Alati i radionice

Kad smo kod varenja ili zavarivanja predpostavljam da je lakse variti sa co2 aparatom nego klasican trafo ili inverter.
E sad pitanje za iskusnije u tom poslu, jel ima smisla da vas neko uci i objasnjavam kako se radi ili to treba uzeti pa probati sta i kako pa polako uciti.
Do sad sam probao par puta nesto da zavarim i blago receno nemam pojma, do duse nisam imao ni neki aparat.

Kad smo kod varenja ili zavarivanja predpostavljam da je lakse variti sa co2 aparatom nego klasican trafo ili inverter.
E sad pitanje za iskusnije u tom poslu, jel ima smisla da vas neko uci i objasnjavam kako se radi ili to treba uzeti pa probati sta i kako pa polako uciti.
Do sad sam probao par puta nesto da zavarim i blago receno nemam pojma, do duse nisam imao ni neki aparat.
Ako ne ide, ne sili. Sa co2 ces sasvim suprotno, otici u stranputicu. Klasican rel postupak je osnov i zakon za ucenje. Ako je zavareno, zavareno je, ako nije onda nije. Kod co2 (mag) se moze desiti da nalepis varcinu kao palac a da otpadne odmah.

Nego, evo za uko-uto sema ako zatreba
340px-CEE-Stecker.jpg

Ako ne ide, ne sili. Sa co2 ces sasvim suprotno, otici u stranputicu. Klasican rel postupak je osnov i zakon za ucenje. Ako je zavareno, zavareno je, ako nije onda nije. Kod co2 (mag) se moze desiti da nalepis varcinu kao palac a da otpadne odmah.

Nego, evo za uko-uto sema ako zatreba
340px-CEE-Stecker.jpg
Nisam imao ni neki aparat,bio je neki koncar iz 60 i neke poluispravan.
Mozda kad bih imao neki cestit inverter makar neki ovaj kazbur ili nesto slicno mozda bi bio malo uspesniji.
Znaci kupiti neki ovaj lowcost i polako se igrati i uciti.

Pa ako nadjes do 1000din onda se ne isplati praviti. Trofazni šuko utikač je od 230din pa na dalje, 5x2.5 kabel je preko 150din metar, verovatno blizu dvesta (nisam skoro kupovao), uko-uto ženski je oko 1000-2500din

Prepravljao sam cene u medjuvremenu

Menja, industrijske uticnice imaju sa 5kontakata i 4. Sto manje, to bolje. Cak i kabel mozes da nadjes 4x2.5, on je jeftiniji (ali i redji jer ga uglavnom koriste u industrijske svrhe). Kod mene na mig aparatu je nula vezana na neki pomocni kontaktor tako da mora 5ožilni kabel

Mozes ti i sam krenuti ali ces se napsovati momacki..
Ako mozes nadji nekog da ti pokaze kako sta, i malo pogledas koji klip od kriger ac. I samo vjezba i eksperimentisanje sa raznim elektrodama i amperazama. Aparat uzmi neki jaci i kvalitetniji da ne cekas posle svake druge elektrode da se hladi, onaj Mirostijev zuti madjarski od 200a mi se cini skrozz ok.

Nebojsa, lako se uci, nemoj se cimati, trebao si to davno nauciti...
Kupi aparat slobodno i polako neke sitnije stvari u pocetku, uklavirices vremenom!

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Kupio danas varstroj varmig 1905c profimig.Co2 aparat je u pitanju.Radi na trofaznu i monofaznu struju.Ako neko ima kako da povezem na trofaznu.Ima onaj conector na kablu za monofaznu.Dal sad treba da kupim conector za trofaznu?
Dođeš na kafu i rakiju, i vidiš na lice tu mesta šta i kako... Ja sam napravio kabl malo duži da mogu aparat da vozam po garaži...

Meni je lakše sa inverterom nego sa Co2. Nisam neki varioc.

I moj je malo duzi kabl. Ima ga oko 5 metara.
98e9785fb25a971307beaa780af599df.jpg

Послато са SM-A315G помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh