MOMOSARIC
Član
Pisaj se na takav poso.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Imale su celicane štore te "diagrame" i uputstva , prilicno debelo uputstvo, kako su radili za vojnu industriju nekad u propaloj drzavi , pretpostavljam u nekoj vojnoj knjiznici to bi trebalo da potrazis.Да л' постоји код нас литература, да не кажем таблице, у којима пишу температуре закаљивања и отпуштања за наше стандардизоване челике (у смислу, оне "по ЈУС-у", са ознакама Ч.хххх) ?
Виђам по клиповима да екс-Совјети имају широко доступну литературу за све њихове челике по ГОСТ-у, па се без много либљења упуштају у каљење и отпуштање онога што праве.
А замисли ако треба да се закаљује раоник плуга. То треба да организујеш читав комшилук да не празни бешике, па да дође у одређено време до ковачнице да окали онај раоник.Pisaj se na takav poso.
I to samo muski su mogli. 5 i vise muskih moze da kali jedan raonik odjednom a za 2 zene je vec problemА замисли ако треба да се закаљује раоник плуга. То треба да организујеш читав комшилук да не празни бешике, па да дође у одређено време до ковачнице да окали онај раоник.
A tehnološki postupak bi se zvao: kaljenje zapišavanjem..Практични проблеми технолошког процеса.
Deda ih se namenjao, ali se nešto ne sečam da sam ga video da mokri u to vedro gde je obično kalio.Jeste Zorge zajebancija, al nekad je ozbiljan kovač znao da promeni potkovicu konju.
Narvano da je i deda prošao sito i rešeto. Medjutim većina toga je bila apsolutno nepotrebna i potpuno isto znanje je moguće steći za mnogo manje vremena i uz mnogo manje muke.E moj Dule, za tvog dedu ne znam, ali su majstori nekad prolazili sito i reseto dok ne postanu majstori.
Jeste da oni nisu poznavali nauku kakva je nama danas poznata, ali im je svakako sve bilo poznato sto se tice posla koji su radili.
Tako da po meni nisu ti stari majstori i njihovo znanje o nekom zanatu uopste za potcenjivanje.
Hmmm. Na 600 C° čelik već pomalo kreće da sija. Jeste da čelik defnitivno neće biti krt, ali će na toj temperaturi izgubiti i većinu tvrdoće što mislim da nam baš i nije cilj ako pričamo o sekaču.Temperature otpuštanja se razlikuju ali obično kreću sa 400-600 stepeni i hlade se tokom noći zajedno sa peći..
To su mitovi vezani za Vikinge Oni su tvrdili da najbolje sečivo nastane kad se mali ridji dečak popiški na užareno sečivo Dok su neke starije civilizacije to radile uz pomoć robinja devica, jer su verovali da krv device najbolje okali, ali onda valjda videli da se ne isplati jer previše sečiva,premalo devicaСтари ковачи су температуру за каљење одређивали по боји усијаног материјала. А за каљење секача и пијука су користили мокраћу. Кажу да је људска најбоља, а онда после ње иде говеђа. Ако нису имали мокраћу у воду се додавала со и то су имали тачно коју количину соли по литри воде за који материјал и коју чврстоћу.
Nije to, nego majstor mač lepo okali u krvi device kako je propisano. Da ga ovom ratniku, on ode da se tuče i mač pukne. Krene posle (ako preživi) da vija tog jadnog kovača što mu je loše uradio mač, a ovaj čovek uopšte nije nije kriv što ga robinja lagala.To su mitovi vezani za Vikinge Oni su tvrdili da najbolje sečivo nastane kad se mali ridji dečak popiški na užareno sečivo Dok su neke starije civilizacije to radile uz pomoć robinja devica, jer su verovali da krv device najbolje okali, ali onda valjda videli da se ne isplati jer previše sečiva,premalo devica
Мож' слободно да бациш то - сотим ниш' не мо'ш да термички обрадиш.Svidja mi sto polemisete oko termicke obrade, posto je meni skoro stiglo ovo sa alija