Akumulatori

Da znaš da sam se obradovao kada sam video taj akumulator.Računam traktor je stigao iz Francuske, možda je to neki die beste akumulator kad ono međutim, oduševljenje splaslo u momentu. 😂
Piše na njemu markerom 01.2018, znači kakve sam sreće da očekujem iznenađenje uskoro. 😂
 
Ako si guglao onda si sigurno procitao da je rumunska ekipa strucnjaka jedna od boljih iz te price o cuvanju energije. Znanje imaju, samo je pitanje cene i kvaliteta proizvoda. Dobro sigurno ne moze mnogo jeftino. E sad, ako povremeno dopunis na punjacu, dolijes vodu, produzices zivot akumulatoru.
Inace, vise mu pristaje nepravilan naziv akOmulator: ako hoce da upali, ako nece, nece...
 
U pravu si 100%.Vode ima na maks, to redovno proveravam u svim akumulatorima jer se dešavalo da ostanu suvi pa bude ka bum, pa, pa.
 
Akumulatori bez održavanja, sa onim krugom, koji pokazuje zeleno, sivo ili crveno, koriste kiselinu, samo su zablindirani da se ne mogu otvarati, I dolivati kiselinu i destilovanu vodu. Neki se I mogu otvoriti, ali se zezne poklopac. Akumulatore sa gelom ne znam dal iko i stavlja jer koštaju mLogo ....
 
Mene prijatno iznenađuje Baren, od 55Ah, u Škodilaku, gura već 6 -ta godina. ...Doduše,vodim računa da ne ostane prazan, redovno po potrebi destilovana i dopunjavanje van auta....Možda vredi i to što sam ugradio sklopku mase od Rusa, pa kad ne koristim auto dan-dva,elegantno ga iskopčam i nema da se "samoisprazni"....To mi napamet ne pada za Forda,sa svim tim kompjuterima,alarmima,zaključavanjima i sl....U njemu je Exide, tako stigao kod mene iz Deutschland-a, "Švabo je to pravio,eee".... 😂

Kakva je razlika između sklopke mase i sklopke za +kabel? koja je bolja i zašto?
 
Pisao sam u ovoj temi da sam pred žetvu soje zamenio klemne na kablovima, napunio akumulatore, dolio destilovane vode gde je trebalo... Kad sam upalio traktor čuo sam da alternator huji pa sam ga proverio i remenica je skoro blokirala. Mislio sam da su ležajevi u pitanju, ali nisu oni bili već se špulna lektromagneta oslobodila pa je blokirala rotor (ne pitajte kako - ne znam). To je autoelektričar sredio. Traktor je odradio jednu turu prevoza soje bez bilo kakvih naznaka problema sa strujom. Posle tog prevoza traktor nije paljen nedelju dana, i jutros kad sam hteo da ga upalim on ni da bekne. Akumulatori potpuno ispražnjeni! Nije mi uopšte jasno kako su se ispraznili kad je sklopka mase bila isključena. Priključio sam večeras punjač pa ću videti sutra da li ima šanse da se povrate ili su debelo na putu za reciklažu. Jeste da imaju 6 godina, ali nisu davali nikakve znake da su počeli polako da umiru. Izmeriću sutra gustinu elektrolita, možda će pokazati defekt neke ćelije. Tačno mi je sad žao što sam ih uopšte dirao ...
 
Imao sam banner akumulatore na svim masinama i bio sam prezadovoljan.Jeste da su bili medju skupljima ali su vredeli.Medjutim u zadnjih par godina nisu vise to sto su bili,vidim mnogi se zale na njih cim izguraju garanciju traju jos par meseci i cao.Navodno sad ih ne uvoze vise iz Austrije vec stizu iz Kine il odakle vec.Prvi baner mi je crko iz 2015 koji je bio najmladji.Na 2 traktora i 2 automobila jos uvek mi traju iz 2012 i 2011god.Tesko da cu naci opet akumulatore koji ce trajati isto.Na druga 2 traktora sam sad stavio Ruski reaktor pa ce da vidimo kolko ce izgurati inace su cenovno su medju najskupljima u rangu sa vartom i ostalim skupljim akumulatorima.Valjda ce opravdati cenu,kad bi izgurali 6,7 god bio bih prezadovoljan.
 
Samo najjeftinije kupujem svakako izdrze celu garanciju,a posle kako bude mnogo se ne jedim,a ako imam srece desi se da ga zamenim i mesec dana pre isteka garacije ne bude cesto ali zna i mene da zadesi! ;)
 
Video sam šta je sa mojim akumulatorima, na jednom su dve ćelije u kratkom spoju a na drugom je jedna ćelija totalno prazna ali nije u kratkom spoju, a jedna ćelija je polupuna. Ostale ćelije su pune i ok. Uglavnom, nema im leka, moraju novi.
E sad ono što mene muči je šta se tu u stvari dogodilo. Pre nedelju dana kad je traktor poslednji put vožen je sve bilo ok, traktor ugašen i isključena sklopka mase. Jasno mi je da je kratak spoj u ćeliji u jednom akumulatoru sje*ao drugi jer su paralelno vezani. Ali zašto je došlo do tog kratkog spoja u ćelijama? Da li zbog toga što sam ih vadio iz traktora pa su se kao malo mućkali (mada sam ih pažljivo izvadio i sigurno su se manje mućkali nego što se mućkaju kad traktor ide) i time se podiglo neko parčence sa dna i kratkospojilo ploče? Ili možda zbog neispravnog alternatora? Ili je prosto slučajnost da se to desilo baš sad kad sam vadio akumulatore iz traktora i opravljao (ne ja, majstor) alternator?
 
Što regler zna da ti upropasti akumulator to je strašno.Meni ovog proleća s.ebao dva akumulatora.Ajde jedan je bio lošiji pa ako traktor stoji nekoliko dana neće da vergla, stavim ga na punjač, dopunim i onda pali bez problema.Regler ga je bukvalno zapalio, naduvao se i smrdela kiselina na kilometar.Mislio sam da je akumulator napravio kratak spoj i nabacim drugi dobar akumulator a bez provere reglera i njega mi isto tako uništi.E jesam poludeo a menjao sam taj regler relativno skoro.Na kombajnu prošle godine u sezoni kukuruza opauči regler, neće da puni, zamenimo i vozi kad u žetvi ove godine on opet zveknuo a nije prošlo ni godinu dana niti je napravio nešto mnogo r.č.Jednostavno je sve bofl kvalitet od koga se ježim.
 
Kupio sam nove akumulatore i pre stavljanja u traktor ih malo dopunio, tako da su u traktor stavljeni skroz puni. Sa takvim punim akumulatorima na 1500 obrtaja alternator daje 14.28V bez upaljenih svetala, i 14.20V sa upaljenim svetlima. Na alternatoru je menjana špulna elektromagneta a regler je ostao stari (njega sam ja menjao prošle ili pretprošle godine). Pre opravke alternatora i sa starim akumulatorima punjenje je bilo 14.0V i 13.8 V bez i sa svetlima, doduše ne na 1500 obrtaja već na oko 900-1000 - toliko držim ler gas. Pošto sam pre sezone vadio stare akumulatore da ih očistim jer su sulfatirali oko stubića, punio ih, proveravao sam gustinu elektrolita i akumulatori su sigurno bili dobri, a potom je opravljan alternator i onda se desilo crkavanje akumulatora. E sad akumulatori su bili od preko 6 gpodina pa je moguće da je sve slučajnost, al' ipak me je malo strah da ne sredim i ove nove akumulatore...
 
Kakva je razlika između sklopke mase i sklopke za +kabel? koja je bolja i zašto?
Po meni, bolje je prekinuti masu, minus, jer cela šasija vozila je minus, dok plus ide na osigurače, prekidače, releje i ostalu skalameriju pa je veća mogućnos' "kurcšlusa"...
Jednostavnije je i ugraditi sam prekidac mase, jer ide na šasiju, pa kablom do minus kleme akumulatora, dok, kako bi plus prekinuo, komplikovanije, zar ne ?
 
Zar u oba slučaja sklopka ne dolazi na kabel koji ide od kleme na akumulatoru? U jednom slučaju na minus, a u drugom na plus kabel.
slažem se da je vjerojatno jednostavnija ugradnja, makar to zavisi od izvedbe na traktoru. Također je praktično da je prekidač na strani s koje se prilazi parkiranom traktoru (pogotovo ako se parkira uz zid).
 
Koji akumulator izabrati za MTZ 820? Malo sužava izbor jer je L+, kod nas u selu nema nijedan L+ akumulator da se kupi. Da li može D+ bez nekih velikih prepravki? Gde kupiti u NS?

Sent from my motorola one zoom using Tapatalk
 
Nazad
Vrh