Alati i radionice

Крематор, врло добри, секли смо баш дебело гвожђе, око 25мм што му је и максимум, реже каокроз сир. Купио сам је од овог човека што избацује клипове о апаратима, изванредан човек.

Послато са M2004J19C помоћу Тапатока

Samo dve maske :osmeh: , kroz jednu snimaj, sa drugom vari...ja skrkao obicnu masku, nagazio je, a znaci ona da ponegad varnes nesto malo, da navlacis automatsku...

Mirko kakvi su utisci o plazmi?
Da znas da znaci nekad i obicna maska. Ja tako vario neko vitlo na traktor na licu mesta i kad hocu da zavucem glavu sa automatskom maskom da vidim gde varim, ono ne biva, velika maska. Setim se za obicnu i to onu manju, socijalnu, uzmem nju i zavrsim poso.

Крематор, врло добри, секли смо баш дебело гвожђе, око 25мм што му је и максимум, реже каокроз сир. Купио сам је од овог човека што избацује клипове о апаратима, изванредан човек.

Ja mu trazio da testira tu plazmu. Odgledao sam neke snimke sto je kasnije izbacio, ali ne vidoh da sece tako nesto debelo, a to me najvise zanima. Inace deluje da je bas dobro odradjena.

Cime se vi bavite kad kupujete plazme od 80+ hiljada,mislim ako sme da se pita,jel majstorisete nesto,proizvodnja,popravka necega ?.I zasto plazma bas spram autogenog,jel to za cnc nesto ili ?.

Ja sam moju platio oko 50 i nesto hiljada.. pre uzeo kompresor, pa sam eto hteo da uzmem plazmu za sebe, resio, opruzio se koliko sam mislio da je normalno za moje uslove, i zadovoljan sa njom, posteno relativno retko je koristim ali ima kada ti bas zavrsi dobar posao u trenutku.

@SeljakizGrada 6010 na minus polu je namenjena korenskim zavarima,ima puno bolju penetraciju.
I da dodam,poznajem neke dosta zajebane varioce,dosadjivao im da me uče.

Samo su rekli komad u ruke i prži dok oči ne zabole.Sam najbolje ukapiraš šta i kako.I tako je i bilo žena mislila da se igram :)

Probaj 6013 na + i onda na -,videćeš kako na - brzo ide i ako hoćeš prodor ode iz kupatila ispred elektrode,a tebi ostade rupa u zavaru :) Al zato probaj grifovanu ako recimo praviš boks za kera na - i videćeš da ide kao pesma,dok na + za čas ode žica,a bila je tu ispred tebe :)

Mi hobisti nema šta da filozofiramo masa na - klešta na + i prži,sve ostalo je ipak nauka i kao što rekoh ima prednosti i mane koje treba dosta izučavati da bi znao kad je mana prednost i obrnuto.

Радим поправке свега и свачега, направио сам неколко приколица, и од тога зарадим пар хиљада $ годишње. Због аутогеног сам и купио плазму, кад однесеш нешто да ти осечу или загреју ко да им тражиш бубрек, "знаш ти колко кошта ацетилен?" Једностсвно сам се наљутио, хоћу то да имам. Волим добар алат, не пијем, не пушим... кола ми вреде 500е кад их региструјем.

П.С. Ово је одговор на питање колеге Аркадија, поздрав.

Poslednja izmena:
Probaj 6013 na + i onda na -,videćeš kako na - brzo ide i ako hoćeš prodor ode iz kupatila ispred elektrode,a tebi ostade rupa u zavaru :) Al zato probaj grifovanu ako recimo praviš boks za kera na - i videćeš da ide kao pesma,dok na + za čas ode žica,a bila je tu ispred tebe :)

Boldano baš ne razumijem u potpunosti, ali iz tvojeg posta #23.357 zaključujem da za lakše zavarivanje (brže topljenje elektrode), mi neuki i neuvježbani, trebamo koristiti - pol, a ako želimo kvalitetniji zavar bolje penetracije trebamo se ipak pomučiti na + polu.

Koristio sam prije EZ-11F, a sada koristim EZ-8RC. Na kutiji je naznačeno da idu na - pol. Prema donjem linku obje su prema AWS-u E6013.

Na - polu se elektroda brže topi nego kad je na + i ako zadržavaš u cilju prodora i ubacivanja više materijala zbog tog bržeg topljenja,materijal se razlije ispred kupatila i elektrode a ti si ostao u mestu da praviš rupu.

Ipak je to čitava nauka,šta se dogadja kad je elektroda na +, a šta kad je -.Distribucija toplote je drugačija na + i -,onda sama obloga elektrode daje drugačiji rezultat zavara u odnosu na polaritet.Ali opet ako nisu tehnički zavari i ako neće ultrazvuk za tobom da ide to ne treba da te briga :D Kakva je kiselost zavarenih spojeva i ostalo što se u tehničkim zavraima gleda.

Najbolje da se igraš i probaš,pa koji način ti da ono što očekuješ onda tako i radi :D

Jasenice rutilnu nikad nisam nesto gotivio- njih verovatno najvise hvale stari majstori koji su po firmama sa njima radili i za njih je `jasenice` najbolja elektroda jer drugo nisu imali ali evb 50 je dobra(nju su verovatno i najvise koristili) mada zadnjih par puta kupovao Geka bazicnu +1kg vise se dobije...rutilnu imam Oerlikon i bolje mi deluje.Uzeo bih sve od Geke ali zavisi sta ima prodavac.

Samo da ti napomenem, uvek proveri da li si pustio vazduh sa kompresora, da ne sje.... diznu, meni se to desilo jednom, i sada proveravam uvek.

користим ове не знам ни чије су ни које су али није ми ни битно добре су :haha: :D
340140759-608584414189849-7260258305429402827-n.jpg
338986815-1186179712099481-5278118839532522684-n.jpg

Nazad
Vrh