Alati i radionice

Ne razumem se preterano u struju al imao sam prilike jednom da koristim starter,punjac,aparat za varenje ili sta god da je sve bio.
Kutija jedno 60×60×60 trebaju dva odrasla čoveka da je nose,imala je nekad neke satove po sebi koji odavno nisu u funkciji i dva tri prekidaca,po vlasnikovoj prici nabavljena negde iz vojske osamdesetih godina,kablovi ko dva prsta debeli,klešta čini mi se mesingana,treba muški da se pomucis da ih stisnes to je vrtelo 820 rusa na 24v bez akumulatora kao da nema grama kompresije,za neverovati a bio je monofazni aparat.
Da 4 cilindra imaju slabije elektropokretace, tako da 2 do 2.5kW je i plafon za monofazni prikljucak , ima tome jako davno otac imao s jednim IMT konstantni problem trosio akumulatore i trebao letnje dopodne da vergla ,kako me stalno davio sa tim problemom , onda sam prepravio stari aparat za zavarivanje rucno pravljeni , imao trafo preko 50kg unutra , isto je kutija bila velicine kao i tvoja dodao neke ruske diode koje sam uspio naci od 550A i otac verglao IMT na monofaznoj struji , ali pogubno za akumulator , samo da je ukljucen dok je elektropokretac ukljucen.

Na kraju kad je radjena generalka nasli da je tvornicki razvod pogresno napravljen i oznake su beskorisne pa crtao razvod u stepenima na kartonu da ga pravilno ufazimo pa vise nije trebao taj trafo.

Imam 4 jake diode sa hladnjacima (sutra ću videti oznake). Kupio sam ih da ih ugradim u ćaletov aparat za varenje. Međutim, ćale je rekao da to njemu ne treba i da mu ne diram aparat, i tako ostale diode. U međuvremenu su polovni trafo aparati za varenje postali jeftini pa bi možda nekad mogao kupiti jedan da ga prepravim u starter (iako mi ne treba). Šta je potrebno za izradu startera, samo ispravljanje ili još nešto?

Imam 4 jake diode sa hladnjacima (sutra ću videti oznake). Kupio sam ih da ih ugradim u ćaletov aparat za varenje. Međutim, ćale je rekao da to njemu ne treba i da mu ne diram aparat, i tako ostale diode. U međuvremenu su polovni trafo aparati za varenje postali jeftini pa bi možda nekad mogao kupiti jedan da ga prepravim u starter (iako mi ne treba). Šta je potrebno za izradu startera, samo ispravljanje ili još nešto?
Ako ti treba 24 volta REL aparat nije dobar , rade na nizem naponu , CO2 rade na visem naponu na max snazi oko 24 volta .
Izmjeris instrumentom , ovi tvornicki novi nisu idealni jednostavno pravljene su ustede gdje su mogli , rucno pravljeni i predimenzionisani su bolji izbor.
Takav aparat ili ispravljac je opasan za akumulator pogotovo ako ima malo visi napon , struja punjenja je "neogranicena" nije kao kod punjaca oko 10 ampera . trebalo bi da odmah pokrece starter ili da ga ukljucujes na kontaktor ili sklopku u primaru, jednostavnije.

Ukratko treba ti trafo i grec , odnosno DC struja.
Mislim da su busteri bolje rijesenje kome treba nekad.

Poslednja izmena:
Citat iz uputstva najjaceg startere , znaci 3 sekunde pa 120 sekundi pauza i tako samo 5 ciklusa , i sve sa daljinskim upravljanjem , ima kabal za ukljucenje , pretpostavljam da znate da jake punjace ne ukljucujete na kleme akukulatora dok su ukljuceneni jer izazovu lako pucanje akumulatora , uzrok plin praskavac koji se razvija u akumulatoru.

Zasto se ne bi smjelo startati bez akumulatora jer je elektropokretac induktivni teret i proizvodi iskrenje i impulse visokog napona koji se vracaju u instalaciju , bekoliko stotina volti ili cak i 4 cifrene brojeve napona , ako nema akumulator , ako je nesto u vozilu spojeno sa time na instalaciju postoji vjerojatnoca da ce otkazati , elektronika , diode itd.
PALJENJE
Prije paljenja vozila provjeriti da je baterija ispravno spojena na
odgovarajuće pritezače (+ e -) i da je u dobrom stanju (da nije
sulfirana i da nije pokvarena).
Ne smiju se nikako paliti vozila ako njihove baterije nisu spojene na
odgovarajuće pritezače; prisutnost baterije je ključna za uklanjanje
eventualnog prekomjernog napona uslijed nakupljene energije u
kablovima za spajanje tijekom paljenja.
Za paljenje potrebno je postaviti komutator (ako je prisutan) ili devijator
na položaj paljenja pod naponom koji odgovara naponu vozila koji se
mora paliti.
Prije okretanja ključa prilikom paljenja, neophodno je izvršiti brzo
punjenje u trajanju od 5-10 minuta, to će uvelike olakšati paljenje.
Brzo punjenje mora biti striktno izvršeno sa punjačem baterije na
položaju punjenja a NE paljenja.
Paljenje će biti izvršeno pritiskom na tipku za daljinsko upravljanje (samo
za trofazne).
Isporučena struja se očitava na skali amperometra sa većim kapacitetom.
POZOR: Prije nastavljanja pažljivo poštivati upute koje
navode proizvođači vozila!
- Provjeriti da je sustav napajanja zaštićen osiguračima ili automatskim
sklopkama koji imaju istu vrijednost kao ona navedena na pločici sa
simbolom ( ).
- Kako bi se izbjeglo pregrijavanje punjača baterije, izvršiti paljenje
STRIKTNO se pridržavajući radnih ciklusa i ciklusa mirovanja koji su
navedeni na stroju (primjer: START 3s ON 120s OFF-5 CYCLES). Ne
smije se dalje inzistirati ako se motor vozila ne pali: naime mogla bi se
ozbiljno oštetiti baterija ili čak električna instalacija vozila

Pogledao tvornicki uredjaj Telwin , kamionski program , cijena 2500E , trofazna struja , struja starta 1000/1300A , 70kg , da ne bude iscudjavanje na struju starta 1000A , pa malo bolji 70Ah akumulator ima udarnu struju od 750A.

https://www.telwin.com/intl/en/products/battery-chargers-and-starters/829009-energy-1500-start
Mislim znam da su kamionski motori zahtevni za strujom prilikom starta, ali nisam čuo da nekom treba komulator od 4000Ah, što su specifikacije ovog Telwin jačeg modela. Mislim da je to stavljeno kao neka referenca (reklamna) pošto nit starteri imaju kapacitet nit postoje standardni akomulatori sa toliko Ah. Ta struja starta je mnogo merodavnija.

To sa trofaznom strujom može baš da bude nezgodno zbog utičnice, kabla.
Pogotov za npr. Nebojšu i negovu nameru korišćenja startera možda pre nešto ovako .
Ima i jeftinije da se nadje. Taj trofazni sam našao za 1840 €. Mislim da su ovi monofazni za većinu korisnika sasvim dovoljni osim ako ne nameravaju da ih koriste na traktoru sa kompletno prazna 2 akomulatora
Mislim da su busteri bolje rijesenje kome treba nekad.
Dal je moguće da ovo govance od nepunih 5kg može da pusti toliku struju?

Ako radite trafo od aparata za varenje,treba premeriti napon na sekundaru.Onda se odmota sekundar i prebroje se namotaji.Onda se napon koji ste izmerili na sekundaru podeli sa brojem namotaja sekundara i dobijete broj namotaja po volti napona.Onda ponovo namotate taj namotaj sekundara ali ostavite izvod na recimo 14-15v i nastavite dalje da motate i onda opet ostavite izvod na 26-27 v odnosno koliko treba i onda namotate ono sve ostalo što je praktično za varenje.Na početak namotaja i na te izvode koji su za paljenje trebalo bi da se spoji grec.Tako ste od aparata za varenje izvukli izvode za 12 i 24 v za starter.
Ovo je neko najprostije objašnjenje za laike.
Za nekog ko se imalo razume možda je bolje bifilarno namotati sekundar i ići sa dve diode.

Poslednja izmena:
Mislim znam da su kamionski motori zahtevni za strujom prilikom starta, ali nisam čuo da nekom treba komulator od 4000Ah, što su specifikacije ovog Telwin jačeg modela. Mislim da je to stavljeno kao neka referenca (reklamna) pošto nit starteri imaju kapacitet nit postoje standardni akomulatori sa toliko Ah. Ta struja starta je mnogo merodavnija.

To sa trofaznom strujom može baš da bude nezgodno zbog utičnice, kabla.
Pogotov za npr. Nebojšu i negovu nameru korišćenja startera možda pre nešto ovako .
Ima i jeftinije da se nadje. Taj trofazni sam našao za 1840 €. Mislim da su ovi monofazni za većinu korisnika sasvim dovoljni osim ako ne nameravaju da ih koriste na traktoru sa kompletno prazna 2 akomulatora

Dal je moguće da ovo govance od nepunih 5kg može da pusti toliku struju?
Uredjaj je napravljen da puni do 4000Ah , nije u pitanju jedan akumulator ,puni gomilu akumulatora u isto vrijeme8-)

Да се мало поновимо.
f2d520907b14f85ef307bf452ff53eb2.jpg

Nazad
Vrh