece,što bi jedan moj drugar rekao nemam ruku za to.

Nazad
Vrh