Alati i radionice

Imao sam neki bagremov stub star 30 -setak godina pa aj da probamo.Mogu krajevi lako da se menjaju ,ako ustreba.

Ма где бре дрен дрво он и кад је скроз сув има воде у себи. Марко Краљевић из суве дреновине цедио воду што то није урадио са сувим багремом???🤔

Dobra bi bila ali ko bi to otesao?
Imam metericu suvu precnika oko 120mm, prebacujem je po šupi. Kad je odignem 10tak cm od zemlje i prebacim uspravnu beton zvoni kao macolom da si grunuo.
Cini mi se da u Vojvodini nema tvrdjeg drveta od maklure

Opet se igram sa alatom iz kategorije "žao mi da ga bacim". Nisam još uvek kadar da kopam (zbog leđa) pa se zanimam ovim odbačenim alatima...

Ovog puta sam rasklopio neispravnu brusilicu MAC Allister 1200W, disk 125mm, broj obrtaja 10.000. Koliko vidim motor je ok, ali on ne dobija struju. Mrežni kabel je ok, prekidač takođe, tako da ostaje jedino elektronika koja je između prekidača i motora. Pretpostavljam da ta elektronika služi za meki start ali nisam siguran. Elektronika je zalivena u neku smolu i koliko se vidi sadrži neki integralac i pretpostavljam trijak sa okolnim elementima, prisutan je i mali trimer za neko podešavanje....

E sad, jasno mi je da elektroniku mogu premostiti pa da bude klasika, sa prekidača direktno struju na elektromotor. Ali me baš zanima za čega služi ta elektronika, da li je stvarno za meki start ili je za nešto drugo? I šta se podešava sa trimerom, vreme zaletanja?

IMG-20220710-203707.jpg

IMG-20220710-203731.jpg

Ja sam od jednog napajanja probao da napravim ispravljač za utapanje satnih osnova.Radi ali odjednom prekine pa posle opet malo radi pa se isključi .Zbog čega se to dešava ,ne znam.

Ja sam od jednog napajanja probao da napravim ispravljač za utapanje satnih osnova.Radi ali odjednom prekine pa posle opet malo radi pa se isključi .Zbog čega se to dešava ,ne znam.
Koliko si žica spojio?Za stabilan napon i jače potrošače treba što više žica spojiti.Ja za 12V spajam sve,ostavljam samo jednu crnu za pobudu.Za 5 i 3V ne mora.

Većina jeftinih napajanja nema stabilan 12V izlaz,pa ako prekida i sa celim snopom,onda mora da se optereti i 5V izlaz nekom lampicom da bi i na 12V dalo stabilan napon.

Nazad
Vrh