Alati i radionice

Auu luda stvar skroz 😛
U prosloj firmi sam se u nekoliko navrata igrao sa fluke termovizijskom kamerom. Aj sto je skupa ko otrov al sto je zanimljivo sta sve mozes da uocis sa njom. Grejanje spojeva, elektro-komponenti, grejanje lezaja i sklopova, grejanje hidraulicnog cilindra
 
Ima li neka jeftinija varijanta, npr. kao dodatak za telefon?
I npr. ako mi nisu potrebna baš jako precizna merenja već čisto da vidim gde se nešto greje i da li se greje, pa da takav jednostavniji model bude jeftiniji?
Uzgred, nemam predstavu ni pošto su te standardne termovizijske kamere?
 
Овако нешто? :)

26bc31559233fe235655f86eab8dbbe3.jpg


Заиста згодна ствар, прошле године лако открио који гријач на мотору је фаличан, а онда окренеш јурити све редом.
 
Bitno je samo da usjaš vrh. Da li ćeš to da radiš na kovačkoj vatri, sa plamenikom ili možda velikom lupom na suncu... manje više je sve jedno.
Jedino je važno da čelik ugreješ na odredjenu temeraturu (oko 800C°) gde kreće da sija naranžastom svetlošću i gubi magnetna svojstv i nakon toga ga naglo rashladiš.
Naravno potrebno je posle i da ga temperiraš kako ne bi bio previše krt.
Ima li neki video na jutubu o kaljenju u "kucnim" uslovima?
 
Ima li neki video na jutubu o kaljenju u "kucnim" uslovima?
Imaš koliko hoćeš. Samo kucaj na engleskom mada ćeš naći i na srpskom verovatno.

Evo ovde je dosta jednostavno i kratko obajšnjeno. BTW ništa više od ovoga nije potrebno znati kako bi se uspešno okalilo alat (barem velika većina alata).


Dodao bih još dve stavri.
Možeš čisto prbati turpijom da li si uspešno okalio materijal. Videćeš ogromnu razliku kako turpija skida materijal na neokaljenom i kako klizi sa okaljenog čelika. (postoje ne kaljivi čelici ali većina na koju možeš naići se kali).
Takodje dobro bi bilo da radiš sa većim komadima da imrovizuješ neku peć od šamotnih cgli ili čak i običnih kako se toplota ne bi rasipala.
 
Poslednja izmena:
Ja hteo da je uzmem da zamenim onu 'stariju' crnu što uzeh pre dve godine, ali mi ova skalamerija od tastera nije odavala utisak kvaliteta, pa sam je vratio.
Mislim da ovaj sistem nije za Hevi rad sa gvožđurijom.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka
 
Mikroprekidači su u pitanju. Ima 6 brzina i dva mikroprekidača. Jedan služi za zaključavanje da ne može da se upali slučajno i drugi za paljenje.
Za 40€ će da služi kada zatreba, nisam je kupio da seče nešto ozbiljno. Niti očekujem da može da seče nešto ozbiljno za 40€.
I ja mislim da je 4ah slaba baterija za brusilicu, ali stric još uvek nije naišao na 8ah bateriju izloženu u marketu.

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk
 
Nije malo ako imas 3 baterije po 4ah

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока
 
Nazad
Vrh