Alati i radionice

A zasto pucaju kranske vage , zato sto stave senzor od 500kg i prodaju vagu da je 500kg , a ona mjeri zbog elektronike do 1000kg i onda pametni trgovci malo preprave papire da mjeri 1T , sensor bez ostecenja moze beskobnacno da se optereti 150% , moze i 200% ali ne beskonacno i onda se neki iscudjavaju da je pukla kranska od 500kg koja je nosila i vecu tezinu i jos na kranu trpi zbog udara i cimanja sile i nekoliko puta vece nego sto je tezina vrece, a sve da se ustedi novac i onda jos stanu ispod vrece i odvezuju a kranska vaga kao babin zub. Za takve uredjaje se uzima koeficijent sigurnosti 20-30x veca , znaci da se seta ispod tereta od 1 tone treba da dizalica i lanci i ostalo budu projektovani min 20 tona.

A cilindar tog krana treba imati sigurnosni ventil od pucanja crijeva da teret ne padne , znaci pravljeno je da se covjek ne seta ispod tereta , vrlo jednostavno , vrag ne spava 8-)

Da,gledao sam na you tube covek remontovao svoj kran,tj ono sto ima korpu i moze da te podigne visoko ,pokazivao je koliko ima nivoa sigurnosti takva masina koja dize coveka na visini.U slucaju kakvih kvarova nikad ne sme da se desi da korpa padne naglo.

Pitanje. Kupim prije godina , na buvljaku , brzi punjac 12,24v ,starter ,tzv buster ,rucni rad , alicova ga je uradio kako treba . Nisam otvarao unutra ,ali radio ga u kucistu aparata za varenje . Ima 3 polozaja, na trecem start bas jak. Zaboravio sam koliko A , ali taj je godinama palio po selu sve i svasta. Kablovi ekstra dobri i dugi. E sad , pred par dana kum palio kombajn snjim , spojio kontra plus i minus na akumulator i pokusavao dok god nije odustao. Cova mu stavio dva preklopna osiguraca ,kao kucni . Sad cim ukljucim nesto pukne i iskoci taj osigurac .
Sta je najprije crklo tu ? Dioda ?

Kad čovek već spomenu te startere,jel ima neko na forumu da može ili zna nekoga ko može i ima volje da izradi jedan tako da kažemo ozbiljan punjac I starter,ove kupovne igračke mi ne ulivaju poverenje ni malo.

Куповни су сасвим добри, користим један већ годинама без проблема. Има опције старт + буст окреће као луд и по зими.

Овакав, али можеш потражити и мало јачи. Код мене ради већ 5 година. Летос је покретао вентилатор кад су биле највеће врућине спојио сам га на акумулатор. Радио је данима.
adfa64ca1d05503fc4f044dddccdd747.jpg

Mislim da je to nema šanse da bude starter na 24.
Meni nije problem punjac problem mi je paljenje masina po terenu jer ogroman broj masina nema ispravne akumulatore,bukvalno ako treba dva verglanja sednes i plačeš pored njega.

Rasklopicu , samo neznam sta da mjerim? Jedino da odvojim diode da ih ispitujem , ako nisu spojene ,grec ili sl ? A za trafo mogu li ommetrom ? Kako da znam koliki otpor treba ?

Zato što starter ne smannuje napon, a buster je mali akumulator i pri startovanju opada napon i ne uništava ceo sistem.
Kao, velika je to struja, svaša može da se loše desi.
Ima forumaša koji mogu mnogobolje da objasne.
Ja sam zbog toga odustao, a već bio dogovorio veliki starter u Subotici, mislim da je bio oko 700e.
Kupio sam elektronski punjač sa džekovima koje šrafim na akomulatore i održavam periodično akumulatore, posebno zimi.

Овакав, али можеш потражити и мало јачи. Код мене ради већ 5 година. Летос је покретао вентилатор кад су биле највеће врућине спојио сам га на акумулатор. Радио је данима.
adfa64ca1d05503fc4f044dddccdd747.jpg
Igracka za auto (benzince) vjerojatno ok , max 80A na 12V kod starta prepolovi i to ne trajno, za traktor recimo mtz1221 koji ima starter snage oko 5kW na 24V ti treba za duze pokretanje bez akumulatora pokretac tipa ULJANIK CO2 aparat za varenje 400A po novom 500A oni stari sa trafoom , ovdje ne treba prigusnice koje postoje u aparatu :ROFLMAO:

Pretpostavimo da treba samo 3,5kW za pokretanje , prostom racunicom 150A ako napon ne padne puno ispod 24V , kako trafo ne moze da da max struju bez pada napona mora da bude jaci, pretpostavimo da "pljune" 300A:ROFLMAO:.

Ukratko nista monofazno.

Igracka za auto (benzince) vjerojatno ok , max 80A na 12V kod starta prepolovi i to ne trajno, za traktor recimo mtz1221 koji ima starter snage oko 5kW na 24V ti treba za duze pokretanje bez akumulatora pokretac tipa ULJANIK CO2 aparat za varenje 400A po novom 500A oni stari sa trafoom , ovdje ne treba prigusnice koje postoje u aparatu :ROFLMAO:

Pretpostavimo da treba samo 3,5kW za pokretanje , prostom racunicom 150A ako napon ne padne puno ispod 24V , kako trafo ne moze da da max struju bez pada napona mora da bude jaci, pretpostavimo da "pljune" 300A:ROFLMAO:.

Ukratko nista monofazno.
Ne razumem se preterano u struju al imao sam prilike jednom da koristim starter,punjac,aparat za varenje ili sta god da je sve bio.
Kutija jedno 60×60×60 trebaju dva odrasla čoveka da je nose,imala je nekad neke satove po sebi koji odavno nisu u funkciji i dva tri prekidaca,po vlasnikovoj prici nabavljena negde iz vojske osamdesetih godina,kablovi ko dva prsta debeli,klešta čini mi se mesingana,treba muški da se pomucis da ih stisnes to je vrtelo 820 rusa na 24v bez akumulatora kao da nema grama kompresije,za neverovati a bio je monofazni aparat.

Nazad
Vrh