Alati i radionice

@deks Pa posto sam ove godine ubacio secku u Zmaja ,kontam u nekoj buducnosti bih mu sigurno ubacio mercedes 130-140ks,vidim ima vise modela tih ''om'' ,10ks gore,dole ne igra ulogu vecu.Pa reko da znam na sta treba obracati paznju unapred,mene najvise zbunilo to sto po oglasima gledam tih motora,na dosta njih je ventilator hladnjaka dole na radilici montiran ,nije standardno kao kod traktorskih motora,pa i na kombajnu,gde je ventilator hladnjaka gore iznad same radilice ,na remenici vodene pumpe.Takodje karter,vidim kod nekih je bas dubok,a znam kod zmaja nema 5cm mesta izmedju kartera i onog lima iznad bitera ,a karter na perkinsu je ravan ,nema onu budzu sto visi dole.I onda poslednje,zvono,kako to resavati ,od perkinsa pretpostavljam ne moze da se ubudzi ?.
Takodje pitam za jos jedan motor a to je u V izvedbi,V6 mercedes,kod njih je isto pogon ventilatora hladnjaka sa same radilice,a tu gde treba motor kod mene da ide,to ne moze tako nikako,hladnjak je visoko,mora klasicno biti ventilator iznad radilice montiran,tj na vodenoj pumpi da kazem,ali kod V motora toga nema uopste,vodena pumpa je sa strane,nije po sredini direktno iznad radilice,vidi se na slici gore sto sam postavio.Gde tu ubaciti ventilator uopste,mora se nesto budziti,praviti ....

Znam za slucaj da su varili sa CO2 aparatom mada sam vise za to da se radi autogenim brenerom uz adekvatnu zicu.
od budz varijanti dobro se pokazao poliester git. Ocisti se povrsina do metala i odmasti i samo se nanese git sa spaklom. Na kamionu drzi vec par godina.
Ja sam probao sa tečnim metalom,dvo komponentnim,i eno drži već godinama...
Znači može nešto od ova dva? Ja bih nečime da malo zagitujem spoj dekli na apencu. Stalno mi curi ulje po malo, a ne bih baš da ga skroz rasklapam dok radi odlično.
Sta će bolje da uhvati za aluminijum al da ga pri tom ne zalepi da moram posle bruilicom da sečem?

@deks Pa posto sam ove godine ubacio secku u Zmaja ,kontam u nekoj buducnosti bih mu sigurno ubacio mercedes 130-140ks,vidim ima vise modela tih ''om'' ,10ks gore,dole ne igra ulogu vecu.Pa reko da znam na sta treba obracati paznju unapred,mene najvise zbunilo to sto po oglasima gledam tih motora,na dosta njih je ventilator hladnjaka dole na radilici montiran ,nije standardno kao kod traktorskih motora,pa i na kombajnu,gde je ventilator hladnjaka gore iznad same radilice ,na remenici vodene pumpe.Takodje karter,vidim kod nekih je bas dubok,a znam kod zmaja nema 5cm mesta izmedju kartera i onog lima iznad bitera ,a karter na perkinsu je ravan ,nema onu budzu sto visi dole.I onda poslednje,zvono,kako to resavati ,od perkinsa pretpostavljam ne moze da se ubudzi ?.
Takodje pitam za jos jedan motor a to je u V izvedbi,V6 mercedes,kod njih je isto pogon ventilatora hladnjaka sa same radilice,a tu gde treba motor kod mene da ide,to ne moze tako nikako,hladnjak je visoko,mora klasicno biti ventilator iznad radilice montiran,tj na vodenoj pumpi da kazem,ali kod V motora toga nema uopste,vodena pumpa je sa strane,nije po sredini direktno iznad radilice,vidi se na slici gore sto sam postavio.Gde tu ubaciti ventilator uopste,mora se nesto budziti,praviti ....
Тражи, мотор од змај 125,161,162 ОМ352а али комплетан са звоном, носачем хидро пумпе и носачима мотора. Е сада ако ти турбо не треба, а не треба ти јер има и довољно снаге и без турба, скини га и код мајстора пумпу и дизне да прештелује и гас.

Svi Mercedesovi kamionski V motori su ti prejaki za taj kombajn… Najslabiji je OM401, V6 10.6 litara i nekih 170-220ks u zavisnosti od podesenosti pumpe i max obrtaja….

To je skoro duplo veci motor od S46 ( 5.8 sa malim klipovima i 6.1 sa 101 klipovima).
Gledaj OM352A ili OM366 (L)A, oni su tu negde sa S46.

Po meni nema apsolutno nikakvog smisla skidati turbinu jer time nista ne dobijas sem eto nijansu bolje pouzdanosti, jedan deo manje koji moze da se pokvari, a gubis rezervu snage i malo povecavas potrosnju.

Inace nomenklatura mercedesovih motora
OM - Oel motor - Dizel motor
tri cifre oznacavaju model

L - Ladeluftkuehler - interkuler
A - Abgasturbolader - turbopunjač

Primer OM352 - obican 352 bez turbine
OM352A - samo turbo
OM352LA - 352 sa turbom i interkulerom

Poslednja izmena:
V motor nije za kombajn naravno.Ali bi isao kao pravi zmaj sa 200+ ks :D ,jedno sat vremena max,dok neka osovina ne pusti dusu.
I skupi su ti mercedesi za 142 ,dosta skuplji od perkinsa,a tek 30-ak ks jaci samo_Onda motori od 200ks ispadnu jeftini spram tih 352.

Wiki treba uzeti sa rezervom.Nisu sposobni da isprate priču o žutoj ručici za 558. 🤣 352A ima maks 157 ks pa onda ide 366A sa 170 ks pa za njim 366LA sa maks 240 ks.

Svi Mercedesovi kamionski V motori su ti prejaki za taj kombajn… Najslabiji je OM401, V6 10.6 litara i nekih 170-220ks u zavisnosti od podesenosti pumpe i max obrtaja….

To je skoro duplo veci motor od S46 ( 5.8 sa malim klipovima i 6.1 sa 101 klipovima).
Gledaj OM352A ili OM366 (L)A, oni su tu negde sa S46.

Po meni nema apsolutno nikakvog smisla skidati turbinu jer time nista ne dobijas sem eto nijansu bolje pouzdanosti, jedan deo manje koji moze da se pokvari, a gubis rezervu snage i malo povecavas potrosnju.

Inace nomenklatura mercedesovih motora
OM - Oel motor - Dizel motor
tri cifre oznacavaju model

L - Ladeluftkuehler - interkuler
A - Abgasturbolader - turbopunjač

Primer OM352 - obican 352 bez turbine
OM352A - samo turbo
OM352LA - 352 sa turbom i interkulerom
На Змај 141-2 нема шансе да повећа потрошњу без турба, може само да је смањи. Тај мотор са турбом је за 141-2 прејак и сасвим му је довољан обичан ОМ 352. Проверено у пракси више пута, ипак је 141-2 сасвим довољно 115-120кс да би лепо радио без превеликог напрезања.

Da li neko zna gde se još uvek može kupiti normalna unutrašnja guma za motor ili bicikl?
Muka mi je je više od ovih plastičnih gluposti koje konstanto kupujem i menjem. Em što su iz prva jako loše nego što je skoro nemoguće zakrpiti ih!

Evo ova zadnja je Trajal. Trajala je možda mesec dana i popustrila na rubu. Evo zalepio... baš da vidim koliko će.
Mislim nije Trajal tu jedini loš, velika većina guma na tržištu su apsolutno užasnog kvaliteta.

Ako neko zna da još uvek postoji dobra guma koja se može kupiti kod nas, biću zahvalan!

Poslednja izmena:
Pro bike i slicni,kupi Schwalbe i tako neke jace brendove,te jeftine gume ja ni nelepim,kupim po par komada i kako se probuse samo menjam.Na 2 bicikla su jeftine gume,na 1 su kvalitetnije.Na motor apn su neke jeftinije unutrasnje,ali eno stoji ne vozi se 4-5 godina i jos drze pritisak u njima,ne mora uvek jeftino biti i lose,ali uglavnom jeste xd.

Tako sam i ja krenuo da zamenim kad se probuši, ali ne vrdi kad je pustila na sastavu posle mesec dana. 400 din i nije baš jeftino. Sad vidim da su Schwalbe 660. Da sam znao odmah bi uze obe.

Indikator da ste sigurno kupili lušu gumu je kad je naduvate van spoljne a ventil se okrene na soprtnu stranu. To tako dje dovodi do krviljenja ventila kad se namontira.

U Pancevo na pijaci bese oko 200 din guma,toliko sam platio unutrasnje za mamin bicikli,uzane neke gume.

Pozdrav svima, pokušavam da zamenim armirana creva na bojleru ali su zapekla u zidu ni da mrdnu. Neki savet kako da odvrnem a da se ne zalome, očistio sam kamenac i naprskao WD ali ništa.

Исећи црева и унутра треба да су шестоугаона да би могао инбус кључ стати. Пробати са њиме или узети аку или електрични одвијач па са њиме одврнути.

Nazad
Vrh